İngilizlerden 31 Mart analizi! ‘Zor durumda kalacaklar’

İstanbul'la ilgili dikkat çeken bir analiz yayınlayan Londra merkezli Financial Times gazetesi, muhalefetin 2023 seçimlerinden beri sarsıldığını vurguladı.

GİRİŞ 30.03.2024 10:58 GÜNCELLEME 30.03.2024 10:58
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

İngiliz Financial Times, 31 Mart Pazar günü yerel seçimler kapsamında İstanbul'da kurulacak sandıklardan çıkacak sonuçlara odaklandı.

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı adayı Murat Kurum'un seçimlerden zaferle çıkmasının, muhalefete "ağır bir darbe vuracağı" belirtildi.

MUHALEFET 2023'TEN BERİ 'SARSILIYOR'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun partisi olan CHP'nin, Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanı seçiminde iç bölünmelerden aldığı yenilgiden bu yana sarsılmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Altı partili ittifakın, birçok muhalefet partisinin Türkiye genelindeki belediye seçimlerinde kendi adaylarını ortaya koymasıyla bozulduğu hatırlatıldı.

"İSTANBUL'U KAYBEDERLERSE ZOR DURUMDA KALACAKLAR"

Haberde, İstanbul'a ilişkin şu notlar yer aldı:

Halihazırda kargaşa içinde olan muhalefet partileri için 'tamam ya da devam' olacak bir seçim. İstanbul'u kaybederlerse zor durumda kalacaklar.

"MUHALEFETİN, ERDOĞAN'IN ÖNÜNDE DURACAK GÜCÜ KALMAYACAK"

İsminin açıklanmasını istemeyen, İstanbul merkezli üst düzey bir CHP'li siyasetçi konuya ilişkin şöyle dedi:

İmamoğlu kaybederse, artık muhalefetin Erdoğan'ın önünde duracak gücü kalmayacak.

KABAKTEPE: İSTANBUL, ÜLKENİN GERİ KALANINA AÇIKLAN PENCERE

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ise İstanbul'un "kültür, iş, spor, ekonomi" açısından "ülkenin geri kalanına açılan bir pencere" görevi gördüğünü söylediği bildirildi.

KURUM'DAN İMAMOĞLU'NA SUÇLAMA

Öte yandan, daha önce Türkiye'de hükümetin deprem müdahalesindeki rolüyle tanınan Murat Kurum'un, İmamoğlu'nu İstanbul'u "afete dayanıklı" hale getiremediği için "aldatmayla" suçladığı ve 650 bin konut sözü verdiği kaydedildi.

İSTANBUL SEÇİMİNİN GENİŞ ÖLÇEKTE SONUÇLARI OLACAK

Türkiye'nin ekonomik üretiminin önemli bir kısmını oluşturan İstanbul'daki sandıklardan çıkacak sonucun, geniş kapsamlı sonuçları da olacağının altı çizildi.

Kazanan adayın, "40 binden fazla çalışanı olan ve yıllık bütçesi yaklaşık 516 milyar TL (16 milyar dolar) olan bir belediyenin kontrolüne sahip olacağı" aktarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "çok büyük kaynakları" barındırdığı ifade edilerek, şehri kontrol etmenin milyonlarca seçmene erişimi sağladığı bilgisi paylaşıldı.

İMAMOĞLU YORUMU: KARİZMATİK KAMPANYACI

Söz konusu analizde ayrıca, Ekrem İmamoğlu ile ilgili dikkat çekici ifadeler kullanıldı.

"Karizmatik bir kampanyacı" şeklinde tanımlanan İmamoğlu'nun, CHP'nin laik seçmen tabanının ötesine geçebilen az sayıdaki siyasetçiden biri olduğu için muhalefet açısından kilit öneme sahip olduğu ifade edildi.

ABD MERKEZLİ POLİTİCO: KAYBEDEN İMAMOĞLU, MUHALEFETİ KARGAŞAYA DÜŞÜRECEK

ABD merkezli Politico dergisi de İstanbul'da kurulacak sandıklardan çıkması muhtemel sonuçların yol açabileceği durumları değerlendirdi.

Dergi, "Geçen yılki cumhurbaşkanı seçimi, muhalefet için yıkıcıydı." diye yazdı.

"İMAMOĞLU KAYBEDERSE MUHALEFETİN KALESİ ORTADAN KALKACAK"

Muhalefetin, 2023 seçimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yenmek için "en iyi şans" olarak gördüğü belirtilerek, Kurum'un kazanması halinde "muhalefetin kalesinin ortadan kalkacağı" kaydedildi.

"İSTANBUL, TÜRKİYE'NİN KALBİ"

İstanbul'un Türkiye için öneminden söz edilen analizde, şu notlar paylaşıldı:

İstanbul sadece Türkiye'nin ticari ve ekonomik merkezi değil, aynı zamanda ülkenin kültürel ve entelektüel kalbidir. Türkiye'nin küçük bir evreni...

 

İstanbul'u kazanmak Türkiye'yi kazanmak anlamına gelir.

 

"MUHALEFET TOPARLANAMAZ, KARGAŞA İÇİNDE OLUR"

İmamoğlu kaybederse, muhalefetin gücünü toplayamayacağı ifade edilerek "Tam bir kargaşa içinde olurlar." denildi.

"10 YIL SÜREBİLİR"

Muhalefetin, İstanbul'da ve Ankara gibi diğer büyük şehirlerde aldığı yenilginin ardından toparlanmasının "10 yıl sürebileceği" görüşüne yer verildi.

KAYNAK: ENSONHABER
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Büyükçekmece'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi, 'Gazetecilik’ bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe ilk adımını 2014'te attı. Profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere gündem, dünya, ekonomi ve spor kategorilerinde birçok haber hazırladı. Ahmet Aydemir, meslek hayatını Haber7.com'da aktif olarak sürdürüyor.
YORUMLAR 88
  • Vatandaş ! 4 hafta önce Şikayet Et
    DEM in arkasındakini GÖRDÜK mü ?
    Cevapla
  • Yasin 4 hafta önce Şikayet Et
    Unutmayalım imtihan dünyası, ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM herkesi imtihan ediyor. İmanlı, salih, iyi insanlar kurtulacak.. Kötü insanlar helak olacak... ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA İMAN EDİP TEVBE EDİP TESLİM OLUN, İYİLİKLERE KOŞTURUN. DURMAKSIZIN İYİLİK YAPIN... KÖTÜLÜK YAPANLAR, TEVBE EDİP KÖTÜLÜKLERDEN VAZGEÇMEZLERSE HELAK OLACAKLAR... hemen tevbe edip ALLAHA TESLİM OLUN.
    Cevapla
  • Kul insan 4 hafta önce Şikayet Et
    İnglizler anglosaksonlar eşittir cumhuriyet halk partisi kısacası DÜŞMAN. Cumhuriyet halk partisine oy verenlere hakkım haram olsun.
    Cevapla
  • GECE KARTALI 4 hafta önce Şikayet Et
    İngiliz kaygılı ,uşağıda ondan kaygılı ....
    Cevapla
  • irfan 69 4 hafta önce Şikayet Et
    İmamoğlunun İngilizlerde balıkçıda yemek ne içindi seni biz destekleyeceğiz arkandayız ve ankaradakide aynı oda ingilizlerle temas halinde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler