Erdoğan'ın hamlesi sonrası Karadeniz'de 'tehlikeli' gelişme! Eray Güçlüer yorumladı

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer Rus savaş gemisinin Ukrayna'da vurulmasının ardından ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'yi ziyareti öncesinde "Karadeniz'de, Türkiye'ye karşı provokasyonlar olabilir" dedi.

GİRİŞ 09.08.2023 11:27 GÜNCELLEME 09.08.2023 11:28
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Ukrayna geçtiğimiz günlerde, Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk Limanı'na insansız deniz araçlarıyla saldırı gerçekleştirildiğini duyurarak liman yakınlarındaki Olenegorsky Gornyak adlı Rus savaş gemisini vurdu. Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'de bu meseleyi ve Karadeniz'de oluşabilecek sorunları Dr. Eray Güçlüer ile konuştu. 

"BİR SONRAKİ ADIM ÇİN'İN YIPRATILMASI OLACAKTIR"

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:

Ukrayna Savaşı'nın cepheleri artık Ukrayna ile sınırlı değil.  Bunun temel sebebi ise Kırım ve Donbass'daki çatışmaların statik hale gelmesidir. Yani ne Krıım ne Donbass cepheleri ilerleyebiliyor.   Rusya'nın her gün kan kaybettiğini görüyoruz. Rusya'nın günlük savaş maliyetini 1 milyar dolar. Kaybı 200 bini geçmiş durumda. Bu böyle devam ederse Putin'in zayıflaması ve Rusya'nın dizaynının önü açılacak. Zaten amaçta bu. Ukrayna savaşı bir yıpratma savaşıdır.  Putin iktidarının zayıflayıp Rusya'nın ABD ve Batı'ya tabii olduğu bir ortam amaçlanıyor.  Bir sonraki adımda Çin'in izole edilmesi olacaktır. 

"KARADENİZ'E GİRMEK İÇİN TÜRKİYE'Yİ ZORLADILAR"

Rusya'nın çatışmaları kuzeye taşıma hamlesine karşı Batı'da çatışmaları Karadeniz'e taşıdı. Ukrayna savaşı daha büyük küresel kırılmaların ayak sesidir.  Bu iş daha da genişleyecektir. Bu savaş hemen bitmeyecektir. Yeni Ukraynaların oluştuğu durumları görme imkanımızda son derece yüksek. Bu çerçevede savaşın Karadeniz ayağı bizim için önemli bir hal aldı. Türkiye Montrö'yü uyguladığı için ABD'nin konvansiyonel güçleri Karadeniz'e giremiyor. Bunun için Türkiye'yi zorladılar. Boğaza mayın döşendi, Yunanistan ile kriz çıkarılmaya çalışıldı. Dedeağaç'a Amerika tarafından bin tank getirildi. Türkiye'yi aşamayınca yeni bir yol denediler.

"RUS KITA SAHANLIĞINI GÜVENİLMEZ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

 İnsansız deniz araçları ile Rusları vurmaya başladılar.  Vurdukları yerler de Rusya anakarasında olan yerler. Novorossiysk limanı gibi birçok liman var orada.  Burası Rusya'nın tahıl ihracatı yaptığı ticaret limanıdır.  Hedef artık sivil hedeflerdir.  Savaş artık Rusya kıta sahanlığı içerisinde Karadeniz'e taşınmış durumda. Şu anda kullanılan araçlarında el yapımı olduğu, içerisinde yaklaşık 200 kg patlayıcı olan  ve İngiliz Özel Kuvvetleri'nin yaptığını tahmin ettiğimiz araçlardır. Bununla Rus kıta sahanlığının güvenilmez hale geldiğini dünyaya ilan ettiler. 

"KARADENİZ'DEKİ DURUM DAHA KRİTİK BİR HALE EVRİLMEYE BAŞLADI"

 Türkiye'nin Rusya ile arasını bozması için her türlü  provokasyonu yapabilirler.  Rusya'nın gemisine Türkiye'nin kıta sahanlığında saldırma girişimi olabilir. Özellikle iki ülke arasındaki ilişkiyi bozmak adına olası provokasyonlara karşı çok dikkatli olmak lazım. Tam da Tahıl Koridoru anlaşmasının yenilenme arifesinde. Batı ve ABD aslında bu anlaşmanın yenilenmesini istemiyor. Çünkü Rusya üzerinde ekonomik baskıyı artırmak istiyorlar.  Fakat Türkiye Rus tahılını alıp, burada işleyerek un haline getirip dünyaya eşit satma konusunda bir teklif hazırlamış durumda.  Böyle olursa Türkiye ekstra bir kazançta sağlamış olacak.  Türkiye gıda merkezi haline gelecek.  İşte Türkiye'nin  bu menfaatleri elde etmesini istemeyen de çok.  Bu yüzden bizim Karadeniz'deki kıta sahanlığı konusunda daha dikkatli olmamız lazım.  Belki de oraya da ilave kuvvet ayırmamız da gerekebilir.  Karadeniz'deki durum daha öncekilere göre daha kritik bir hale evrilmeye başladı. 

 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Mehmet Emin 8 ay önce Şikayet Et
    Yahudi asıllı komedyen Zelenski Dünyanin huzurunu kaçırdı.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Sn, Eray Güçlüer'in analizi çok doğru ve gerçekçidir. ABD, Çin'in gücünü kırmak için önce Rusya'yı çökertmek ve Türkiye'yi de terbiye etmek istiyor... Ancak Trump seçilirse Ukrayna savaşı sona erer...
    Cevapla
  • Ali 8 ay önce Şikayet Et
    ABD türk akımı boru hattını vurma peşinde bunu asgari gemi ile yapamiyorsak ticaret gemisi ile yapalım peşinde 1senedir bunu kurguluyorlar amac türk Rus ticaretini baltalamak
    Cevapla
  • Atlı Geliyor Atlı 8 ay önce Şikayet Et
    DOLARın değeri, ALTINın değerinin DOLAR ile belirlenmesinden kaynaklanmıyor. DOLARın değeri, PETROLun fiyatının ve ticaretinin DOLAR ile yapılmasından kaynaklanıyor. İSPAT: Çıkardığı petrolü DOLAR ile satmayacağını söyleyen İRAN ŞAHI, SADDAM ve KADDAFİnin durumudur.
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Biz daha yangına yardıma koşuyoruz bu kadar düşmanlık yapıyorlar bunlar iyilikten anlar mı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!