Nureddin Topçu konuşulacak

Türkiye Yazarlar Birliği, 18-­20 Aralık tarihlerinde Türkiye’de İslamcılık düşüncesinin öncü isimlerinden Nureddin Topçu’yu anıyor.

Nureddin Topçu konuşulacak
Nureddin Topçu konuşulacak
GİRİŞ 16.12.2015 09:49 GÜNCELLEME 16.12.2015 09:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin desteği ve Sosyal Düşünce Akademisi’nin katkısı ile düşünce dünyamızın önemli mütefekkirlerinden Nureddin Topçu’yu vefatının 40. Yılı dolayısıyla yad edecek. 18 Aralık Cuma günü  saat 10.00’da Yenikapı Mevlevihanesi/Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde açılış oturumları ile başlayacak etkinlikler, cumartesi ve pazar günleri Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde gerçekleşecek oturumlar (Sultanahmet) ile devam edecek. İki gün boyunca gerçekleşecek etkinliklerde, Prof. Dr. İsmail Kara, Beşir Ayvazoğlu, D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Saadettin Ökten, Ergün Yıldırım, Tanıl Bora, İbrahim Demirci, Yusuf Turan Günaydın, Ezel Elverdi gibi isimlerin yer aldığı oturumlarda, Topçu’nun “Hareket Dergisi”, edebiyat yönü, felsefe çalışmaları ve din anlayışı konuşulacak. 

Kimdir?

1909’da İstanbul’da doğan Nureddin Topçu, liseyi bitirdiktan sonra 1928’de Avrupa’ya öğrenci göndermek için açılan devlet imtihanını kazanmış ve burslu olarak Fransa’ya gönderilmişti. Sorbon Üniveritesi’nde doktorasını birincilikle tamamladıktan sonra 1934’te ülkesine dönen Topçu, ihtiyaç olmasına rağmen üniversite dışında bırakıldı ve öğretmen olarak Galatasaray Lisesi’ne tayin edildi. Müdürün verdiği listede ismi bulunanları sınıf geçirme talebine olumlu cevap vermemesi İzmir’e sürülmesine yol açtı. 

1925’ten itibaren, yalnız dinî düşünce değil, batıcılığı; baskıcı modernleşmeye dayanak yapılan pozitivizmi ve materyalizmi desteklemeyen fikirleri yayın yoluyla ifade etmek mümkün değildi. Bu yüzden mütevazı görünüşlü Hareket dergisinin çıkışı fikir tarihimiz açısından gerçek bir dönüm noktasıdır. Batıda yüksek seviyede felsefe tahsili yapmış bir genç düşünür, orada elde ettiği bilgi ve fikir hamulesiyle insana, insanın içine, manevî hayatına yönelmenin gerektiğini ve aradığımız şeyleri kendimizde bulabileceğimizi söylüyor, “ben seni uzakta ararken, sen kendi evimde idin” diyordu.

Nureddin Topçu, fikirlerini Fransa’da yayınlanan doktora tezi “Conformisme et revolte”/Uysallık ve İsyan (1934, tercümesi İsyan Ahlâkı, 1986) dan sonra, fikir ve sanat dergisi Hareket ile ortaya koyar. 1960’lara kadar, bazı küçük risaleler (Garbın ilim zihniyeti ve ahlâk görüşü (1955), Mehmed Âkif (A.Nihat Tarlan’la 1957), Şehid (1959). Bu risaleler, esasında konferans metinleridir) ve lise ders kitapları dışında kitabı yayınlanmaz. Hareket, Topçu’nun benimsediği “hareket (aksiyon) felsefesi” bağlamında adlandırılmış bir dergidir. Aynı yıllarda Fransa’da doktora yapan ve aynı düşünce ikliminden beslenen Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu da “İş” mecmuasını çıkarmıştır (1934, sonradan adı “İş ve Düşünce”ye çevrildi). Yine Fransa’da felsefe tahsil eden Necip Fazıl Kısakürek de “aksiyon” kavramına büyük önem vermiş ve Büyük Doğu’nun alt başlığında zaman zaman “aksiyon” kelimesini kullanmış, 1960 sonrasında konferans dizisine “İman ve Aksiyon” başlığını seçmiştir.

KAYNAK: VAHDET
YORUMLAR 1
  • birisi 8 yıl önce Şikayet Et
    Baba tarafından Erzurum'lu olduğunu, ve TOPÇU soy isminin de topçu olan babasının Erzurum da Rus'lara karşı topçu olarak savaşmış olmasından kaldığını da belirtseydiniz iyi olurdu Sayın Editör. en azından müftehir olduğumuz hemşehrimizle siteniz vesilesiyle bir kere daha göğsümüz kabarırdı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar