Bakan Çavuşoğlu'ndan mülteci açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mültecilerle ilgili, "Suriye'ye de 550 bin göçmeni gönderdik. Ama bu sayı yetmez. Daha fazla göndereceğiz. Rejimle bir angajmana giriyoruz, bunun altyapısı için karar aldık" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan mülteci açıklaması
Bakan Çavuşoğlu'ndan mülteci açıklaması
GİRİŞ 21.05.2023 21:11 GÜNCELLEME 21.05.2023 21:11
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Habertürk Tv'de gündeme dair soruları yanıtladı. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Antalya'da hem turizm var, tarım var, dağın arkası bir de sahil bölgeleri var. Seçmenlere baktığımızda çokça sayıda parti buradan milletvekili çıkardı. Seçmen profiline baktığımızda bir çeşitlilik var. Sonuçta insanlar istikrar istiyor, huzur istiyor, ülkemizin büyümesini istiyor ama sorunları da çok açık şekilde söylüyorlar. Aynı zamanda Antalya'da kira fiyatlarında fahiş artışları olduğu için vatandaşlarımızın ciddi sıkıntıları var. Bunu biliyoruz. Yapmamız gereken epeyce önemli işler var. Alanya-Antalya yolu artık kaldırmıyor. Şimdi Haziran'da otoban ihalesine çıkacağız. Arıtmada sorunlar olmaya başlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız arıtmaları yapıyor. Mavi bayrak bakımından dünyada birinciyiz. Antalya'nın büyümesi kaçınılmaz. Antalya artık diplomasi de marka haline geldi.

"REHAVET YOK! RAHAVETE KAPILIRSANIZ KAYBEDERSİNİZ"

Şahsen ben yüzde 52 bekliyordum. Halkımızın iradesi bu yönde oldu. Akşam sandıklar açılınca önce Güneydoğu, İç Anadolu'dan oylar geldi. Sonra batı kesiminden oylar geldi. Kıl payı ya geçeriz ya da kıl payı ikinci tura kalır demiştik, kıl payı ikinci tura kaldı. Kesinlikle rehavete kapılmamamız lazım. Sandıkta millet karar verir. Millet teveccühünü sayın Cumhurbaşkanımıza gösterdi. Seçimin ilk turu da referandumdur. Muhalefet biraz paniklediği için işi farklı boyuta çekmeye çalışıyor. Bu seçimdir. İlk turda bir meyil gösterdi. Elbette hiçbir seçimin garantisi olamaz, dolayısıyla rehavet olamaz. Yurt dışında sandıklara koşa koşa gidildiğini görüyoruz. Rehavet yok. Rehavete kapılırsanız kaybedersiniz. Seçim gecesi 'kazandık' diye çarpıtıcı açıklamalar oldu. Eminim onlar da pişman olmuştur. Onların dışında herkes seçimin sonucuna saygı duyuyor.

"BUNLARDAN DERS ÇIKARIRSAK AYNI HATAYI YAPMAYIZ"

21 yıl demokratik ülkelerde iktidarda kalmak kolay bir şey değil. Şu anda maalesef bir düşüş var. Ama en yakın rakimize nerden baksanız yüzde 12 civarında fark atmışız. Şimdi buradan çıkarılacak dersler var. Şu anda ikinci tura odaklandığımız için o değerlendirmeyi seçimler tamamen bittikten sonra partimizin ilgili organları da yapacak, bizler kendi açımızdan yapacağız, teşkilatlarımız hep beraber bu değerlendirmeyi yapmamız lazım. Bunları iyi analiz etmemiz lazım. Bunlardan ders çıkartırsak hatamızı düzeltiriz. 21 yılda herşeyi mükemmel de yapmış olsanız, bu düşüş kaçınılmaz olur. Bazı arkadaşlar ilk turda Kılıçdaroğlu'na vermiş. 'Neden' diye sorduğumuzda 'Bir değişiklik olsun diye verdik, hata ettik' dediler. 21 yıl üst üste tüm seçimleri kazanmak her liderin, her siyasi partinin de harcı değildir.

"DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZE HAKARET ETTİLER"

Türkiye'de deprem oldu ve Ramazan vardı. Eski seçimler gibi nefret söylemiyle geçmesin, kampanyamız müzikle olmayacak demişti sayın Cumhurbaşkanımız. İster istemez seçim atmosferi. İktidardasınız sizi eleştirecekler. Eleştiriler gerçekçi olmak lazım. Dile dikkat edilmesi lazım. Bakıyoruz düzgün üsluplar değil. İktidara alternatifsiniz, hedef göstermeniz lazım. Biz rakiplerimizi kendimizle kıyaslayacağız. Karşılıklı eleştiriler son derece doğal. Ama deprem zamanında söylenenler, oluşturulmaya çalışın algılar hiç doğru değildi. Elbette baştan eksiklikler varı ama samimice gece gündüz herkes elinden gelen herşeyi yaptı. Depremzede kardeşlerimiz bun gördü. Onların oluşturdukları gibi algı yoktu. Depremzede kardeşlerimiz AK Parti'ye ve Cumhurbaşkanımıza oy verince bu kez onlara hakaret etmeye başladılar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN BALKON KONUŞMASI

Balkon konuşmasını dinlediniz sayın Cumhurbaşkanımızın. 'Hiç kimse kaybetmeyecek' dedi. 21 yıldır eylemlerimizle biz bunu gösteriyoruz. 21 yıldır hak, hukuk, özgürlük bakımından insanların özel hayatı, yaşamı hiçbir şekilde ayrım yapılmadığı gibi herkes 1. sınıf vatandaş olmuştur. Hizmet konusunda oy vermiş, vermemiş hiçbir zaman ayrım yapmadık. Hak ve özgürlükler bakımından da öyle. Sosyal politikalar bakımından da öyle. Her politikanızla, söyleminizle halkı kucaklamanız lazım. Cumhurbaşkanımızın balkon konuşmasında yaptığı budur. İlk turdan sonra bunu gördük. Şu anda ortam yumuşadı. Depremzedelere hakaretlerini görüyoruz, bunu söylemek zorundayız.

