Türkiye'den uzay hamlesi: 'NASA gibi bir kurum lazım'

Dr. Eray Güçlüer Türkiye'nin sonda füzesi ile ilgili Haber 7 muhabiri Yavuz Selvi'ye yaptığı açıklamalarda, "Bizim ilk yerli ve milli uzay roketimiz. Bu bir silah değil, bu bir füze. Biz bununla uzaya çıkacağız" dedi.

GİRİŞ 18.08.2023 14:49 GÜNCELLEME 18.08.2023 15:11
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

 Geçtiğimiz günlerde ROKETSAN tarafından geliştirilen sonda roketi İğneada'dan başarıyla fırlatılarak test edildi.  Fırlatılan sonda roketiyle Türkiye uzay çalışmalarında büyük bir eşiği aştı.  Haber 7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer'de sonda füzesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"İKİNCİ AŞAMADA 550 KM HEDEFLENİYOR"

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:

Sonda füzesi ile başlayalım. Türkiye'nin uzay teknolojilerinde geldiği noktayı göstermesi bakımından çok önemli.  Bizim ilk yerli ve milli uzay roketimiz. Bu bir silah değil, bu bir füze ve biz bununla uzaya çıkacağız.  Sonda füzesi atmosferin 330. km'sine kadar yükseldi.  Ama şöyle bir şey var. Bir cismin dünyadan ayrılabilmesi için saatte 11 bin km hıza ihtiyacı var.  Bu hız da çıksın ki dikey olarak ayrılabilsin.  Yoksa yatay olarak atmosferin içerisine geri döner.  İkinci aşamanın 550 km olması planlanıyor.  'Bizim savunma sanayisinde gelişimimiz uzay çalışmalarımızın da altyapısını oluşturacak' diye demişimdir. Ve nihayette bunu gördük.  Bizim artık NASA gibi bir teknolojik kuruma ihtiyacımız var.  Bir sonraki adımda bizim uzaydaki yolculuğumuza dair gelişmeleri göreceğiz.  Artık o füze aya mı gidecek? Yoksa modüler bir uzay istasyonu mu kurulacak? 

"TÜRKİYE'NİN MİLİ GÜÇ KAPASİTESİ YETERSİZ OLSAYDI, SAVAŞA ÇEKECEKLERDİ"

Türkiye bir de aynı bölgede silah sistemlerini denedi. Hatırlarsanız Edirne- Sinop arasında bunları denedi. Diğerleri hava savunma sistemleri idi.  HİSAR-U'yu denedik. SİPER füzesini denedik.  Hepsi boğazlarımızdan Karadeniz'e doğru denendi.  Bunlar şu anlama geliyor; Bizim kıta sahanlığımıza girmeyin, biz burayı koruruz.  Eğer Türkiye'nin milli güç kapasitesi zayıf olsaydı savaşın ateşi kapımıza dayanmıştı. Çeşitli provokasyonlar ile bizi de savaşın içerisine çekebilecek pek çok olayla karşı karşıya kalabilirdik. Artık Türkiye öyle bir milli güç kapasitesine erişti ki bunu deneyemiyorlar. 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • C.M. 8 ay önce Şikayet Et
    Önce vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik felaketin düzeltilmesi daha iyi olmaz mı? Uzay bizim neyimize?
    Cevapla
  • Erdal.T 8 ay önce Şikayet Et
    Günsydın Artık herşeyi Elektrikle uzaydan kontrol ediyorlar .Bakın silah üretmiyorlar tek tük
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun.Basta baskanimiz ve tum çalışanlara tebrik ediyorum.
    Cevapla
  • Kamașullah 8 ay önce Şikayet Et
    Bașkan dediğin istanbul Büyük Șehir Belediye Bașkanı mı yoksa Türkiye Veleybol Federasyonu Bașkanımı. Açıklayın lütfen. Bașkan yalın hali amma tuhaf geliyor Anlamsız.
    Cevapla
  • İskender 8 ay önce Şikayet Et
    Konyaya kurulmalı, Cacabey adında Uzay Bilim Merkezi/Üssü lazım..
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    Bir taraftan ekzosfere roket fırlatması yapılırken , diğer taraftan küpsat uydularını en ileri çip , güneş panelleri , atom bataryası ve geniş bant internet bağlantısı oluşturacak şekilde tasarlamalı , ekstrem moment devinimi , partikül , toz çarpması , güneş patlaması iyon ve termal kalkanı her türlü ekstrem koşullara dayanacak şekilde test etmeliyiz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin'den açıklama! Üniversite sınavlarında yeni dönem
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik görüşme!