Meral Akşener özür dilemişti! Kemal Kılıçdaroğlu'na anketten kötü haber

İyi Partili vekillerin gündeme taşıdığı ve Meral Akşener'i özür dilemeye götüren “Kılıçdaroğlu’nun mezhebiyle” ilgili süreç anket konusu oldu. Sonuçlar, ana muhalefet liderini üzecek türden…

Meral Akşener özür dilemişti! Kemal Kılıçdaroğlu'na anketten kötü haber
Meral Akşener özür dilemişti! Kemal Kılıçdaroğlu'na anketten kötü haber
GİRİŞ 16.01.2023 17:29 GÜNCELLEME 16.01.2023 17:29
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İyi Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın bir yayın esnasında Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı koyması ve gerekçe olarak mezhebini öne sürmesinin yankıları sürüyor. Her ne kadar İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'ndan özür dileyip, Oral'ın disipline sevk edilmesini sağlasa da bu durumun toplumdaki karşılığının tersi yönde olduğu kayıtlara geçti.

Konuya ilişkin gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasında, Kılıçdaroğlu'nun mezhep durumu nedeniyle kendisine oy vermeyeceklerin oranının, geçen yıla göre ciddi değerde artış gösterdiği bildirildi.

'OY VERMEM' DİYENLER DAHA FAZLA

Areda Survey'in 2 bin kişinin katıldığı Aralık 2022 tarihli araştırmasında, katılımcılara "Sizden farklı bir inançtan, mezhepten veya etnik gruptan olan birine oy verir misiniz?" şeklinde soru yöneltildi. Ankette vatandaşın yüzde 50,2'si 'Hayır' cevabını verdi. 'Evet' cevabını verenler ise yüzde 49,8'de kaldı.

Gri renkler 2021'i, kırmızılar 2022'yi gösteriyor (Kaynak: Areda Survey)

Aynı anket firmasının Aralık 2021'de gerçekleştirdiği ankette ise farklı sonuçlar yer alıyordu.

Geçtiğimiz yıl "farklı mezhep" temelli siyasi tercih sorusuna katılımcıların %53'ü "Evet, oy veririm" demişti.

Hayır diyenlerin oranı ise %47 olarak ölçülmüştü.

İYİ PARTİ ETKİSİ Mİ?

Bir yıl içerisindeki seçmen kararında yaşanan değişikliği gözler önüne seren raporda, 'Evet' diyenlerin yüzde 3,2 oranında aşağı çekildiği, 'Hayır' cevabını verenlerin yüzde 3,2 oranında artışa geçtiği öğrenildi.

Altılı masayı zora sokacak anket sonuçları açıklandı! Vatandaşlar her şeyin farkındaAltılı masayı zora sokacak anket sonuçları açıklandı! Vatandaşlar her şeyin farkında

'KILIÇDAROĞLU ALEVİ, MİLLET OY VERMEZ' ALGISINA İYİ PARTİ YÖN VERDİ

CHP'nin Millet İttifakı'ndaki ortağı İyi Parti, Kemal Kılıçdaroğlu'nun mezhebini tartışma konusu yapmıştı.

İyi Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Ankara Masası TV'nin 6 Haziran 2022 tarihli 'Gündem' programında Kılıçdaroğlu'nun mezhebine vurguda bulunarak, “Alevi olması benim açımdan bir engel değil, çünkü ben tanıyorum, ilkelerini biliyorum. Ancak siyasette maksat kazanmaktır. Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm. Türkiye'nin yüzde 65'i yüzde 70'i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, farklı bir isimle çıkılır” diye konuşmuştu.

İyi Parti'nin ürettiği 'Alevilik' söyleminden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Kılıçdaroğlu, Bursa'da gerçekleştirdiği konuşmada "Benim inancımı kim sorgulayabilir?" demişti.

'ÖZÜR' ABLUKASINA ALINDILAR

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, İbrahim Halil Oral'ı disiplin kuruluna sevk edip masadaki ortağı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan özür diledi. Sakarya'daki mitingde Kılıçdaroğlu'na ve Alevilere seslenen Akşener: "Hz. Ali'yi sevenlerin incinmesine müsaade etmeyeceğim gibi onların üzülmesine, incinmesine çok üzüldüğümü ifade ediyor ve tekrar Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere her bir kardeşimden ayrı ayrı özür diliyorum" dedi.

Açıklamalarının yanlış yöne çekildiğini ileri süren İyi Parti'li Oral da özür açıklaması yapmıştı.

TİP'TEN DE 'MEZHEBİNDEN DOLAYI OY ALAMAZ' ÇIKIŞI

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun alevi olmasını Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık da gündemine alarak, toplumdan oy alamayacağını savunmuştu.

Şık, "Kemal Kılıçdaroğlu'nın, Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için bir mesele olduğunu kavrayarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 8
  • ali hacıhasanoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    kılıçtaroğlunu devre dışına atabilmek için belaltı vuruyorlar.Son öldürücü darbeyi indirmek istiyorlar.Türkiye alevi C.başkanı alevi bakanlar gördü.Kimse onlara sen alevisin demediler.Ame millet ittifakı istedikleri adamı aday gösterebilmek için alevi argümanını ileri sürüyor.Hepimiz Hz.Aliyi çok seviyoruz.Türkiye %99 Hz.Ali dostudur. Başka alandan saldırın.
    Cevapla
  • aksaray 1 yıl önce Şikayet Et
    eğer kılıçtaroğlu alevi olsa oy verirdim . fakat ben o adamın alevi olduğunada inanmıyorum .çünkü adam sürekli hakaretle--iftira ile- küfür ile-yalan ile islam düşmanlığı ile siyaset yapıyor. ve adamda ülkeyi yönetecek zeka ve kapasite hiç yok.
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    idare chpnin eline geçince milletin dinine saldırıyor yalanmı?
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    nisa 59 ve 144 açık emirler içeriyor. gerisi fasa fiso..
    Cevapla
  • MSELİM 1 yıl önce Şikayet Et
    insanlık başka alevilik başka etnisite başka alevi kılıçdaroğlu erdoğan gibi olduda oy mu vermedik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Özgür Özel, 15 Temmuz direnişçilerine alçak sözler: Kot üstüne kefen çeken zibidiler...