Son dakika: Erdoğan'dan dikkat çeken 'Filistin' hamlesi, harekete geçiyor!

İsrail-Filistin savaşında ateşkesi sağlamak için çalışmalarını sürdüren Başkan Erdoğan şimdi de BM'deki Filistin oylamasında çekimser kalan ülkeler için harekete geçiyor.

GİRİŞ 14.11.2023 07:58 GÜNCELLEME 14.11.2023 09:22
Bu Habere 121 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların durması ve ateşkesin bir an önce sağlanması için diplomatik girişimlerini yoğunlaştıracak. Çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bugüne 30’a yakın liderle yüz yüze ya da telefonla görüşen Erdoğan, Gazze diplomasisini hızlandıracak.

Bu kapsamda Erdoğan telefon diplomasisine öncelik vererek BM Genel Kurulu’ndaki Filistin oylamasında çekimser kalan ülkeleri hedef alacak. Ürdün tarafından ortaya konulan ve Türkiye de dahil 50’ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun Özel Acil Filistin oturumunda oylanmış, 45 “çekimser” ve 14 “hayır” oyuna karşı 120 oyla kabul edilmişti.

BM kararında, “Acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunularak, çatışmaların durdurulması” talebi yer almış, Gazze’ye insani erişim ve malzeme sevkiyatının kolaylaştırılması için gerekli adımların atılması gerektiği belirtilmişti.

HEDEF ÇEKİMSERLER

Riyad’daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısından sonraki süreçte bu çekimser ülkeleri, BM kararını kabul eden 120 ülkenin tarafına çekmeyi hedefleyen Erdoğan, bu amaçla çekimser oy kullanan ülkelerin liderleriyle gerek telefonla gerek yüz yüze görüşme yaparak ateşkese destek vermeleri için gayret gösterecek.

Böylece uluslararası kamuoyunun önce ABD ardından İsrail üzerindeki baskısının artırılması yolunda çaba sarf edilecek. Erdoğan, İİT zirvesi dönüşünde yaptığı açıklamada özellikle telefon diplomasisine ağırlık vereceğine işaret etmişti.

Telefon diplomasisinin yanında Erdoğan’ın bu ay içinde yapacağı yurt dışı ziyaretlerin de bu yönde etkili olması bekleniyor. 17 Kasım’da Almanya’ya ziyarette bulunacak olan Erdoğan, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere batıya Filistin konusunda mesajlar verecek. Erdoğan 21 Kasım’da da Cezayir’e gidecek. Erdoğan, bu ziyaretinde de ateşkes ile ilgili Afrika ülkelerini hedef alacak.

Ankara, Filistin diplomasisi açısından önemli bir konuğu da kasım ayında ağırlayacak. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 28 Kasım’da Erdoğan’ın davetine icabetle Türkiye’ye gelecek. Erdoğan’ın ayrıca Gazze’ye gıda ve ilaç başta olmak üzere yardımların Refah Sınır Kapısı üzerinden ulaştırılmasını sağlayan Mısır’a da bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor.

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 121
  • ALİ FİİKR 5 ay önce Şikayet Et
    Mühim olan Güvenlik Konseyınde, AFRİKA, G.AMERİKE ve İSLAM DEVLETLERİ İÇİN bier Üyelik SAĞLANMASI. Aksi takdirde, YENİ bir BİRLİK tesis EDİLMESİ
    Cevapla
  • uykuda 5 ay önce Şikayet Et
    amerika hariç tamamı bm de filistinin yanında yer alsa ne olacak bm nin yüzlerce israil aleyhine verdiği kararlar ortada dururken nafile çaba
    Cevapla
  • Tarafsız 5 ay önce Şikayet Et
    israil'e savaş açalım diyenler orada ABD ile savaşacağımızı bilmeli. ABD kimse müdahale edemesin ve israil canavarı istediği gibi katliam yapsın derdinde.
    Cevapla
  • Fikirsiz 5 ay önce Şikayet Et
    Bunlara zerre kadar inanasim yok hiç güven vermiyoorlar sahi büyük devlettik dünya lideriydik neden savaşı sonlandiramiyoruz hadi onu geçtik yardım bile yollayamiyoruz yakıt süt gıda vs ..çok yazık ..
    Cevapla
  • Netitrebet 5 ay önce Şikayet Et
    Bravo, iyi çözmüşün kendini. Hakikaten hiç bir şeyden haberin ve fikrin yok
    Cevapla
  • Selma karadoğan 5 ay önce Şikayet Et
    Fikirsiz dünya siyasetini bilmeden klavye şovalyeliği yapmasan diyorum. Erdoğan nefretinden sıyrılıp biraz araştırmacı ve bilgili olun
    Cevapla
  • eski izmir 5 ay önce Şikayet Et
    fikirsiz fikrin olmayan konularla ilgili fikir açıklaması yapma gülünç duruma düşüyorsun...
    Cevapla
  • esnaf 5 ay önce Şikayet Et
    sayın başkanım 7200 pirim gün eşitleme sözünüzden halen bi açıklama yok bizler beklemekten artık yorulduk bizleri daha fazla oyalamayın
    Cevapla
  • Kiyamet 5 ay önce Şikayet Et
    Bedavacilar sizi bu ülke adam olmaz insanlar tembel artık yok oluş yakin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi
Hamas: İsrail'in yeni engelleri olmadığı sürece atmosfer olumlu