Yavaş faturayı vatandaşa kesti: Ulaşım zammına tepki yağdı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçtiğimiz günlerde ABB meclisinden istediği 4 milyarlık borçlanma yetkisini alamayınca faturayı vatandaşa kesti. Yavaş ulaşıma yüzde 57 zam yaptı.

Yavaş faturayı vatandaşa kesti: Ulaşım zammına tepki yağdı
Yavaş faturayı vatandaşa kesti: Ulaşım zammına tepki yağdı
GİRİŞ 26.07.2023 13:20 GÜNCELLEME 26.07.2023 13:20
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nden 4 milyar TL’lik borçlanma yetkisi isteyen Yavaş, söz konusu borçlanma yetkisi reddedilince faturayı Ankaralılara kesti. AK Parti Hükümeti tarafından vatandaşın alım gücünü yükseltmek ve enflasyonun etkilerini azaltmak adına 2 yılda 4 kere asgari ücrete zam yapılırken zamları fırsata çevirmeye çalışan Mansur Yavaş ise  toplu ulaşımda fahiş fiyat uygulamaya başlayarak Ankaralıların bütçelerini zorlamaya başladı.

Türkiye genelinde hiçbir belediye ulaşımdan kar amacı gütmeden halka hizmet ederken CHP’li ABB Başkanı Yavaş ise EGO’nun zarar ettiğini öne sürerek ulaşıma fahiş zamlar uyguladı. Söz konusu zamlara ilişkin ABB tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında asgari ücrete yüzde 34 oranında artış yapıldığı hatırlatılırken sözde girdi maliyetlerinin artmasından dolayı EGO’nun 300 milyon TL zarar ettiği öne sürüldü.

Başkan Yavaş, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde asgari ücretliye 52 adet otobüs bileti vereceğini açıklamıştı. Ev temizliği yapan kadınlara da özel ulaşım kartı vereceğinizi söyleyen Yavaş, “Siz kar ve zarar amaçlı bakamazsınız. Belediye kamu hizmeti yapan bir kurum. Bir kişi için bile olsa ulaşımın devam etmesi gerekir” diyerek vatandaşı kandırıp oylarını almıştı. Ancak Yavaş’ın göreve geldiği 2019 yılında 2.5 lira olan tam bilet ücreti 4 buçuk yılda yapılan zamlarla 15 TL’ye ulaştı. Ulaşıma yüzde 500 zamma Ankaralılardan tepki yağdı.

“GİRDİ MALİYETLERİ SADECE ANKARA’DA MI PAHALI”

Seçimden önce verdiği sözleri tutmayan ve toplu ulaşıma yapılan rekor zamlarla canından bezen Ankaralılar ise Yavaş’a tepki gösterdi.

Hasan Türkmen, “Belediye’nin yaptığı zamlara karşıyım. Normal maaşla çalışan bir işçinin günlük yol parası zamlı hali 30 TL oldu. Bu aile içerisinde iki çocuğun okuduğunu varsayın. 30 TL de onların gidiş-geliş ücreti. Bu adamın ayda bin 800 TL yol masrafı var ekstralar hariç. Ona buna ücretsiz yapana kadar öğrenciye ücretsiz yapsın. Yavaş göreve geldi belediye zarar ediyor dedi. Aradan 4 buçuk yıl geçmiş belediye hala zarar ediyor. Bu belediye hiç mi kar etmedi ben anlamıyorum” dedi.

Abdullah Keskin isimli vatandaş da, “Ulaşıma yapılan zam oranı çok yüksek. Bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Diğer illere baktığımız zaman yapılan bu zam Ankaralılara ayıptır. Seçimden önce verdiği vaatlerin hiçbirini yerine getirmedi. Yavaş 4 buçuk yılda verdiği hangi sözünü tuttu. Belediye başkanı olarak verdiği sözleri yerine getirseydi başımızın üstünde tutardık. Şimdi bakıyorum aynı mazot, aynı hizmet ama fiyat farklı. Trabzon’da ulaşım ücreti 6.90 TL Ankara’da 15 TL. Belediye kar gütme yeri değildir. Vatandaşa hizmet etme yeridir. Hizmet edemiyorsan orada durmanın anlamı yok” ifadelerini kullandı.



İbrahim Halil Çelik ise, “Ben başka şehirde yaşıyorum. Ancak hemen hemen her hafta işlerim için Ankara’ya gelip giderim. 4 buçuk yıldır Ankara’da değişen hiçbir şey görmedim. Ankara’ya tek bir çivi çakmadı. Yavaş Cumhurbaşkanı Yardımcılığı sevdasına kapılıp Ankara’ya hizmet etmesi gerekirdi. ‘Halkı düşünüyorum, gençleri düşünüyorum’ diyen bir kişi halkın sırtına böyle bir zammı yükleyemez. Diğer şehirlerde toplu ulaşım ucuzken burada pahalı olması doğru değil. Herkes aynı yakıtı kullanıyor hemen hemen aynı yedek parçayı kullanıyor. Girdi maliyeti onlara pahalı değil de Ankara’ya mı pahalı” şeklinde konuştu.



