4 maddeyle boyun eğdirmişler! HDP’nin kabul edilen şartları belli oldu

HDP'nin cumhurbaşkanı seçimlerinde aday çıkarmama kararının ardından 6’lı masanın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılan pazarlıkların ayrıntıları netleşti. HDP’nin Kılıçdaroğlu’na dayattığı şartlar belli oldu. İyi Parti ise suskun...

4 maddeyle boyun eğdirmişler! HDP’nin kabul edilen şartları belli oldu
4 maddeyle boyun eğdirmişler! HDP’nin kabul edilen şartları belli oldu
GİRİŞ 23.03.2023 15:52 GÜNCELLEME 23.03.2023 16:46

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “HDP masanın altından üstüne çıktı” yorumunu yaptığı Kılıçdaroğlu-HDP anlaşmasının ayrıntıları netleşiyor. 6’lı koalisyon masasının cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenmesinin ardından HDP’ye ziyarete koşan Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP kurmaylarıyla vardığı seçim mutabakatı gün yüzüne çıkıyor. 

6’lı masa ortaklarından İyi Parti’nin başından beri “Onlarla aynı masaya oturmayız” argümanıyla inkar ettiği HDP ilişkisini ayan beyan ortaya seren pazarlıklarda, terör uzantısı partiye “kayyumların sonlandırılması”, “yerel özerklik”, “TSK mensuplarının yargılanması” gibi sözler verildiği öğrenildi.

Millet İttifakı’nın büyük krizlerle belirlediği Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Mart'ta HDP’nin eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı TBMM’de ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'nun hemen ardından, 21 Mart'ta açıklama yapan HDP, seçimlerde Kılıçdaroğlu lehine aday çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP'nin bu pozisyonunun ardından, neyin karşılığında Kılıçdaroğlu'na destek verileceği sorusu geldi. 


HDP’NİN DAYATTIĞI ŞARTLAR

Bakanlık hayallerinin televizyon programlarında dillendirilmeye başlandığı HDP’de, Kılıçdaroğlu'na destek için bazı şartların koşulduğu iddia ediliyor. Edinilen bilgiye göre CHP ile HDP arasında bazı pazarlıklar gerçekleştirildi ve bu pazarlıklar sonrası HDP Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldı. HDP'nin destek vermek için Kılıçdaroğlu'na sunduğu şartlar kulislerde konuşulmaya başlandı. 

Kulislerden ve açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre HDP’nin 6’lı masanın adayı Kılıçdaroğlu’na sunduğu ve kabul gördüğü 4 şart şunlar:

  • Kayyumlar kaldırılacak, belediyeler tekrar HDP'ye verilecek.
  • Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı kabul edilecek. Yerel yönetimlere özerklik sağlanacak.
  • Koruculuk sistemi lağvedilecek. Suça karışan korucular yargılanacak.
  • Eğitimin bütün kademelerinde anadilde eğitim görülecek.
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!
2 askeri helikopterler havada çarpıştı!