Dışişleri'nden Kerkük'e dikkat

Dışişleri, Kerkük'e 'yapay nüfus kaydırması' yapıldığını belirterek, gereğinin yapılması için herkesi uyardı: 'Kimsenin toprağı emrivakilere maruz bırakılamaz.'

Dışişleri'nden Kerkük'e dikkat
Dışişleri'nden Kerkük'e dikkat
GİRİŞ 20.01.2005 00:00 GÜNCELLEME 09.06.2019 12:39

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, komşu Irak'ta yeni bir dönemin başladığını hatırlatarak, Irak halkının bu dönemde daha adil, daha demokratik ve insan haklarına daha saygılı bir rejim beklentisi içinde olduğunu belirtti.

Tan, Türkiye'nin Irak'ta 30 Ocakta yapılması öngörülen seçimlerin Irak halkına kendi geleceğini bu ilkelere uygun parametreler içinde tayin edebilmesi için önemli bir fırsat ve dönüm noktası oluşturmasını umduğunu da kaydetti.

KERKÜK İÇİN 100 MİLYON DOLAR Irak hükümetinin, kuzeydeki Kerkük kentinin kalkındırılması çerçevesinde 100 milyon dolarlık yardım yaptığı bildirildi. Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Kerkük'te düzenlediği basın toplantısında, “Irak hükümeti bugün, kentte yollar, kanalizasyon ve hastanelerin yapılması için 100 milyon dolarlık ödenek ayırdı” dedi. Salih, Kerkük'ün dünyanın en zengin kentlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, “Ancak kent, hizmet ve projeler yönünden fakir” dedi.Kerkük bölgesi, Irak'ta en zengin petrol rezervlerine sahip olan bölgelerden biri.

Türkiye'nin bu çerçevede siyasi sürece destek vererek, Sünniler dahil Irak halkının bütün katmanlarını seçimlere en geniş şekilde katılmaya teşvik ettiğine işaret eden Tan, ayrıca Türkiye topraklarında yaşayan Iraklılara da seçimlerde oy kullanma imkanı tanıdığını hatırlattı.


Sözcü Tan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu seçimlerin, Irak halkının belli katmanlarının haklı talep ve beklentilerini karşılamada yetersiz kalması, bir yandan Irak'ta ciddi meşruiyet sorunları doğurabileceği gibi, diğer taraftan da Irak halkını oluşturan unsurlar arasında birlik ve beraberlik ruhuna zarar verebilecek, bölgesel planda barış ve istikrarı tehlikeye düşürebilecek şartların oluşmasına yol açabilir. Türkiye bu şekildeki gelişmelere meydan verilmemesi gerektiğini her vesileyle vurgulayagelmiştir.”

Türkiye'nin “Nisan 2003'ten bu yana Kuzey Irak'ın muhtelif bölgelerinde yaşayan unsurlar arasından Kerkük ve çevresine yapay ve gayri meşru nüfus kaydırması yapıldığı yolunda duyumlar aldığını” vurgulayan Sözcü Tan, “2004 yılında bu hareketin hızlandığı ve yakın geçmişe kadar da değişen fasılalarla devam ettiği bilinmektedir” dedi.

'KİMSENİN TOPRAĞI EMRİVAKİLERE MARUZ BIRAKILAMAZ'
Sözcü Tan, daha sonra şunları kaydetti:
“Bölgede meskun farklı toplum katmanlarına mensup Iraklılar, bu sürecin eski rejimin yanlış politikalarının düzeltilmesi görüntüsü altında, ancak tarihsel verilerle bağdaşmayan bir düzey ve yoğunlukta gerçekleştiğini, keza belli siyasi parti ve oluşumlarca madden ve siyasi olarak teşvik edildiğini ve desteklendiğini doğrulamaktadırlar. Oysa geriye dönüş için belirlenmiş yöntem ve mekanizmalar mevcuttur. Bunların meşru biçimde işletilmesi gerekmektedir.

