Erdoğan ve Miçotakis'ten açıklama! 10 Yunan adasıyla ilgili karar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider ortak açıklamalarda bulunarak önemli kararları duyurdu.

GİRİŞ 07.12.2023 14:51 GÜNCELLEME 07.12.2023 16:49
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıl aradan sonra geldiği Yunanistan’da temaslarına başladı.

Atina’da resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Yunan mevkidaşı Katerina Sakelaropulu ile bir araya geldi. İki lider görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenleyerek yeni döneme ilişkin mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina'da! Görüşmenin hedefini açıkladıCumhurbaşkanı Erdoğan Atina'da! Görüşmenin hedefini açıkladı

Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin beşinci toplantısı kapsamında resmî ziyarette bulunduğu Yunanistan'da Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

YILDA BİR KEZ GÖRÜŞME

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. 2017'de en son ziyaretim oldu. Devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyarettir bu. Tekrar Atina'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum Bir sonraki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğimize, yılda bir kez bu buluşmayı gerçekleştirmenin her iki ülke için hayırlı olacak.

Faydalı görüşmeler yaptık. Atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temaslar çerçevesinde diyalog kanallar açık tutulmalı. İşbirliği mekanizmasını olumlu gündem temelinde ilerlemesine katkı sağladığının altını çizdik. İlişkilerimizi geliştirme irademizi en üst seviyede ilettik.

TİCARET ANLAŞMALARINDA MUTABIK KALINDI

Çalışmaların somut neticelerini görmekten memnuniyet duyuyoruz. 5 milyar dolar düzeyinde olan ticaretin 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık. İpsala'da ikinci köprünün önemine işaret ettik.

"LAVRİON KAMPININ KAPATILMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"

Görüşmelerimizde Ege ve Akdeniz'deki tutumlarımız konusunda görüştük. Sorunlarımızı iyi komşuluk çerçevesinde çözüme kavuşturmak temennimiz. Terörle mücadeledeki iş birliğimizi nasıl geliştireceğimizi de ele aldık. Lavrion kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladık. Yunanistan'da teöristlere imkan sağlayan kampların oluşmaması gerektiğinin altını çizdik.

Azınlıkların huzur ve refahının artması ilişkilerimizi olumlu etkileyecek.Batı azınlığı için beklentilerimizi ifade ettik. Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı çözüme kavuşturulması bölgenin yararına olacak.

GAZZE KONUSU KONUŞULDU

Sayın başbakanla bölgesel ve küresel konularda konuştuk. Gazze başta olmak üzere Filistin'deki dramı ele aldık. Çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin filistinli'nin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. 

İnsani yardımlar hepimizin önceliği olmalı. 67 sınırlarında Filistin devletinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük. Garantör olarak sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık. İlk günden beri yardımlarımızı sürdürüyoruz. 

Bizler aynı kültürü ve aynı iklimi paylaşan ülkeleriz. Görüş ayrılıklarının olması doğaldır. Türkiye Yunanistan olarak atacağımız adımlarla tüm dünyaya örnek olalım istiyoruz. Aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Yeter ki büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Kendilerinin de aynı fikirde olmalarından büyük memnuniyet duyuyorum. 

MİÇOTAKİS'İN AÇIKLAMALARI

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in açıklamalarından satır başları:

Önceki aylarda aramızdaki ilişkiyi tekrar canlandırmaya karar verdik. Önceki görüşmelerimizde atacağımız adımlar konusunu konuştuk. Ekonomi, ufak ölçekli birimler ve ikili ticaretin artırılması hedefini konuştuk. Göç konusunda da çok önemli bir sonuç elde ettik. Polis ve sahil güvenliğinin iş birliği sayesinde gelişen bu ilişkiler gelecekte daha da ilerleyecektir.

Yunanistan'ın Türkiye'yi AB sürecinde sağlayacağı destek konusunu da ele aldık. Vize meselesinde de daha yakın bir iş birliği konusunu ele aldık.

TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN YUNAN ADALARINA VİZESİZ SEYAHAT DÖNEMİ

Vize meselesinde de daha yakın bir iş birliği konusunu ele aldık. Vize meselesinde Türk öğrenciler ve Avrupalı öğrenciler arasında muaf meselesini de ele aldık. 10 Yunan adasında Türk vatandaşlarının 7 gün vizesiz seyahat etmesi konusunda karar olarak ele aldık. Zaman uygun olduğunda kıta sahanlığı ve deniz sahası meselelerini de konuşmaya hazır olacağız.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 79
  • canacan 4 ay önce Şikayet Et
    bunların derdi adalara Türkiyeden turis gelsin. anlaşmayın kalsın bre
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    yunan kendine ait sandığı adaları bize vermeleri lazım
    Cevapla
  • Erkan harp 4 ay önce Şikayet Et
    Libya ile yaptığımız deniz münhasır ekonomik bölge anlaşması yunanistanın tüm planları bozdu. Kuzu kuzu yanımıza geldiler. Kamp kapatıldı, adaların silahsızlanmasına doğru gider. ABD üssü de kapatılır.
    Cevapla
  • Ömer faruk 4 ay önce Şikayet Et
    Önce bi incirliği halledelim
    Cevapla
  • İNSANLIK KAZANACAK* 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Yunanistan ve karadağ ile ortak Turizm merkezi oluşturulmalı.Böylelikle yerli ve yabancı turistler sectikleri tatil tur paketleriyle her 3 ülkede vizesiz tatil imkanı ve tüm olanaklardan rahatca yararlanabilsin.Tatil harcamalarını ise ortak bir digital para üzerinden yapılabilir.
    Cevapla
  • Okur 4 ay önce Şikayet Et
    Insanlık para harcamakla başkasının alınterinden dünyalık biriktirmekle kazanılmayacak. üretmekle başkasından emir almamakla insanlık gururuyla insani hasletlerle ahirete iman edilerek kazanılacak.
    Cevapla
  • İNSANLIK KAZANACAK* 4 ay önce Şikayet Et
    Miçotakis akıllı adamdır Abd nin ve Ab nin yunanlılara cocuga harçlık verir gibi para verip borçlandırması bunun karsılığında Türkiye ye karşı kışkırtıp sınır bekçisi muamelesi yapması elbetteki zoruna gidiyordur lakin Türkiyenin kazan kazan ticaret politikası ile enerji merkezli konumu ile Yunanistan ve balkan ülkeleri cok zengin olacagi aşikardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü