Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa için partilere teklif götürüleceğini belirterek, "Türkiye artık darbe döneminin mahsülü bir anayasa ile yönetilmeyi hak etmiyor. Türkiye’ye yeni, sivil, özgürlükçü bir anayasa yapmak yakışır" dedi.

GİRİŞ 11.09.2023 14:59 GÜNCELLEME 11.09.2023 15:51
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'daki G-20 Zirvesi dönüşünde uçakta aralarında Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Arzumuz sivil anayasayı en geniş katılımla, mutabakatla hazırlamak. Yasama yılının açılmasıyla birlikte de Cumhur İttifakı olarak bu konu üzerine yoğunlaşacağız." açıklamasında bulundu. 

"PARTİLERE YENİ ANAYASA İÇİN TEKLİF GÖTÜRECEĞİZ"

SORU: Yeni bir anayasa için yeniden çağrıda bulunuyorsunuz. İki yıl önce yaptığınız çağrıya muhalefetten olumlu bir dönüş olmamıştı. Şimdi yeni konjonktürde muhalefetin buna olumlu bir cevap vermesini bekliyor musunuz? Bu konuda nasıl bir yöntem, nasıl bir yol haritası öneriyorsunuz? Örneğin, 2011 ve 2015’te olduğu gibi Meclis’te temsil edilen partilerin katılımıyla bir komisyon yeniden tesis edilebilir mi?

CEVAP: 2011'de, 2015'te olduğu gibi Parlamentodaki partilere şüphesiz tekliflerimizi götüreceğiz. Ama hepsinden önce Cumhur İttifakı olarak biz ön hazırlıklarımızı yapacağız ve bu ön hazırlıklarımızı yaptıktan sonra da Parlamentoda grubu olanlarla bu konuyu olgunlaştırmanın gayreti içerisinde olacağız. Zira anayasa olmazsa olmazımız. Yani bir kenara bunu atmamız mümkün değil. Şu an itibarıyla parlamentodaki grubumuz diğer gruplarla görüşmelerini yapıp eğer birlikte bir adım atabilirsek, müşterek olarak böyle bir sivil anayasayı yapabilirsek adımımız bu olacak. Eksikler nelerdir? Neler değildir? Bunları gözden geçirip kuracağımız komisyonlarla da bu çalışmaları inşallah sürdüreceğiz. Darbelere bakışımız ve darbe anayasalarına karşı tutumumuz siyasi hayatımızın özeti gibidir. Ülkemizi sivil anayasaya kavuşturmak arzumuz da hayalin ötesinde, siyasetimizin aksiyonu oldu. Türkiye’nin 21 yılda yargı teşkilatının fiziki yapısını güçlendirdik, beşerî varlığını sürekli tahkim ettik. Tüm bu yapılanları sivil bir anayasayla da taçlandırmak, Türkiye Yüzyılını sivil bir anayasa ile inşa etmek istiyoruz. Türkiye artık darbe döneminin mahsülü bir anayasa ile yönetilmeyi hak etmiyor. Türkiye’ye yeni, sivil, özgürlükçü bir anayasa yapmak yakışır. Millet Türkiye Büyük Millet Meclisi aritmetiğini şekillendirirken partilere “uzlaşın ve artık yeni anayasa yapın” mesajını da vermiştir. Meclis zemininde mümkün olan en geniş uzlaşı ile sivil toplumun tüm kesimlerin fikirleri de alınarak yeni bir anayasa yapmak mümkündür. Arzumuz sivil anayasayı en geniş katılımla, mutabakatla hazırlamak. Yasama yılının açılmasıyla birlikte de Cumhur İttifakı olarak bu konu üzerine yoğunlaşacağız.

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 47
  • lighter 7 ay önce Şikayet Et
    senin yaptıkların ne olacak kendi kendine muahalefet ediyorsun bu ülkeyi bu hale getiren sizlersiniz
    Cevapla
  • yorgun 7 ay önce Şikayet Et
    şeriat şart millet yanlış yolda
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'nin asla yeni bir anayasaya ihtiyacı yoktur?yasalar sıkılaştırılmalıdır cezalar artırılmalıdır idam mutlaka getirilmelidir,bu seferde insanları yeni anayasa meni anayasayla yormamalıdır.hükümet işine gücüne bakmalıdır.artık Türkiye'nin gerginliğe tartışmaya kavgaya asla tahammülü yoktur kapatın bu yeni anayasa konusunu.değişmeyen neyi kalmıştır anayasanın ki.
    Cevapla
  • İdam kısas 7 ay önce Şikayet Et
    Yeni anayasada Allahın kanunları esas alınmalıdır.Suçluyu,zalimi koruyan gözeten değil masumu,mazlumu koruyup gözeten, onun haklarını teminat altına alan,zayıf mazlumu güçlü zalime ezdirmeyen anayasa istiyoruz.İdam kısas istiyoruz.
    Cevapla
  • Reisin Askeri 7 ay önce Şikayet Et
    Haydi bismillah, artik seriat geliyor..lafi cimi yok.inadina reis derken bir bildigimiz vardi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
100 bin TL'ye işçi bulamıyorlar! Ev alan patron bile var
Ali Koç'tan, TFF ve Galatasaray'a çok ağır sözler!