Serdar Yılmaz, “Yıllardır ABB’nin tek bir çalışması yok. Bunca yıldı Melih Gökçek zamanında yapılanların kaymağını yediler. Zam yapılır yapılmaz değil ama bir anda yüzde 57’nin üzerinde zam da yapılmamalıydı. Bazı yanlışları da vatandaşın sırtına yüklememek lazım. Seçimden önce ‘Allah’ın suyundan para mı kazanılır’ diyen Yavaş Ankara’da su faturaları elektrik faturasını geçti. Verdiğin sözleri böyle mi tutuyorsun. Senin seçimden önce verdiğin vaatlerin hikayeden ibaret olduğunu anladık” diye konuştu.



Kadir Kılıç, “Belediye çalışmıyor. Ben oturduğum semtte ulaşım sorunu yaşıyorum. Saatte bir otobüs geliyor. İki vasıta değiştirmek zorundayım. Benim son zamla beraber günlük yol ücretim 40 liraya geliyor. Devletimiz zam yapıyor tam rahatladık diyoruz hafif bir yüzümüz gülüyor. Bir bakıyoruz ulaşıma zam, suya zam vs. Şu anda cebime giren paranın yarısını ulaşıma vereceğim. Belediye vatandaşına hizmet etmekle yükümlüdür. Vatandaşını mağdur etmek için iş yapmaz hiçbir belediye. Yavaş seçimden önce ulaşım konusunda birçok vaat vermişti. Verdiği vaatler ne oldu. Otobüslerin klimalarını bile çalıştırmaktan aciz bir yönetimden bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.



Orhan Temel, “Mansur başkan hani 400 elektrikli otobüs yapacağız diye reklam yapıyordun ya onlar ne oldu. Bu mazot zamlarından sonra keşke sende yüzde 57 zam yerine o otobüsleri kullansaydın” Şeklinde konuştu.

 

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 75
  • Sevim özsoylu 9 ay önce Şikayet Et
    Ne yapacaktı bedava mı taşıyacak tı benzine niye bu kadar her gün zam geliyor diye sorma niye zam yaptı diye sor yatacak yeriniz yok sizin
    Cevapla
  • Murat 9 ay önce Şikayet Et
    Allah sizin gibi insanların cezasını bu dünyada keser inşallah ekonomiyi bu hale getirenlerin suçunu muhalefete yüklemeye çalışıyorsunuz biraz onur biraz gurur biraz şeref
    Cevapla
  • joker 9 ay önce Şikayet Et
    ya anlamadinizmi hala bunlar fitne peşinde halkı bunaltma seçimleride kazanamadılar iyice azıttılar bunlar in olduğu heryerde uğursuzluk var istanbul bile RUHUNU KAYBETTİ
    Cevapla
  • Doğrucu Davut... 9 ay önce Şikayet Et
    Gunun en komik paylaşımı. Elk şu ceza zamları , dün feticu dediklerinin ayaklarına gidip para dilenenler yerine, dün miting alanlarında kufrettiklerinin kapısına para için gidenleri değil de, akaryakıta, dövize zammın nedeni olanlar dururken başkasını eleştirenler zeka ve milliyetçilik testinden geçmelidir...
    Cevapla
  • Avatandas 9 ay önce Şikayet Et
    Belediye yi ağzına kadar adam doldurdu sonrada dayanmadık dayanaman tabi bir adamın Maliyeti en kötüsü 30..40 bin belediyeye pardon Ankara halkına Melih dusmalar.susu pus noldu belediyey torpile girenlerin maaşını ödemek bizemi kaldı
    Cevapla
  • Şenay 9 ay önce Şikayet Et
    Mansur Yavaş Ankara halkı için zulümdür . Zalimdir. Belediye neden zarar ediyor? Görev başına seni kar et ve yönet diye getirdik. İlanlar da yazmış zarar ettik.. İşçilere yazık. Sen de otobüse bin 3 vasıta git. Ver devletinin arabasını ..Çocuk okut, kira ver....Yüzünüz kuru bizim paralar ile.Hakkkm size haram olsun ..Melih başkanımı istiyorum ben.. defolun Ank
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ermeni vahşetinde yeni delil! Haritalar ortaya çıktı...500 bin Türk öldürüldü
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!