Bakan Fidan'dan Kerkük açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Kerkük'ün huzur ve istikrarı, Irak'ın bütününün huzur ve istikrarına doğrudan etki etmektedir. Kerkük'ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün sembolü olarak görüyoruz." dedi.

GİRİŞ 03.09.2023 16:22 GÜNCELLEME 03.09.2023 17:06
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Tahran'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Kerkük'ün etnik ve mezhepsel kompozisyon olarak Irak'ın küçük bir modelini teşkil etmekte olduğunu belirten Fidan, "Kerkük'ün huzur ve istikrarı Irak'ın bütününün huzur ve istikrarına doğrudan etki etmektedir. Kerkük'ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün sembolü olarak görüyoruz." dedi.

Fidan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani liderliğinde kurulan hükümetin ülkeye bir istikrar getirdiğini aktararak, "Özellikle, kendisinin ve hükümetinin uzun vadede alt yapı ve üst yapı konularında, yatırım konularında verdiği çabaları destekliyoruz. Bunun Irak'ın bugünü ve geleceği için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Böyle bir dönemde, Irak'ın asli ve kurucu unsurları arasında yer alan Türkmen soydaşlarımızın ana yurdu konumundaki Kerkük'te can kaybıyla sonuçlanan gerginliklerin ortaya çıkmasını üzüntü ve büyük kaygıyla karşılamaktayız." ifadelerini kullandı.

IRAK YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Bu tür gerginliklere mahal verilmemesi gerektiği yönündeki görüşlerin, Irak makamlarıyla daha önce paylaşıldığını vurgulayan Fidan, şunları kaydetti:

"(Kerkük) Şehirde son dönemde artış gösteren PKK mevcudiyetine de süratle son verilmesini Irak makamlarından talep ediyoruz. Kerkük yakın zamanda büyük acılar ve katliamlar yaşamış kadim bir şehirdir. Bu şehirdeki hassas toplumsal dengelerin korunması, temsil ve idarede tüm toplumsal kesimlere eşit söz hakkı verilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz. Bu çerçevede, şehirde tüm kesimlerin eşit bir şekilde temsilinin sağlanması ve idareye katılımını da uzun zamandır biliyorsunuz bu formülü destekliyoruz. Türkmen soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması, Irak'a yönelik politikamızın bildiğiniz gibi ana unsurları arasında yer almaktadır. Türkmen haklarının siyasi pazarlıklara konu edilmesine karşı durmaya ve Türkmenleri her alanda desteklemeye devam edeceğiz."

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 69
  • Kerman 8 ay önce Şikayet Et
    Kerkük Türkmenlerindir Türklerindir orda hangi ırk varsa Tükmenlere uyacaktır. Şayet özerklik olursa ve ya bir ülke yapılmaya çalışılırsa Türkiyenin orayı kendi topraklarına katmaya hakkı var zamanında imzalanmış.. Kürtlerle Türkiye de yaşanıyor ama pkk ile yaşanıyor. Orada da öyle Türk kürt kardeş pkk ile değil peşmerge ile değil..
    Cevapla
  • Ahmet 8 ay önce Şikayet Et
    Kürtlerin olduğu yerde karışıklık çıkartılması isteniyor hak arayışı içerisinde olan kürtler bir biri ne her konuda ters olan bölge devletleri söz konusu kürt olunca bir olup kürt aleyhinde kirli politikalarını her türlü devreye koyuyorlar birde sözle kardeşiz dinde böylemidir kardeşlik tabiki hayır sizler hangi dine inanıyorsunuz? Ama hangi dina inanıyorsanız yalnış yapıyorsunuz
    Cevapla
  • Ergun 8 ay önce Şikayet Et
    Daha neyi bekliyorlar kerkük icin
    Cevapla
  • Horlama 8 ay önce Şikayet Et
    Kerkük Musul sincar tel afhar bölgesi özerk yonetim olmalı.. başka şekilde huzur olmazzz. Kuzey Irak Bağdat İran Suriye yönetimi ABD bölgeyi işgal etme peşinde
    Cevapla
  • Almanya 8 ay önce Şikayet Et
    Türklerin 1071 Anadolu ya gelmesiyle Anadolu huzur yüzü görmüyor.Kerkuk bunların devamı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
96 yaşındaki anne ömrünü engelli oğullarına adadı: 60 yıldır bebek gibi bakıyor
ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını durdurması ne anlama geliyor?