CHP’ye vaat bedava!

CHP lideri Kılıçdaroğlu seçimi kazanmaları durumunda depremzedelere TOKİ konutlarını ücretsiz vereceklerini vaat ederken, CHP’nin yerel seçimlerdeki “bedava” vaatlerinin hiçbiri yerine getirilmedi.

CHP’ye vaat bedava!
CHP’ye vaat bedava!
GİRİŞ 22.03.2023 18:15 GÜNCELLEME 22.03.2023 18:15
Bu Habere 219 Yorum Yapılmış

Deprem bölgesinde tahrip olan konutların yeniden inşası için “asgari 1 yıl” süre isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaraların süratle sarılacağına ilişkin sözlerine ilk etapta itiraz eden muhalif çevrelerin söylem değişikliği devam ediyor. CHP Genel Başkanı ve 6’lı koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Depremzedelere TOKİ konutlarını ücretsiz vereceğiz, 5 kuruş almayacağız” şeklindeki sözleri

 “Ulaşım ücretleri sembolik değerlere düşürülecek”, “Ekmek, su, süt bedava olacak”, “Su Allah’ın nimeti, indirim yapacağım” vaatleriyle yerel seçim kampanyasını yürüten CHP’li isimler, 2019 yılından bu yana hiçbir sözünü tutmadı. CHP’li belediyeler, Türkiye’nin en pahalı toplu taşıma ücreti, en pahalı suyu, en yüksek zam oranlarının merkezi oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere CHP’nin yerel yönetimini ele geçirdiği bütün şehirlerde “bedava vaat” örneği sergileyen başkanlar, Kılıçdaroğlu’nun vaadinin arkasındaki gerçeği de gözler önüne serdi.

İşte o tutulmayan vaatler:

İSTANBUL

  • Seçim öncesinde “Geliri olmayan ailelere ekmek, süt bedava olacak” diyen İBB Başkanı İmamoğlu, ekmeğe zam yaptı. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun göreve geldiği 23 Haziran 2019'da normal Halk Ekmek'in fiyatı 75 kuruştu. Zamlarla normal ekmek fiyatı 3 TL’ye çıktı.

  • İBB iştiraki Hamidiye’de 19 lt damacana su AK Parti döneminde son 2 yılda zamsız olarak 9 TL’den satıldı. 2023 itibarıyla damacana su fiyatı 41 TL’ye yükseltildi.

  • 2019 yılı yerel seçimlerinde "İstanbul'da ulaşım ücretlerini sembolik değerlere düşüreceğiz. Ulaşım kesinlikle ucuzlayacak. Yani ulaşım böyle bir kentte kar edilecek bir alan değildir. Gerekirse kar etmezsiniz de." sözleriyle ulaşım vaadi veren Ekrem İmamoğlu'nun İBB başkanlığı süresinde toplu ulaşım ücreti 3'e katlandı. 2019 yılında 3,5 lira olan tam elektronik bilet ücreti, 1 Ocak itibarıyla 9,90 liraya, öğrenci elektronik bilet ücreti 4,83 liraya yükseltildi.

  • Aylık öğrenci kartı ücreti 50 TL’ye düşürülecek” dedi. 2023 tarifesine göre öğrenci abonman ücreti, yaklaşık üç kat artışla 140 TL’ye yükseltildi.

  • İstanbul’da ulaşım ücretlerini sembolik değerlere düşüreceğiz. Ulaşım kesinlikle ucuzlayacak” dedi. CHP’li İBB, şu an 30 büyükşehir arasında ulaşım ücreti en yüksek olan belediye. İBB’nin tek geçiş ücreti 9,90 TL, aylık abonman ücreti 777 TL’ye çıkarıldı.

  • Hayatınızı ucuzlatacağız. Artık evinize su %40 daha ucuz girecek” dedi. Seçildikten sonra konutlardaki suyun "ilk 20 metreküpünde" yüzde 40 indirim yaptı. Daha sonra suya 10 defa zam yapmaya kalktı. İBB, 10 zam girişiminde toplam %619,38'lik fiyat artışı teklifini Meclis'e sundu. Meclis’te kabul edilen oranlarla birlikte 3 yılda İBB suya %60,06 zam yaptı.

  • İBB’de çalışan tüm emekçi kardeşlerime sesleniyorum; hiçkimsenin işine ve emeğine dokunmayacağız.” dedi. 16 bin İBB çalışanını haksız yere işten attı.

  • Her yıl 100 bin ağaç dikeceğiz.” dedi. Bu vaat 4 yılda yerine getirilmedi. Ayrıca İBB ekiplerince Çırağan Caddesi'nde 112, Emirgan Korusu'nda 130 ağaç kesildi. Yol kenarlarındaki dikey bahçeler sökülerek reklam panoları yerleştirildi. AK Parti döneminde yapımı tamamlanan Kemerburgaz Kent Ormanı ve Beşiktaş Hacıosman Kent Ormanı’nın açılışı yapılarak sahiplenildi.

  • 20 milyon metrekarelik yeni yeşil alan ile 15 yeni yaşam vadisi yapılacak.” dedi. 3 yılda sadece Silivri ve Beylikdüzü’nde 2 tane açılış yapıldı.

  • İstanbul’da tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri kuracağız" dedi. 3 yılda 1 tane bile kurulmadı.

  • İstanbul’un trafik çilesini azaltacağız” denildi. Bozulan otobüs ve metrobüsler, zamanında yapılmayan seferler nedeniyle İstanbul trafiği allak bullak oldu. İstanbul, AK Parti döneminde trafikte dünyanın en yoğun 9’uncu şehri iken 2022 itibarıyla trafikte harcanan süre bakımından dünyada 5’inci, Avrupa’da 2’inci sırada yer aldı.

  • TEM Otoyolu’nu toplu taşımayla Megabüs’le güçlendireceğim. Megabüs hattı Başakşehir, Bağcılar, Esenler’den Ümraniye, Sultanbeyli’ye kadar yaklaşık 3.5 milyona hizmet edecek” denildi. 4 yılda Megabüs’ün sadece adı var, kendi yok.

  • Evlilik Destek Paketi’yle yeni evlenecek, geliri yoksulluk sınırı altındaki çiftlere 2 bin TL düğün hediyesi vereceğiz.” dedi, yapmadı.

  • Kuracağımız Beyaz Eşya-Mobilya Çarşısı’ndan uygun fiyata eşya sağlayacak, taşınma masraflarını karşılayacağız.” dedi, yapmadı.

  • İBB Sosyal Tesisleri’nde haftanın 1 akşamı çiftlerimizin düğününü ücretsiz yapacağız” dedi, onu da yapmadı.

  • 40 semte 40 doğumevi”, “10 çocuk sağlığı merkezi”, “20 kadın sağlığı tarama merkezi”, “3 ağız ve diş sağlığı merkezi”, “5 işçi sağlığı ve mesleki hastalıklar tıp merkezi”, “4 bağımlılıkla mücadele birimi ve rehabilitasyon merkezi”, ”14 İstanbul Aile Danışma Merkezi” ve “16 Psikolojik Danışma Merkezi” vaat etti. 4 yılda hiçbir açılış olmadı.

  • 30 yüzme havuzu ve 30 kapalı spor salonu yapacağız” denildi. Sadece Beyoğlu’da, 2006 yılında hizmete açılan yüzme havuzu yeniden açıldı.

  • Kısa vadede 15 bin, uzun vadede 100 bin sosyal konut üreteceğiz” dedi.  Yapılmadı. AK Parti döneminde bitirilen KİPTAŞ Silivri Konutları 3. Etap anahtar teslim törenini yapan İmamoğlu, bu projeyi kendileri yapmış gibi lanse etti.

  • 10 ilçede Dünya Dilleri Merkezi kuracağız” dedi. 3 yılda böyle bir projenin esamesi bile okunmadı.

  • 500 kilometre bisiklet yolu yapılacak” denildi. Yapılmadı.

ANKARA

"Su Allah'ın nimeti, indirim yapacağım" diyen CHP’li Mansur Yavaş, göreve geldikten sonra bu vaadini unuttu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, suya %149 ile %352 arasında zam yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre konutta 2019 Mart ayında metreküpü 5 lira olan suyun fiyatı 12 lira 47 kuruş ila 22 lira 62 kuruşa yükseldi.

Ankara'da işyerlerinde kullanılan suyun metreküpü 12 lira 71 kuruştan 31 lira 82 kuruşa yükseldi. Köylerde kullanılan suyun metreküpü 1 liradan 3 lira 17 kuruşa yükseldi. Mandıralarda kullanılan suyun metreküpü 2 lira 5 kuruştan 15 lira 91 kuruşa çıktı.

Toplu ulaşım Ankara’da 2019 yılında 2,5 liraydı. 2023 tarifesiyle bu bedel 9.5 TL’ye çıktı.

İZMİR

Soyer, 2022 yılının 12 ayında içme suyuna 10 defa zam yaptı. İzmir’de içme suyunun metreküpü konutlarda 20 lira oldu. Türkiye’nin en pahalı suyu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından satılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içi toplu ulaşım ücret tarifesi ise tam biniş olarak 8,78 TL ile büyükşehir belediyeleri arasında en yüksek bedeller arasında yer alıyor.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 219
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemal bey bugüne kadar verdiğin hiçbir sözü yerine getirmedin. tabiki sana inanmıyoruz......
    Cevapla
  • yazıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Çiftçilere bedava tiraktörler verildi Şimdi bedava evler verikecek Chp ancak millete pahalı rezidans mezarlar verir hatayda olduğu gibi
    Cevapla
  • Ö.C. 1 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef atmasyonlara hâlâ kabanlar var. Hatırlayalım."Biz Tayyip gibi söz verip sözünde duranlardan değiliz " demişti.
    Cevapla
  • fuzul 1 yıl önce Şikayet Et
    yalanın kralı bu cinslerde.
    Cevapla
  • Yavuz Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatani bütünlüğü masaya yatıran ağır cezada yargılanmalıdır.Bu izlenecek durum değildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi