Kotku anılıyor: O 'Bir Gönül Üniversitesi'ydi

Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi, 35. Vefat yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek “Bir Gönül Üniversitesi” adlı anma töreniyle anılıyor.

Kotku anılıyor: O 'Bir Gönül Üniversitesi'ydi
Kotku anılıyor: O 'Bir Gönül Üniversitesi'ydi
GİRİŞ 13.11.2015 08:13 GÜNCELLEME 13.11.2015 08:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Eyüp Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında, 14 Kasım 2015 Cumartesi günü, 35. Vefat yıldönümü münasebetiyle Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenecek “Bir Gönül üniversitesi” adlı anma töreninde, Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla anlatılacak.

Anma töreninde Mustafa Yürekli’nin hazırlayıp sunduğu “Hocaefendi: Mehmet Zahit Kotku Belgeseli’nin gösteriminin ardından Kotku Hocaefendi’nin talebelerinden Prof. Dr. M. Cevat Akşit, Prof. Dr. Nazif Gördoğan ve Ali Rıza Temel hoca birer konuşma yapacak.

Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi kimdir?

Cumhuriyet dönemi büyük İslam alimlerinden ve manevi önderlerden Mehmet Zahit Koktu (Allah rahmetiyle muamele etsin ve ondan razı olsun), 1952'de geçtiği Gümüşhanevi Dergahı postnişinliğini 1980'e kadar, 28 yıl sürdürdü.

1950 - 1980 arası bu otuz yıllık dönemde Türkiye tek parti yönetiminden demokrasiye geçti. 1952'den 1958'e kadar, 6 yıl Fatih Zeyrek’teki Ümmügülsüm Camii'nde imam hatiplik görevi yaptı; çoğu zaman camideki vaazlarıyla yetinmez; cemaatini ve bağlılarını evinde de kabul ederdi. 10 yıllık Demokrat Parti döneminde başlayan demokratikleşme ve kalkınma atılımları, 27 Mayıs 1960 darbesiyle durduruldu. Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi, DP döneminde manevi dinamikleri harekete geçirdi; buz dağını adeta hohlayarak eritmeye çalıştı.

Yakın tarihte 1960 - 1980 arasındaki “Darbeler Dönemi” olarak anılan 20 yıllık süreçte, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri gerçekleşti. 1960'tan 1980'e yirmi yıllık dönemde, Türkiye genelinde gençlik hareketleri yükselişteydi, kardeş kavgası baş göstermiş ve terör binlerce can almıştı. Bu fırtınalı dönemde de Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi çiçekleri içeri taşıdı; sağ sol kutuplaşması ve çatışmasına sürüklenen gençlerden ulaşabildiklerini kardeş kavgasının dışında tuttu. Mevki, makam ve para tutkunu olmaktan kurtarmaya çalıştığı öğrencilerini bir yandan da Türkiye'nin yönetimine talip olmaya yönlendiriyordu. Hocaefendi'nin ekonomi ve siyaset alanındaki fikirleri, 1960'lı yılların sonlarında özellikle Devlet Planlama Teşkilatı'nda görev yapan ve daha sonraları da çeşitli dönemlerde hükümetlerde görev alan öğrencilerine ilham kaynağı oldu. Bazı kişiler, onun hem gönül eğitiminden hem de fikirlerinden istifade ettikten sonra siyasete girdi. Öğrencileri arasından bürokratlar, milletvekilleri, bakanlar, başbakan ve cumhurbaşkanı çıktı..

13 Kasım 1980 Perşembe günü öğleye yakın vefat eden  Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi, 14 Kasım Cumâ günü İstanbul Süleymâniye Câmii’nde Hacı Mahmûd Efendi tarafından kıldırılan cenâze namazından sonra, İstanbul Süleymâniye Câmii hazîresinde hocalarının yanına defnedildi.

YORUMLAR 8
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Kendisi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın da hocasıdır diye biliyorum.
    Cevapla
  • fatih KONYADAN 8 yıl önce Şikayet Et
    alalh razı olsun Evliyaullahtan
    Cevapla
  • herdem 8 yıl önce Şikayet Et
    ara sira boyle mubareklerin resimleri ve yaptiklarindan bir konu alsaniz. cok guzel olur cunki haberlerden icimiz karariyor mubareklerin resimlerinin tebessumlu halleri bizi mutlu ediyor. okuyucular olarak. Allaah razi olsun.
    Cevapla
  • rauf 8 yıl önce Şikayet Et
    Böyle ALLAH dostlarina can kurban,ALLAH onlardan razi olsun,bilinen veya bilinmiyen dostlardan,en azindan hain deyillerdi,onlarda kula deyil onlar dis mihraklara deyil ALLAH yolundaki dostlardir,ALLAH onlardan bin kere razi olsun.
    Cevapla
  • deniz 8 yıl önce Şikayet Et
    bende zevzek aydın sanılan tabakanın haberinden geçtim buraya öfkem geçti görünce.aynen katılıyorum
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum huzur buluyor insan
    Cevapla
  • Arda 8 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru.
    Cevapla
  • Kalem Abi 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın rahmeti üzerine olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı