'Menderes’in önce kendisini, sonra sloganını astılar!'

CHP'nin tek parti iktidarını yerle bir eden merhum başbakan Adnan Menderes'e yönelik darbe ve idamda önemli rol oynan CHP'nin günümüzde Menderes'in seçim sloganına sarılmasına manidar bir tepki geldi.

'Menderes’in önce kendisini, sonra sloganını astılar!'
'Menderes’in önce kendisini, sonra sloganını astılar!'
GİRİŞ 02.02.2023 14:26 GÜNCELLEME 02.02.2023 15:55
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Şehit Başvekil Adnan Menderes’in CHP’nin tek parti diktasına karşı kullandığı “Yeter Söz Milletindir” sloganını kendi fotoğrafıyla CHP Genel Merkez binasına asan Kemal Kılıçdaroğlu’na tepkiler sürüyor. Merhum Adnan Menderes’in kabri başında CHP’ye tepki gösteren Demokratlar Platformu Genel Başkanı Harun Hınız, HABER7’ye yaptığı açıklamada, CHP’nin Menderes’in önce kendisini, sonra sloganını ‘astığını’ söyledi.

SLOGANINI DA ASTILAR

Demokratlar Platformu Genel Başkanı Harun Hınız, “Adnan Menderes, 14 Mayıs’ta iktidar olduktan sonra 17 Haziran 1950’de ezanı aslına dönderdiği gün, Allahuekber nidalarını bu ülkenin semalarında yankılanmaya başladığı gün kalemi kırıldı. Bir Kadir Gecesi’nde mevlid okutan Menderes’e büyük kin ve nefret duyuyorlardı. Ve Menderes’in önce kendisini, sonra sloganını astılar. Önce Menderes’i 17 Eylül 1961’de astılar, sonra sloganını CHP Genel Merkezi’nden asarak onun ruhunu bir daha idam sehpasına çektiler.” dedi.

Harun Hınız

Tepkisini sürdüren Hınız, şunları söyledi:

“Cumhuriyet Halk Partisi, Müslüman Türk milletinin değerleriyle bütünleşmeyen siyasi harekettir. Bugünün Türkiye’sindeki pozisyonları da sadece kendi içimizdeki dinamiklerle değil, uluslararası güçlerin, buna okyanus ötesi Amerika, Siyonizm, içimizdeki uzantıları birleşmişlerdir. darağacına gönderdikleri Menderes’in sözünü bile bu ülkedeki iktidarı ele geçirip, bu üğlkenin değerlerini gasp edebilmek için kullanma cüretini göstermiş bir siyasi kalpazanlıktır bu.”

DÜN MENDERES, BUGÜN ERDOĞAN

Geçmişte Menderes’e yapılanların günümüzde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılmak istendiğini vurgulayan Demokratlar Platformu Başkanı Hınız, “Menderes’in misyonuna inanmış Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği yolda, maziden atiye bütünleşmiş bu yolculukta, CHP’ye ve onların vicdansız siyaset küstahlığına asla izin vermeyeceğiz. Eylemimizi bugün İstanbul’da yaptık, önümüzdeki günlerde CHP’nin genel merkezi önünde de yapabiliriz. Cenabı Allah onlara fırsat vermesin. CHP’nin anlayışına bu ülkenin maneviyatını teslim etmeyeceğiz. Menderesleri bir kez daha asmalarına müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu.

SLOGANI KULLANMAKTAN UTANMIYORLAR

Demokratlar Platformu, 31 Ocak’ta merhum başbakan Adnan Menderes’in kabrini ziyaret etmişti. Genel Başkanı Harun Hınız, burada yaptığı basın açıklamasında, “Menderes, demokrat misyonuyla bu aziz milletin gönlünde 73 yıldır yaşayan çok değerli bir devlet büyüğümüz, bizim de kıymetli bir abidemizdir. Cumhuriyet Halk Partisi ve onun lideri, hiç utanmadan, sıkılmadan bu aziz milletle Menderes'in sözü olarak tarih bulmuş, vizyon bulmuş, duygu bulmuş, maneviyat bulmuş ‘Yeter söz milletindir’ sloganını ne yazık ki kullanmaktadır.” demişti.

