İşte tapuya göre Ayasofya'nın gerçek sahibi

Fatih'in İstanbul'u fethi ile camiye çevrilen, 6 yüzyıl sonra 1935'te müze yapılan Ayasofya'nın tapusu yayınlandı. Tapudaki bilgiler çarpıcı

İşte tapuya göre Ayasofya'nın gerçek sahibi
İşte tapuya göre Ayasofya'nın gerçek sahibi
GİRİŞ 17.08.2015 15:42 GÜNCELLEME 17.08.2015 15:50
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının ardından bir süre daha ibadethane vasfını devam ettiren Ayasofya Camii bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmişti.

1 Şubat 1935'te müze olarak faaliyete geçen bu Fatih'in mirası olan Ayasofya'nın tapu bilgilerini Derin Tarih Dergisi okuyucularıyla paylaştı.

Tapu tarihi 19 Kasım 1936

Derin Tarih'in okuyucularına hediye ettiği 1936 tarihli tapu senedinde, Ayasofya Camii'nin sahibi Ebulfetih Sultan Mehmet Vakfı görünüyor.

19 Kasım 1936 tarihinde düzenlenen tapu evrakında “57 pafta, 57 ada, 7. parselde, Türbe, Akaret, Muvakkithane ve Medreseden oluşan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, Ebulfetih Sultan Mehmet Vakfı üzerinedir" deniliyor.

Fatih Sultan Mehmed'in (1451-1481) 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen Ayasofya, fetihten hemen sonra güçlendirilmiş ve iyi bir şekilde korunarak muhteşemliğinden ödün vermeyerek günümüze ulaştırılmıştı.

YORUMLAR 20
  • semerkand 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurun basi su an RTE ise...tek kelimeyle burasi ibadete acilir kardesim.. Ama birilerinin yüzünden acilamaz kardesim...bazi hocalarimiz ve müftülerimiz birtakim Mafyanin sinirlarini asamiyorlar..malesef...
    Cevapla
  • gurbetci1453 8 yıl önce Şikayet Et
    Aya Sofyayi Müzeye cevirenlere hergün lanet yagiyor, gelin erken secimde hangi parti ibadete acacaksa, oraya oyumuzu verelim. Insaallah 400 ün üzerinde milletvekili cikarda birdaha vakit kaybetmeyiz.
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Üstad bediüzzaman said Nursi bir konuşmasında Risaleler devlet eliyle basılsın(bu oldu çok şükür) ve Ayasofya ibadete açılsın.O zaman bu Aziz millete herhangi bir bela,musibet bulaşmaz ALLAH'ın izniyle.
    Cevapla
  • DOSTUM 8 yıl önce Şikayet Et
    ayasofyayı ibadete açmak için önce FATİH gibi ERKEK olmak gerekir.
    Cevapla
  • RTE 8 yıl önce Şikayet Et
    oda bizim bu devirdeki şanlı reisimiz RECEP TAYYİP ERDOĞANDIR Allah ömrümden sağlığımdan ona versin Rabbim yar ve Yardımcısı olsun gücünü kuvvvetini artırsın gönlünü genişletsin hem Türkiye'nin hemde bu devrin islamın öncüsü RECEP TAYYİP ERDOĞANDIR seni seviyoruz
    Cevapla
  • alper 8 yıl önce Şikayet Et
    bu camiide namazı Müslümanlara çok görmemeleri acilen ibadete açmaları lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İngiltere'den Hamas sürprizi! Teklifi duyurdular: Umarım kabul ederler
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!