21. yüzyılda kimse kimsenin toprağını hukuk dışı emrivakilere maruz bırakamaz. Özgürlük, adalet ve demokrasi şemsiyesi altında geçmişin çarpık düzen ve politikalarına son verme görüntüsü altında, hatalı politika ve uygulamalara karşı çıkan grupların, bu kez, aynı hataları kendilerinin işlemeleri kabul edilemez.”

ULUSLARARASI TOPLUMA MESAJ
Namık Tan, yüzyıllardır barış içinde kardeşçe birarada yaşayagelmiş Kerkük halkının Türkiye'ye “bazı unsurların vahim sonuçları olabilecek bir hataya sürüklenmekte oldukları yolunda endişelerini dile getirdiğini” kaydetti.
Sözcü Tan, Kerkük'e yüz binlerce yerleşimci kaydırıldığını, bu insanların büyük bölümünün ne kendilerinin ne de ailelerinin Kerkük'le tarihten gelen bağlantılarının olmadığının bildirildiğini de vurguladı.

Sözcü Tan, açıklamasında uluslararası topluma da şu mesajı verdi:
“Yeni dönemde Irak'a demokrasi ve adaletin egemen olacağını savunan tüm Iraklılara, BM'ye ve uluslararası topluma bu aşamadaki mesajımız; bu şekildeki uygulama ve emrivakilerin Irak'ta kalıcı toplumsal barış ve huzurun teminine katkıda bulunamayacağı ve bütün bölgenin istikrarına olumsuz etkiler yapacağı, dolayısıyla da sözü edilen teşebbüs ve uygulamaların büyük bir dikkatle incelenmesi ve gereğinin yapılması şeklinde olacaktır.
Konuyla ilgili tüm tarafları bir defa daha sağduyu ve meşruiyet zemininde hareket etmeye çağırıyoruz.”
Bu arada diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ankara bazı Türkmen partilerin seçimleri boykot etme yönündeki kararlarına sıcak bakmıyor.

PKK İLE BAĞLANTILI KÜRT PARTİLERİ
Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi ve Irak Demokratik Yeniden Yapılanma Partisi adında terör örgütü PKK ile bağlantısı saptanan iki partinin 30 Ocak seçimlerine girmesi konusunda herhangi bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine de Tan, konunun yakından takip edilmeye devam edildiğini kaydetti.

Sözcü Tan, terör örgütünün bazı Irak vatandaşlarını da kullanmak suretiyle Irak'ta siyasallaşma gayreti içinde olduğunun bilindiğini söyleyerek, bu teşebbüsün bir diğer boyutunun da “Irak'ta ulusal sisteme ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak ilerde kullanabileceği siyasi oluşumların dahil edilmesi şeklinde tezahür ettiğini” bildirdi.

IRAK YÖNETİMİNE İLETİLEN TALEP

Irak geçici hükümetinden konuyu takip ederek, terör örgütüyle bağlantılı görünen bu iki parti hakkında adli kovuşturma yapmasının istenildiğini belirten Tan, bu konunun son olarak 11 Ocakta Ankara'da yapılan üçlü ve ikili güvenlik görüşmelerinde ele alındığını hatırlattı.

Sözcü Tan, Irak geçici hükümetinin konunun inceleneceğini ve Türkiye aleyhtarı hiçbir oluşumun Irak topraklarından Türkiye'ye yönelik faaliyette bulunmasına izin verilmeyeceğini taahhüt ettiğini söyleyerek, “Konunun bundan sonraki safhası Irak ulusal mevzuatı ile geçici hükümeti ilgilendirmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li Fatih Portakal'ın mücahit Hamas ve Ebu Ubeyde hazımsızlığı: Terörist yüzünü kapatır
Görülmemiş rakamlar! İşte milyarderlerin sahip olduğu en büyük yatlar...