"ŞİMDİ MİLLİYETÇİ KANADA OYNAMAYA ÇALIŞILIYOR"

Tüm dünya biliyor ki, destekleyen ABD'de biliyor YPG eşittir PKK'nın Suriye kolu. Şimdi milliyetçi kanada oynamaya çalışıyor. YPG terör örgütü müdür, değil midir, bunun cevabını vermesi lazım. Bedava traktör dağıtacaktı belediyeler mesela. Hiç böyle bir şey görmedik. Sayın Kılıçdaroğlu ile Ümit Özdağ'ın görüşmesi oldu. Sayın Cumhurbaşkanı da Sinan Oğan'la bir görüşme gerçekleştirildi. Şimdi bir açıklama gelmedi. Herhalde önümüzdeki günlerde açıklama olur diye düşünüyoruz. Sonuçta yüzde 5 küsur oy. Seçmen ilk turda Cumhurbaşkanımıza da Kılıçdaroğlu'na da vermek istemedi. Seçmenin bir bölümü Muharrem İnce'ye yapılanların doğru olmadığına inanarak tepki oyları da vardı. Göçmen meselesi, diğer konular, gençliğin Muharrem İnce'ye yönelik meyili vardı. Yüzde 5.17 oy bana göre önemli oy.

"REJİMLE GÖÇ İLE İLGİLİ ANGAJMANA GİRDİK"

Yüzde 5,17'yi tamamen bir yere kanalize edilebilir mi, edilmez mi bunu anketlerde görmemiz lazım. Biz görüyoruz ki oradan bize gelecek oylar var. Kılıçdaroğlu'na hiç vermeyecek olanları görüyoruz. Muharrem İnce'ye FETÖ'nün organize ettiği açık. Millet İttifakı, Kılıçdaroğlu'nun HDP ve FETÖ ile girdiği angajmanı milliyetçi olan insan kabul edilemez. İkinci turda büyük oranda sayın Cumhurbaşkanımıza oy vereceklerini düşünüyoruz. Göç bir olgudur, sorundur. Dünyada hiçbir ülke, yönetim 'ben kapılarımı açayım kim ülkeme gelirse gelsin' demez. Tam tersine tedbir alır. Biz de sınırlarımızda çok ciddi tedbirler aldık. Ama diğer taraftan, üç tarafımızın denizle kaplı olduğunu unutmamak lazım. Bu sorun devam edecek bir sorundur dünyada. O yüzden nasıl yönetmeye kafa yormak lazım. Bunu sadece nefret söylemi, popülizmle çözemezsiniz. Çok sayıda Afgan'ı gönderdik. Suriye'ye de 550 bin göçmeni gönderdik. Ama bu sayı yetmez. Daha fazla göndereceğiz. Rejimle bir angajmana giriyoruz, bunun altyapısı için karar aldık. Ben niye seçim zamanı Rusya'ya toplantıya gittim. Orada göç konusunu konuştuk.

"GÖÇMENLERLE İLGİLİ YOL HARİTASINI HAZIRLIYORUZ"

Göçmenlerin güvenli şekilde dönmesi, altyapı hazırlanması, uluslararası toplumun verebileceği destekler, can güvenliği teminatı gibi önemli unsurlar var. Kararlıyız, döndüreceğiz ama insan onuruna yapılır şekilde yapmak lazım. Bu işin yol haritasını hazırlıyoruz.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 24
  • ts. 11 ay önce Şikayet Et
    Sinan oğanın desteğini muhakkak almalı Reis mülteci konusu büyük oy kaybettiriyor ve chp ve iyi partiden alacağı tepki oyunu fazlasıyla aldı Sinan Oğan desteği gelmezse herşey tehlikeye girer.
    Cevapla
  • Koray Derik 11 ay önce Şikayet Et
    suriyeli sığınmacılar ivedilikle arap birliği ülkelerine gönderilirsin. şartlar düzelince suriye ye geri dönebilirler.
    Cevapla
  • Sea 11 ay önce Şikayet Et
    Suriyeli Afgan dışında Rus Ukraynalı Afrikalı bir sürü yabancı var hepsine çözüm bulunması lazım
    Cevapla
  • Mardinli 11 ay önce Şikayet Et
    Mülteci konusunda bir türlü inattan vazgeçmediniz ya Suriye'ye geri gönderin ya Avrupa'ya gönderin yada Arap ülkelerine gönderin ama ülkemde Suriyeli Afgan Pakistanlı v.s görmek istemiyorum
    Cevapla
  • SEDAT Antalya 11 ay önce Şikayet Et
    Bence, Suriyeliler gönderilsin, nankörlük diz boyu, çetelestiler, hele içlerinde bazı guruplar var, Suriye'nin doğusundan gelenler, insan demeye dilim varmıyor, nankör ve her an ihanete hazır, sözüm tamamına değil, %90 böyle, Afganlar Suriyelilere nazaran, daha çalışkan itaatkar, tanıdığım çoğu Afganlar mahçup ezik ve hürmetkar, Suriyeliler öyle mi. Reisim bunuda çözecek inşallah,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!