HDP'nin kapatılma davasında kritik gün

HDP hakkında açılan kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi’nde esasa ilişkin sözlü açıklamasını yaptı. Şahin, HDP'lilerin PKK'yı terör örgütü olarak görmediklerini kabul ettiğini söyledi.

GİRİŞ 10.01.2023 11:12 GÜNCELLEME 10.01.2023 13:07
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açtığı davada Anayasa Mahkemesinde sözlü açıklama yaptı. 

AYM'den ayrılırken basın mensuplarına açıklama yapan Şahin, "Yazılı metindeki taleplerimizi aynen ilettik. PKK'yı terör örgütü olarak görmediklerini kendileri de açıkça ifade ediyorlar" ifadelerini kullandı. 

Yargılama sürecinin ne zaman sonlanacağı ilgili de değerlendirme yapan Şahin, "Seçimden önce sürecin tamamlanıp tamamlanmaması yüksek mahkemenin takdiri" diye konuştu. 

Yargıtay'dan teröre karşı hamle: HDP'nin devlet yardımı alan hesapları bloke edilsinYargıtay'dan teröre karşı hamle: HDP'nin devlet yardımı alan hesapları bloke edilsin

HDP'ye kapatma davasına ilişkin Bekir Şahin, "HDP, PKK'yı terör örgütü olarak görmediğini açıkça ifade etti. Biz yazılı metindeki taleplerimizi aynen ilettik. Seçimden önce sürecin tamamlanıp tamamlanmaması yüksek mahkemenin takdiri." açıklamasında bulundu.

PKK Demirtaş'a 16 milyon dolar gönderdiPKK Demirtaş'a 16 milyon dolar gönderdi

HDP'li vekiller hadlerini aştı! Operasyonu protesto etmek istediler: Drona şişe attı...HDP'li vekiller hadlerini aştı! Operasyonu protesto etmek istediler: Drona şişe attı...

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Ceza yargılaması davası prosedürü işlenen süreçte, Başsavcı Şahin'in sözlü açıklamasının ardından belirlenecek günde HDP yetkilileri sözlü savunmasını yapacak.

HDP yetkililerinin, sözlü savunma yapmasının ve partinin Hazine yardımına bloke konulmasına ilişkin savunmasını da vermesinin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 ÜYENİN 10'UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile HDP'ye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Hdp 1 yıl önce Şikayet Et
    Mühür sizden hiç durmadan kapatin
    Cevapla
  • -Gözlemci 1 yıl önce Şikayet Et
    HDP kapatılsın HDP terör örgütü listesine girsin Aynı Fetöcüler gibi ya tutuklandın veya varandaşlıktan çıkartılıp akıl yurtları Avrupaya postalansın
    Cevapla
  • BAYRAM 061 1 yıl önce Şikayet Et
    Partiyi kapatılacak ve millet vekillerine teröre desteklerinden dolayı 10 ar yıl hapis cezası vereceksin.Diğer partilerde de bu cezayı ferdi olarak uygulayacsksın.Yeni partimi kurdular ,seçilen vekiller aynı yolda yürürlerse aynı uygulamayı devam ettireceksin.Cezasını çeken vekilleri vatandaşlıktan çıkarıp ihraç edeceksin.
    Cevapla
  • Emekli_______ 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapatılır Yeni isimle kurarlar İDAM İSTİYORUZ TEMİZLİK ŞART...
    Cevapla
  • XXX 1 yıl önce Şikayet Et
    hdp'yi pkk/pyd terör örgütü olarak görmemek 3 maymunu oynamak demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı