Terörsüz Türkiye sürecinde kritik adım: Meclis komisyonu kuruluyor
Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis'te kurulacak komisyon için harekete geçiliyor.
Türkiye bugün tarihi anlara şahit oldu. PKK terör örgütü silah bırakma sürecine resmen başladı. Sürecin meclis ayağından da kritik hamle geldi. Terörsüz Türkiye Komisyonu Meclis'te önümüzdeki hafta kuruluyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 16 Temmuz Çarşamba günü siyasi partilere bir yazı yazarak, kurulacak komisyon için üye vermelerini isteyecek.
KOMİSYON "BAŞKANLIK KARARI" İLE KURULACAK
Komisyonun Meclis'te mevcut ihtisas komisyonları gibi kanunla kurulup kurulmayacağı merak edilirken kanun yerine "Başkanlık kararı" ile kurulacağı öğrenildi.
Temel ilkelerini TBMM Başkanlığı'nın belirleyeceği, daha esnek çalışma şartları olan ve geçmişteki Uzlaşma Komisyonları'na benzer bir yapı planlanıyor.
GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR
Bu konuda muhalefetle görüş ayrılığı söz konusu.
CHP, DEM Parti ve diğer muhalefet partilerinin teknik bir komisyon yerine "kanunla kurulan kalıcı bir ihtisas komisyonu" olmasına yönelik talepleri var.
Ancak, Cumhur İttifakı'nın öneriler hazırlayan bir komisyon olması yönünde bir kararlılığı olduğu ifade ediliyor.
KOMİSYON NASIL ÇALIŞACAK?
- Komisyonun toplam 35 üyeden oluşması ve nitelikli çoğunlukla kararlarını alması bekleniyor.
- Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler 5'er milletvekili ile temsil edilecek.
- Grubu olmayan siyasi partilerden birer, bağımsız milletvekillerinden de kura ile 5 temsilci alınacak.
AK Parti Sözcüsü Çelik duyurdu! Silah bırakma sürecinde 3 madde! İran, Suriye, Irak...
KOMİSYON NE YAPACAK?
- Komisyon yapılması gereken yasal düzenlemeler için bir istişare zemini oluşturacak; uzman görüşleri alacak, Anadolu gezileriyle bu konuya ilişkin halkın nabzını tutacak.
- Aynı zamanda, bu konuya ilişkin çalışmaları olan akademisyen ve sivil toplum temsilcileriyle Meclis arasında bir köprü işlevi görmesi hedefleniyor.
- Meclis'te kurulacak komisyonun ana görev alanlarından birinin de "Silah bırakan örgüt mensuplarının topluma kazandırılmasıyla" ilgili çalışmalar olması düşünülüyor.
Öte yandan Meclis'te kurulacak komisyonun, "Kendini fesheden bir terör örgütüne özel bir yasa çıkarılabilir mi?" sorusuna da yanıt araması bekleniyor.
Kurmaylar, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerine mensup olanların yararlanmasının önüne geçilmesi için bunun önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.
ÖMER ÇELİK'TEN DİKKAT ÇEKEN İFADELER
Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik dün akşam canlı yayında önümüzdeki günlerde komisyonun kurulacağını söylemişti. Çelik'in ifadeleri şu şekilde:
"Bu komisyon meselesi ile ilgili çok daraltıcı ya da genişletici bir takım beyanları bende okuyorum ama sonuçta komisyon terör örgütünün feshi ve silah bırakma sürecini yürütecek bir komisyondur. Meclis Başkanımızın takdirinde, kendisinin gruplarla bir toplantı yaptığını dolayısıyla yakın zamanda kurulacağını düşünüyorum.
Umarız ki bütün siyasi partiler gerekli katkıyı verirler. Komisyonu protesto etmek politik açıdan çok doğru bir tutum değil."
Son dakika: Terör örgütünün silah bırakmasının ardından Bahçeli'den ilk açıklama
Bakan Tunç: Bin yıllık kardeşliğimize vurulan hançer çıkarılıyor!
-
nitekim 53 dakika önce Şikayet Ethiç bir teröriste vatandaşlık verilmemeli hiç bir imtiyaz verilmemeli hiç bir en ufak taviz verilmemeli aksi taktirde bu vatana ihanet olurBeğen
-
Sen de bırak chp 58 dakika önce Şikayet Etpkk silah bırakıyor sıra geldi chp yeBeğen
-
Fatih 1 saat önce Şikayet EtCHP ye işi bırakmayın. DEM partiyi de olumsuz yaklaştığı konularda taviz vermeyin.Beğen Toplam 3 beğeni
-
DERİN ANALİZ 1 saat önce Şikayet EtDuru dayı zırvalamışBeğen
-
Doğrusu Bu 1 saat önce Şikayet EtPKK 73 te başladı . Dünyanın en büyük örgütü . 40 binden fazla asker polis korucu vs öldü . Terör bulunur ve tamamen yok edilir . Anlaşma yapılmaz . Ne vaad edildi . VEBAL ne olacak ha .Beğen Toplam 3 beğeni