Meclis'te vekil göçü başladı

Yeniden aday olmayan 319 milletvekili, bir yandan Meclis’teki odalarını boşaltırken bir yandan da bundan sonraki hayatlarının planlarını yapıyor.

GİRİŞ 30.04.2023 07:41 GÜNCELLEME 30.04.2023 09:19
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

TBMM’de 27’inci dönem, 14 Mayıs seçimleri ile birlikte sona erecek. Milletvekillerinin yarısından fazlası listelere giremeyince, Meclis’te âdeta bu sıralarda ‘Milletvekili göçü’ yaşanmaya başladı. Odalarını boşaltmaya başlayan milletvekilleri bir yandan da bundan sonraki hayatlarının planlarını yapıyor.

AK Parti’den 181, CHP’den 65, İYİ Parti’den 25, MHP’den 5, HDP’ den 33 milletvekili bu dönem liste dışı kaldı. Bağımsızlar ve diğer partilerle birlikte toplam 319 milletvekili, 28’inci dönemde TBMM’de bulunmayacak. Odalarını boşaltmaya başlayan milletvekillerine TBMM yönetimi lojistik destek veriyor. İsteyen milletvekillerine eşyalarının taşınmasında eleman desteği de veriliyor. TBMM yönetimi bir yandan da boşaltılan odaları yeni seçilecek milletvekilleri için hazırlıyor. Boş odalarda ihtiyaç duyulan tadilat ve temizlik işlemleri yapılıyor.

“MECBUR ALIŞACAĞIZ”

Özellikle AK Parti’de uzun yıllardır parlamentoda görev yapan ve üç dönem kuralı sebebiyle liste dışı kalanlar için zorlu bir ‘alışma süreci’ de başlıyor. Odalarını boşaltan AK Partili üç dönemlik milletvekillerinden bazıları “Sudan çıkmış balığa döndük. Odayı boşaltmaya başlayınca, işin ciddiyetinin farkına vardık. Alışmak zor ama mecburen alışacağız. Birkaç ay geçince yeni duruma da alışırız” dedi. 

Üç dönemlik bir diğer milletvekili ise “Alışkanlıklar kolay kolay değişmiyor. Geçen gün sabah evden çıktım. Niyetim aslında turlamaktı. Ama bir baktım Meclis’e gelmişim, araba da alışmış demek ki, Meclis’e gidiyor doğrudan” diyerek espri ile karışık bulunduğu durumun zorluğunu anlattı.

Vekillik hayatları sona erenlerden bazıları, 14 Mayıs’tan sonra oluşacak tabloya göre planlamalarını yapacak. Bazıları yeni dönemde bakanlık veya bakan yardımcılığı gibi görevlere tayin edilecekleri umuduyla yeni hükûmeti bekleyecek. Yeni kabine ve bürokrasi yapılanmasına görev almayacaklar ise siyasetten önceki işlerine dönmeyi planlıyor. Avukatlık, arabuluculuk yapmayı planlayan milletvekillerinin yanı sıra, akademik hayatına veya ticarete dönmeyi düşünen çok sayıda milletvekili de bulunuyor.

PRİMLERİ TBMM’DEN

Öte yandan liste dışı kalan milletvekillerinden bazıları EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkı elde etti. Ancak henüz emeklilik hakkı bulunmayan milletvekillerinin sigorta primleri ise dört sene boyunca TBMM tarafından ödenmeye devam edecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 102
  • Ahlak yok 11 ay önce Şikayet Et
    Ulan nasıl insansınız teröre lanet eder anlarımda vekillere kahretsin haram olsun beddua nedir ya kafayı yemiş bu toplum bozuk psikoloji sii
    Cevapla
  • tepki 11 ay önce Şikayet Et
    plan yapmaya ne gerek var zaten 50 bin emekli parasi garanti ve bir suru ek halk verilecek bir de iyi vurgun yaptin ise yasar lusk icin de bu sacmalik bitmesi gerek vekil ol emekli ne ya
    Cevapla
  • Tilki SELİM... 11 ay önce Şikayet Et
    Hemşerim Mv leride yürürlükteki yasalara göre emekli oluyor. Yaş dolmadan emekli olmak yok. Ancak primleri meclisin ödemesi saçmalık !...
    Cevapla
  • Musi 11 ay önce Şikayet Et
    Bakanların haricinde hiçbir millet vekilinin halkın sorunlarını dinlerken göremedim
    Cevapla
  • Aktolga 11 ay önce Şikayet Et
    1 seferi helal bence ondan sonra hem EmekliHemmde daimi vekil maaşları haram olabilir. Oturdukları yerde 40 50 bin maaş. Devlet böyle çöküyor Gariban ne yapsın
    Cevapla
  • Ercan 11 ay önce Şikayet Et
    Çok çalıştınız bide duygu sömürüsü yapıyorsunuz.Tefecilikle bi farkınız yok.Bedavadan emekli yediğiniz bedava kavurmala.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye gizli tutuyor, dengeler değişecek! Ankara, Batı ve İran'ın elini kolunu bağladı
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!