Türkiye, seçim tarihini ilk kez Haber 7'den duydu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, genel seçimlerin 14 Mayıs'ta düzenleneceğini bugünkü AK Parti'nin TBMM'deki Grup Toplantısı'nda açıkladı. Haber 7, Türkiye'yi etkileyecek seçimlerin tarihini haftalar öncesinden manşetlere taşımıştı.

GİRİŞ 18.01.2023 17:42 GÜNCELLEME 18.01.2023 17:49

Mevsimlik işçi göçleri nedeniyle oluşacak nüfus hareketliliği, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı, Hac mevsimi ve sınav takviminden ötürü seçimlerin öne alınması bir süredir gündemdeydi.

Basına yansıyan tarihler arasında 30 Nisan ve 14 Mayıs vardı.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 Yazarı Mehmet Acet, 2 Ocak 2023 tarihli "7 Mayıs, yahut 14 Mayıs 2023" başlıklı köşe yazısında, Türkiye genel seçimlerinin ne zaman yapılacağına dair ilk kulis bilgilerini Haber 7 okurlarına aktarmıştı.

Mehmet Acet'in ilgili köşe yazısına ulaşmak için tıklayın.

Ulusal basının alıntılayarak manşete taşıdığı bu kulis bilgisi, 16 gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklama ile netlik kazanmış oldu.

"MİLLETİMİZ 'YETER' DİYECEKTİR!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, altılı masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu kifayetsiz muhterislere, bu müstemleke heveslilerine 'yeter' diyecektir!" sözleriyle hem 14 Mayıs 1950'deki seçimlere değindi hem de ufukta yapılacak seçimlerin tarihini açıkladı.

Ancak Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu Muğla'da 14 Mayıs'tan üstü kapalı bir şekilde bahsetmişti.

İlgili haberimize ulaşmak için tıklayın.

Fethiye'de halka seslenen Erdoğan, "Rahmetli Menderes'in 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletindir' diyerek açtığı yolu 2023'te, 'Yeter, söz de karar da milletindir!' diyerek menziline beraber ulaştıracağız" demişti. 

Haber 7'nin "Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihi mesajı mı verdi? O konuşmasında çarpıcı ayrıntı" başlıklı haberinde Erdoğan'ın 14 Mayıs'ı işaret etmesi bir kez daha manşetlere taşındı.

SİYASETÇİLER SEÇİM TARİHLERİNİN ÖNE ALINMASI İHTİMALİNİ NASIL YORUMLAMIŞTI?

Ayrıca iki haftalık zaman zarfı içerisinde hükümet kanadından siyasetçiler de seçim tarihlerinin öne alınması ihtimaline yönelik peş peşe açıklamalarda bulunmuştu. İşte, o açıklamalardan bazıları:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "Bahar mevsimi aynı zamanda sandık ve seçim mevsimidir."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: "Meclis karar alırsa o zaman seçimin tarihini de belirler diyor. YSK bakımından da bir takvimi var. Makul süre 60 gün falandır. Eğer Cumhurbaşkanı karar alırsa karardan 60 günden sonraki ilk pazardır seçim tarihi. Bu karar Meclis'ten de Cumhurbaşkanı'ndan alınabilir." (29 Aralık 2022)

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş: "Belki zorunluluklar nedeniyle seçim biraz öne alınabilir. Biraz öne alınması bunun erken seçim olacağı anlamına gelmez" (14 Ocak 2023)

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Seçim takvimi ile gündem 18 Haziran'da yapılması yönünde. 18 Haziran'da çıkabilecek sorunlar, vatandaşlarımızın seyahatte olabilmesi nedeniyle bir değerlendirme yapılıyor. Bu tabii erken seçim anlamına gelecek bir değerlendirme değil. Tarihin az geriye çekilmesi için değerlendirme yapılıyor "

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Avukat Hamza Dağ: "18 Haziran değil de başka bir tarih durumu söz konusu olacak olursa bunlardan birisi uygulanabilir. Muhalefet ‘ben bu işte yokum’ derse kendileri bilir.”

Mehmet Uçum

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: “6 Nisan'dan sonra ve 18 Haziran'dan önce yapılabilir”

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı
Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar netleşti!