Dikkat çeken tarih! Erdoğan galibiyet, Kılıçdaroğlu mağlubiyet gününü seçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim için CHP'nin sandığa gömüldüğü 14 Mayıs tarihini seçmesine karşılık, 6’lı masanın adayının belirleneceği 13 Şubat’ın, İnönü’nün hükümetten devrilerek istifa kararı aldığı günün yıldönümü olduğu ortaya çıktı.

GİRİŞ 30.01.2023 15:38 GÜNCELLEME 30.01.2023 17:02
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

    Haber7-Özel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin özel bir tarih olan 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağını ilan etti. 2023 seçimleri için, CHP iktidarının ağır bir mağlubiyet aldığı ve bir daha tek başına iktidar seçilemediği “14 Mayıs” tarihinin belirlendiğini ifade eden Başkan Erdoğan, “Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950'de 'yeter söz milletindir' diyerek sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, 6'lı diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına 'yeter' diyecektir.” dedi. 

ADAY YOK, TARİH MANİDAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihi resmen açıklamasının ardından CHP’nin öncülük ettiği 6’lı masanın hamlesi merak konusu oldu. Aylardır gerçekleştirdikleri toplantılardan ortak aday belirleyemeyerek ayrılan muhalefet partileri, 26 Ocak'ta yapılan 11’inci toplantıdan da sonuç alamadı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada "Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğimizi konuştuk" açıklaması yapıldı.
Altılı masada yaşanan aday bulamama sözlerinin artık iyiden iyiye dillendirilmesiyle birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adayın açıklanacağı tarihi duyurdu. Dün akşam Halk TV'de Lider Masası programına konuk olan Kılıçdaroğlu, altılı masanın cumhurbaşkanı adayının 13 Şubat'ta açıklanacağını söyledi.

MAĞLUBİYET GÜNÜNÜ SEÇTİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle vurguladığı “14 Mayıs” tarihine karşılık olarak, “13 Şubat” hamlesi yapan CHP’nin bu stratejisinin de büyük tartışmaları beraberinde getireceği öngörülüyor. Çünkü Başkan Erdoğan'ın işaret ettiği 14 Mayıs 1950 CHP için bir mağlubiyet günüyken, Kılıçdaroğlu'nun işaret ettiği 13 Şubat'ın da CHP için bir mağlubiyet günü olduğu tespit edildi.

13 ŞUBAT İNÖNÜ HÜKÜMETİNİN DEVRİLDİĞİ GÜN

Altılı masanın aday açıklayacağı 13 Şubat tarihinin, CHP'li başbakan İsmet İnönü'nün istifa yıldönümü olduğu kaydedildi. CHP’nin ‘milli şefi’ İnönü’nün başbakan olduğu 28. Hükümet’in 1965 yılında bütçeyi bir güven oylamasına dönüştürdüğü, TBMM'de yapılan oylamada bütçenin 197’ye karşı 225 oyla reddedilmesi sonrası İnönü'nün 13 Şubat 1965’te istifa ettiği bildirildi. İnönü’nün 25 Aralık 1963’te bağımsız milletvekillerinin desteğiyle kurduğu azınlık hükümetinin 2 yılda tepetaklak olduğu gün, 13 Şubat olarak kayıtlara geçti. “10’uncu İnönü Hükümeti” olarak da bilinen 2 yıllık CHP iktidarının devrilişinin yıldönümü olan 13 Şubat 2023’ün “Cumhurbaşkanlığı adayının belirleneceği tarih” olarak işaret edilmesi manidar karşılandı. 

NEDEN 13 ŞUBAT SEÇİLDİ?

Uzun zamandır bekleyen altılı masanın aday açıklamak için böyle kritik bir tarihi seçmesi dikkat çekti. Bu tarihin bilinçli olarak seçilmesi altılı masa için “içerden alınmış bir darbe” olarak yorumlanırken, tarihin araştırılmadan seçilmiş olmasının ise stratejik bir hata olduğu şeklinde yorumlandı.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 77
  • ellaham 1 yıl önce Şikayet Et
    parti başkanı haricine oy yok
    Cevapla
  • Ank 1 yıl önce Şikayet Et
    Esnaf aagzı ile ya abi ya bunlar anlamıyor ya
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence abdullah gül ü aday gösterecekler çünkü onunla alakalı hiç bir şey söylenmiyor gizli tutuluyor
    Cevapla
  • Vatan 37 1 yıl önce Şikayet Et
    Altıkol masası 13 şubatta basının karşısına çıkıp biz kararımızı verdik. Herkesin huzur içinde oy vereceği bir aday belirledik dedikten sonra bilin bakalım adayımız kim diyecekler. Her tahmine hayır denecek sonra da adayımız Recep Tayyib Erdoğan derlerse hiç şaşırmayın.
    Cevapla
  • Cerrah 1 yıl önce Şikayet Et
    Mansur yavaşı cb olarak düşünen zihniyet maraba zihniyetidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!