Erdoğan'ın o sözleri dünya basınında! Hepsi tek bir kelimeye dikkat çekti

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Fransa'da protestolar 7. günde de devam ediyor. Öte yandan dün akşam Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Başkan Erdoğan'ın Fransa yorumu dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

GİRİŞ 04.07.2023 07:41 GÜNCELLEME 04.07.2023 09:38
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Fransa'da genç sürücünün polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösterilerin 7. gününde de polisin eylemcilere müdahalesi devam ediyor.

Fransız basınındaki habere göre, Nanterre kentinde 27 Haziran'da Nael M.'nin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan gösterilerin 6. gecesinde başkent Paris civarında 17 kişi gözaltına alındı.

Fransız İş Adamı ve Sanayiciler Derneği (MEDEF) Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, protestoların 1 milyar avrodan fazla hasara yol açtığını belirtti.

ERDOĞAN: KURUMSAL IRKÇILIK

Öte yandan Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Başkan Recep Erdoğan, Fransa'da yaşananları 'kurumsal ırkçılık' ile tanımladı.

Erdoğan, "Beyaz adamın üstünlüğüne dayanan sömürgeci, kibirli, gayriinsani zihniyetin varlığının halen devam ettirdiğinin işaretidir. Özellikle sömürgeci geçmişi ile bilinen ülkelerde kültürel ırkçılık, kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür. Fransa'da başlayan olayların kökünde işte bu zihniyetin inşa ettiği sosyal mimari vardır. Sistematik baskı gören varoş, gettolarda yaşamaya mahkûm edilen göçmenlerin çoğu Müslümanlar'dır. Şiddet maalesef şiddeti doğurmuş ve bugünkü hadiseleri tetiklemiştir." dedi.

'BİZDE YAŞANDIĞINDA BİZLERE DEMOKRASİ DERSİ VERENLER SUSTU'

Yağmalamalarla ilgili de konuşan Başkan Erdoğan, "Kamu malına zarar verilmesini, sokakların yakılıp yıkılmasını, mağazaların yağmalanmasını elbette tasvip etmiyoruz. Sokak olayları meşru bir hak arama metodu olamaz. Ancak bu sosyal patlamadan otoritelerin de bir ders çıkarması gerektiği açıktır. Benzer vakalar bizde yaşandığında bizlere hak demokrasi dersi verenlerin bugün derin bir sessizliğe bürünmesi ayrıca manidardır." sözlerine yer verdi.

'ENDİŞE DUYUYORUZ'

Başkan Erdoğan sözlerine "Dışişleri Bakanlığımız oraya gidecek. Ayrıca orada yaşayan vatandaşlarımıza gerekli uyarılarda bulundu. Endişeyle karşıladığımız son hadiselerin bir an önce sona ermesini diliyoruz. Bu olayların Müslümanlara ve göçmenlere yönelik yeni bir baskı furyasına yol açmasında da endişe duyuyoruz. Türkler İslam düşmanlığında en çok bedel ödeyen kesimdendir." ifadeleriyle devam etti.

 

Başkan Erdoğan'ın Fransa açıklamaları ise dünya basınında geniş yer buldu. Al Jazeera, Erdoğan'ın Fransa'daki ayaklanmalarla ilgili konuştuğundan bahsederek 'kurumsal ırkçılık' tanımını öne çıkardı.

Al Arabiya da Başkan Erdoğan'ın 'kurumsal ırkçılık' sıfatını öne çıkaran gazeteler arasındaydı. Haberde Fransa'nın sömürgeci geçmişinden bahsedildi.

 

AFP de 'kurumsal ırkçılık' tanımından bahseden gazeteler arasındaydı. Ayrıca Erdoğan'ın yaşananları sömürgeciliğe bağladığından da bahsedildi.

ABD gazetesi Barron's da Başkan Erdoğan'ın sözlerine yer verdi. AFP'ye dayandırılan haberde Erdoğan'ın aynı zamanda İslamofobik düşünceyi de sert bir dille eleştirdiğinden bahsedildi.

Yunan gazetesi Kathimerini de Başkan Erdoğan'ın 'ırkçılık' ve 'sömürgecilik' sözlerini ön plana çıkardı. Aynı zamanda haberde Erdoğan'ın Fransa'yı sömürgecilik geçmişi ile suçladığından bahsedildi.

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 56
  • kadir hanoğlu 10 ay önce Şikayet Et
    aynı başkaldırmanın israil dede görülmesi dileğiyle
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Fransa olayları hakkında bu gün Abdullah Ağır ın bir konuşmasında şöyle diyordu Müslümanlar bir başkasnın malına dokunmaz zarar vermez diyordu çok doğru söylüyor çünkü bu yama yapanlar bu olayların başınk çekenler Fransa istihbaraı için çalışan para vatandaşlık karşısında her şeyini dininl bilem satan kişilerdir Yakında bu olayların faturası Fransada hatta Avrupada Müslümanlara kesilece
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    olayları tezgahlayanın fransız istihbaratı olduğunu ve bu maza yakmak yamalamak olayların başını çeken Fransa istihbaratı için çalışan çakma Müslüman Araplar dan olduğuna kesin eminim İşveçte İraklı olayı gibi . Yakında Fransa'da tüm camiler kapatılırsa Müslüman kıyafeti ibadetleri yasaklanırsa şaşırmayın Bunları Komünizm ülkelerinden biliyoruz sonuçta Kapitalizm , Komünizmin Gölgesi
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    olayları tezgahlayanın fransız istihbaratı olduğunu ve bu maza yakmak yamalamak olayların başını çeken Fransa istihbaratı için çalışan çakma Müslüman Araplar dan olduğuna kesin eminim İşveçte İraklı olayı gibi . Sonra da müslümanlara yönelik canından bezdirici yasaları çıkartabilmenin kurumsal zeminini hazırladıkları da ortada.Yakında Fransa'da tüm camiler kapatılırsa şaşırmayın
    Cevapla
  • ben 10 ay önce Şikayet Et
    bu mübarek adamın da her bir sözü yere çakılan bir çivi gibidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sevkiyat kararı sonrası Pentagon'dan son dakika İsrail açıklaması!
Fatih Portakal'dan CHP'li isme sert sözler: 'Gerçekten hiç utanma yok'