Urla'ya NATO üssü mü kuruluyor?
İtalya'nın Napoli kentindeki NATO üssünün İzmir’in Urla ilçesine taşınacağı iddia edilinken, Amerikalı ve İngiliz asker ailelerinin Urla'ya yerleşmeye başlaması kuşkuları artırdı:

Urla’da NATO üssü kurulacağı ve yaklaşık 4 bin askerin ilçeye yerleşeceği iddiaları, yerel gazetelerde daha önce yayımlanmıştı.
NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı’nın kapanmasından sonra, İtalya’dan İzmir’e alınan Güney Avrupa Hava Unsur Komutanlığı’nda görevli askerlerin İTOKent’teki villalara yerleştikleri bildirildi.
Yaklaşık 20 İngiliz ve Amerikalı askerin, Urla İTOKent’te ev kiraladığını doğrulayan İTOKent Yönetim Kurulu Başkanı, konunun çok hassas olduğunu söyleyerek daha fazla bilgi vermekten kaçındı.
Urla Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, ilçede NATO üssü kurulacağına dair bir bilgileri olmadığını belirtti.
CHP İzmir milletvekili Bülent Baratalı, İtalya’daki NATO Üssü’nün İzmir Urla’ya taşınması iddiaları ile ilgili araştırma başlattı. İzmir’de konuyla ilgili incelemelerde bulunan Baratalı Birgün’ün konuyla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:
“Bu bilgi bana da yeni geldi. Araştırıyorum. Ama böyle bir şey olacağını sanmıyorum. Urla’da 4 bin kişinin konuşlanabileceği bir yer yok. Hele Mordoğan’da havaalanı inşaatı için düz bir arazi bulmak mümkün değil. Bundan 6 ay kadar önce İzmir’deki NATO görevlileri daha güvenli olması bakımından Urla’da bir siteye taşınmış. Sayıları 15-16 olan bu ABD’li askeri görevlinin taşınması nedeniyle bu söylentiler yayılmış olabilir. Ama yine de emin olabilmek için inceliyoruz”
İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Ali Karşılayan ise, NATO üssünün İzmir’e taşınacağının ve askerlerin konut alımına başladıklarının kesin olduğunu belirterek, en kısa zamanda NATO aleyhtarı bir kampanya başlatacaklarını ve önümüzdeki hafta “Urla’da NATO Üssü’ne Hayır” mitingi düzenleyeceklerini kaydetti. Karşılayan, Urla-Çeşme yolu üzerinde zeytincilik yapmak için 37 bin dönümlük bir arazinin alınmak istendiğini ve üs için kullanılmak istendiğinden kuşkulandıklarını söyledi. Böyle bir üssün varlığının, Deniz Kuvvetleri’nin Uzunada’daki üssünü abluka altına alacağını ifade eden Karşılayan, ABD’nin Ortadoğu ve İran’a yönelme amacını Türkiye üzerinden gerçekleştirmek istediğini vurguladı.
AKP Urla İlçe Başkanı Latif Özkan ise, NATO’da görev yapan askerlerin Urla'da daha önce de bulunduğunu, ancak NATO’nun İtalya’daki bir biriminin İzmir’e gelmesi sebebiyle kadroda artış olduğunu ifade etti. Özkan, sadece İTOKent’te 20 askerin ev kiraladığını, orası dışında da yerleşenlerin olabileceğini kaydetti.
Haber: ELÇİN YAĞIZ