Hınız, “Önce şehit Başvekilimizi astılar, sonra da hiç utanmadan, sıkılmadan şehit Başvekilimizin 'Yeter söz milletindir' sözünü kendi parti binalarına asarak tekrar Menderes ruhunu idam sehpasına çektiler. Bu siyaset aymazlığını, bu siyaset kalpazanlığını şiddetle reddediyoruz, kınıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN: İSTİSMAR EDİYORLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin Adnan Menderes’in ‘Yeter söz milletindir’ sloganını sahiplenmesine tepki göstererek şunları söylemişti:

“Bunlarda utanma diye bir şey yok. Kalleşçe astıkları Menderes’in şimdi de sloganını çalıyorlar. Bunun adı hırsızlıktır. İstismar etmedikleri ne kaldı? Herkesi kör, alemi sersem sanıyorlar. Menderes, ‘Yeter söz milletindir’ çıkışını CHP’nin tek parti faşizmine karşı yapmıştı. Bu söz millet iradesini sembolize ediyor, milletin iradesine sahip çıkanlar ancak bu sloganı kullanabilir. Binalara slogan asmakla olmaz, önce milli iradeye saygılı olmayı öğrenin. Bir defa bunlar milli değil, gayri milli. Milli olmayan bu sözü kullanamaz. Benim milletim sana inanmaz. Bu millete hep ihanet ettiniz. ‘Yeter, söz milletindir’ diyen Menderes’i ipe götürdünüz, idam ettiniz, bunun sorumlusu sizsiniz. Şimdi de bunlar batıdan ‘aferin’ almanın peşindeler. Biz de CHP zihniyetine bugün ‘yeter’ diyoruz.”

 

 

DARBEYE DESTEK VERDİLER, BAYRAM YAPIP KUTLADILAR

CHP, Demokrat Parti iktidarına yönelik 27 Mayıs 1960 darbesinde önemli rol oynadı. CHP Genel Başkanı İsmet İnönü darbe öncesinde, “Eğer baskı rejimi kurulursa ihtilal behemehal olur” dedi. Darbe sonrasında, “Bu hareket meşru ihtilaldir.”, “27 Mayıs’ta yüzbaşı olsaydım herhalde ben de şerefli göreve hazır olacaktım” gibi sözlerle cuntaya desteğini belirtti.

Cuntacı paşalar sürekli İsmet İnönü ile görüşerek basına poz verdi. CHP, Başbakan Adnan Menderes ve 2 bakanın idam edildiği 27 Mayıs darbesini “Hürriyet ve Anayasa Bayramı” olarak yıllar boyunca devlet ricaliyle kutladı.
 

 

 

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 20
  • aksaray 1 yıl önce Şikayet Et
    YETER SÖZ MİLLETİNDİR sloganı bu ülkeyi ve milletini seven insanlara aittir. chp nin amacı nedir acaba. sanki şu an başımızda vesayet baskısımı var. erdoğanı bu millet hür iradesi ile seçmiştir. ve 2023 yılındada erdoğan tekrar seçimi kazanacaktır.
    Cevapla
  • vanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    menderesin yakınları mahkemeye versinler ne utanmazlar Allah bunlara fırsat vermesin amin... kızıl elma
    Cevapla
  • afrikalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Amaçları bu sloganı çalmak
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kafirlerin zulmü hiç bitmedi yok olana kadar da bitmez bunlar Allah muhafaza başa gelse zalimlikte onları mumla aratırlar bugün helallik dağıtırlar yarın yağlı urgan geçirirler bunları hepimiz biliyoruz yaşadık şahit olduk Allah ıslah etsin
    Cevapla
  • böyle 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar hep böyle, yeri geldiğinde atatürkü yeri geldiğinde dini istismar ederler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!