CHP'liler'den Ülkücü şarkısı!

Ak Parti ve CHP Milletvekilleri bir sürprize imza attı. AK Parti milletvekili koro şefliği yaptı, ANAP ve CHP milletvekilleri MHP'nin şarkısı olarak bilinen Çırpınırdı Karadeniz'i söyledi.

CHP'liler'den Ülkücü şarkısı!
CHP'liler'den Ülkücü şarkısı!
GİRİŞ 10.05.2005 07:34 GÜNCELLEME 06.11.2020 17:04

Azerbaycan milli şairi Ahmet Cevat’ın doğum yıldönümü münasebetiyle Bakü’ye giden Türkiye parlamento heyeti, Azerilere ‘ilginç’ bir sürpriz yaptı. Ahmet Cevat’ın yaş günü resepsiyonuna katılan vekiller, koro halinde sözleri milli şaire ait olan ‘Çırpınırdı Karadeniz’ türküsünü söyledi.

AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç’un şefliğini yaptığı koroya ANAP’lıların yanı sıra CHP’liler de eşlik etti. Türkiye’de ‘MHP’lilerin türküsü’ olarak bilinen ‘Çırpınırdı Karadeniz’ türküsünü CHP’lilerin içinde bulunduğu korodan dinlemek Azeriler için ikinci bir sürpriz oldu. Başlangıçta küçük bir şaşkınlık yaşayan Azeriler, türkünün bitiminde milletvekillerini uzun süre ayakta alkışladı. Korodaki bazı parlamenterler bu tablo karşısında gözyaşlarına hakim olamadı.

AK Parti Afyon Milletvekili Mahmut Koçak, 4-7 Mayıs tarihlerinde bir grup milletvekili, akademisyen ve gazeteci ile birlikte Azerbaycan’da temaslarda bulundu. Bakü gezisinin en önemli ayağını Azerbaycan milli şairi Ahmet Cevat’ın doğum yıldönümü nedeniyle verilen resepsiyon oluşturdu. Türkiye’nin çok sayıda milletvekili tarafından temsil edildiği resepsiyona, Azeri yetkililer ve siyasi parti liderleri ile yabancı ülkelerin büyükelçileri katıldı. Türk parlamento heyeti, resepsiyonda büyük ilgi gördü.



Programda bir konuşma yapan Mahmut Koçak, Türk dünyasının önde gelen isimlerinden Gaspıralı İsmail’in hayatı boyunca gerçekleştirmek istediği bir rüyasını hatırlattı: “Bu rüya bütün Türklerin dilde, fikirde ve işte birlik kurmalarıydı. Gaspıralı’nın dilde birlikten kastettiği başta Rusya İmparatorluğu altında yaşayan Türkler olmak üzere bütün dünya Türklüğünün kendi dilini konuşması, yazması; kendi diliyle okullar açması, bilim yapması, üniversiteler kurmasıydı. Bugün Türkiye’de, Azerbaycan’da, KKTC’de, hürriyetlerine yeni kavuşmuş Orta Asya Türk devletlerinde ve Balkan ülkelerinde açılan Türk üniversiteleri Gaspıralı’nın gösterdiği ülküde ne kadar ilerlediğimizin birer kanıtıdır.”

Koçak, Gaspıralı İsmail Bey’in ‘fikirde birlik’ çağrısı yaptığını hatırlatarak, bu projenin temel kelimesinin ‘hürriyet’ olduğunu söyledi. Törenin son bölümünde yaşanan türkü sürprizini Zaman’a değerlendiren Mahmut Koçak, Çırpınırdı Karadeniz’i söylemeyi önceden planlamadıklarını belirtti. Bütün Türk dünyasına mesaj vermek istediklerini anlatan Koçak, CHP’lilerin de türküye eşlik etmesini şöyle yorumladı: “Milli ve manevi değerler toplumun tümünün ortak değeridir. Bunu iktidar ve muhalefetiyle birlikte sık sık hatırlatacağız. Tüm dünyaya, milli konularda nasıl birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu göstermeye devam edeceğiz.” CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü ise türküyü söylerken çok duygulandığını ifade etti.

Azerilerin Mehmet Akif’i

5 Mayıs 1888’de doğan Ahmet Cevat, Azerbaycan milli kimliğinin oluşması için mücadele verdi. Demokratik ve modern bir Azerbaycan’ı hedefledi. Azerbaycan Milli Marşı’nın ve Çırpınırdı Karadeniz şarkısının söz yazarı olan Ahmet Cevat, 1937’de Sovyet yönetimi tarafından yargılanmadan öldürüldü. KGB baskısı altındaki ailesi; ancak 1950’den sonra zindandan kurtulabildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özel hastanede yenidoğan vurgunu
E-muhtıranın üstünden 17 yıl geçti