YSK Başkanı Yener: Erdoğan'ın adaylığında engel yok!

YSK Başkanı Ahmet Yener, Kılıçdaroğlu, İnce ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yönelik itirazların reddine oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi.

GİRİŞ 30.03.2023 17:07 GÜNCELLEME 30.03.2023 18:19
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı ve 28 Dönem Milletvekili Seçimlerinde aday olacak olan cumhurbaşkanı adaylarının listesi Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu listenin yayımlanmasının ardından adayların adaylık sürecine yönelik itiraz için 2 gün verilmişti. Bu sürenin dün itibarı ile dolmasının ardından bugün YSK yapılan itirazları değerlendirdi. Değerlendirmenin ardından alınan kararları YSK Başkanı Ahmet Yener duyurdu. Yener’in açıklamalarına göre Kılıçdaroğlu, İnce ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yönelik yapılan itirazları oy birliği ile reddedildi.

"MİLLET İTTİFAKI' UNVANINA YÖNELİK İTİRAZLAR REDDEDİLDİ 

Altılı Masa'nın kullandığı 'Millet İttifakı' unvanına yönelik yapılan itiraz hakkında alınan kararı açıklayan Yener, "Öncelikle Millet Partisi’nin, Millet İttifakı’nın kendi partilerinin adını kullandığı ve bu nedenle Millet İttifakı isminin kullanılmaması yönünde yapmış olduğu itiraz öncelikle değerlendirilmiş. Kurulumuzda yapılan değerlendirme sonucunda oy çokluğuyla Millet Partisi'nin altı parti tarafından oluşturulan Millet İttifakı'nın kullanılması yönünde kullanılmaması yönündeki talebinin reddine karar verilmiş. Yani altı parti tarafından oluşturulan Millet İttifakı unvanının iki bin on sekiz seçimlerinde olduğu gibi iki bin Yirmi üç yılı seçimlerinde de kullanılabileceğine oy çokluğuyla karar verilmiştir” dedi.

ADAYLARA YÖNELİK İTİRAZLAR DA REDDEDİLDİ 

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuran ve gerekli şartları tamamlayan dört adaydan üçünün hakkında itiraz olduğunu ve bu itirazların değerlendirildiğini söyleyen Yener, "Kurumumuzun gündeminde olan bir diğer konu Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimine yönelik olarak 18 Mart 2023 tarihinde ilan edilen seçim takvimindeki sürece göre Resmi Gazetede geçici Cumhurbaşkanı adaylarının listesi ilan edilmiş, Çarşamba günü itibarıyla saat 17.00 itibariyle itirazlar sona ermiş, dün ve bugün yapılan çalışmalarda söz konusu itirazlar değerlendirilmiştir. Kurulumuza alfabetik sıraya göre Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Muharrem İnce'nin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın geçici aday listesinde yapılan ilanlarına itirazda bulunulmuş ve cumhurbaşkanı olamayacakları yönünde itiraz yapılmıştır. Kurulumuz her üç adaya yönelik olarak yapılan itirazları değerlendirmiş ve yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77, 101, 106 ve 116. maddeleri ve 6271 sayılı cumhurbaşkanlığı seçimi kanununun 3, 6, 8 ve 8a maddeleri birlikte değerlendirilmiş ve yapılan değerlendirmeler sonucunda oy birliğiyle her üç aday yönünden alfabetik olarak tekrarlıyorum Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylıklarına yönelik itirazların reddine karar verilmiş ve alfabetik olarak Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'ın kesin aday listesinde bulunduklarına karar verilmiş olup karar ilan edilmek üzere bugün Resmi Gazete'ye gönderilecektir. Cumartesi günü saat 14.00 itibarıyla da cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapılacaktır" diye konuştu.

SEÇİM İPTALİNE YÖNELİK BAŞVURULARA RET

Seçim kararının iptaline yönelik itirazlarında değerlendirildiğini söyleyen Yener, "Ayrıca bugün kurul gündemimizde söz konusu itirazların yanı sıra cumhurbaşkanınca alınan seçimlerin yenilenmesi kararının usulüne uygun olmadığı ve bu nedenle alınan seçim kararının iptal edilmesine yönelik yapılan başvurularda değerlendirilmiş ve seçimlerin iptaline yönelik başvurularında reddine karar verilmiştir. Kurulumuzun verdiği kararların Türk milletine ve Türk demokrasisine hayırlı olmasını diliyor, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 77
  • Dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İllet masası millet değil
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    SADİ GÜVEN neden GÖNDERİLDİĞİNİ(!) anlarsanız bu ahmet yenerin de neden böyle bir açıklama yaptığını anlarsınız zaten! Şaşırtmadı yani..
    Cevapla
  • emre19 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu şimdi, iki seneden bu yana, erken seçim erken seçim, yok Erdoğan yiniden aday olamaz, deyip bu memleketi adeta işlevsiz hale getirip hayat pahaliligina, döviz yükseltme sarmalında çıkartıp adeta duygu sömürüsü tuccarligina soyundunuz, ülkenin huzur dokusunu bozma gayretine girdiniz elinize ne geçti. Altılı masayı yedili yapmaktan başka..
    Cevapla
  • CcCan 1 yıl önce Şikayet Et
    Trumpin bir danışmanın rusyayla bağı var diye adama soruşturma halen yürüyor ve nerdeyse hapise atılacak. Ama kk ap açık AB ve ABD kuklası ve aşırı bir PKK sempatizanı. Onun aday olmasında sorun yok ama Erdoğan'ın sorun var???? Bun chpkklilar resmen kafayı yedi. Bunlar aşırı atheist /komünist din düşmanı hepsi.
    Cevapla
  • Gagkosum 1 yıl önce Şikayet Et
    Pkk nin meclise girmemesi için ivedilikle seçme ve seçilme kanunu değiştirilmelidir .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitili ateşleyen Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha! Resmen harekete geçtiler
CHP'li belediyede bir 'akraba ataması' daha: Eşini daire başkanı, kardeşini müdür yaptı!