Mehmed Zahid Kotku rahmetle anılıyor

83 yıllık hayatı boyunca İslama hizmet için çalışan Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, vefat yıldönümünde rahmetle anılıyor.

Mehmed Zahid Kotku rahmetle anılıyor
Mehmed Zahid Kotku rahmetle anılıyor
GİRİŞ 13.11.2016 17:21 GÜNCELLEME 13.11.2016 17:21
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Uzun yıllar vaaz verdiği İskender Paşa Camii’nde birçok kesimden on binlerce insanı irşad eden Zahid Kotku Hazretleri, yazılı türde pek çok eser bırakırken yetiştirdiği insanlarla öne çıktı. Üstün ahlak ve faziletiyle hatırlanan Mehmet Zahit Kotku Hazretleri 13 Kasım 1980 tarihinde Hakkın Rahmetine kavuşmuştu.

Birçok alandaki hizmetleri neticesinde ‘Görünmeyen Üniversite’ olarak bilinen Kotku Hazretleri, vefatının 36. yıldönümünde rahmetle anılıyor.

Ömrünü İslam yolunda harcayarak vefat eden Mehmed Zahid Kotku, 1897 yılında Bursa’da doğdu. İlkokulu Bursa Oruçbey İbtidâîsi’nde okudu. Ortaöğretimi Maksem İdâdîsi ve Bursa Sanâyi-i Nefîse Mektebi’nde gören Hocaefendi, o sıralarda başlayan Birinci Dünya Harbi nedeniyle on sekiz yaşında askere gitti. Uzun zaman askerlik yaptığından dolayı tehlikeli günler ve hastalıklar yaşadı. Ordunun Suriye’den çekilmesiyle birlikte zor da olsa İstanbul`a döndü. İstanbul’da yazıcı olarak askerliğine devam etti. Askerlik sebebiyle İstanbul`da kaldığı zamanlarda dini toplantılara, özel derslere ve camilerdeki vaazlara devam etti. Hocaefendi, daha sonra bir dönem Bursa’da imam-hatiplik yapsa da İstanbul’a döndü ve vefatına kadar “görünmeyen üniversitesi”nde sayısız öğrenci yetiştirdi.

AYASOFYA’DA BAŞLAYAN BAHAR

Ayasofya’da kıldığı cuma namazı çıkışında Gümüşhanevi Dergâhı’na gitti. Dağıstanlı Şeyh Ömer Ziyâüddîn Efendi’ye talebe oldu. Sohbet ve derslerde bulunarak tasavvuf yolunda ilerledi. Ömer Ziyâüddîn Efendi’nin vefât etse de sohbetleri bırakmadı ve Ömer Ziyâüddîn Efendi’nin yerine geçen Mustafa Feyzi Efendi’nin sohbetlerine devam etti. Tasavvuftaki görevini tamamlayıp hilâfet aldı. Râmûzü`l-Ehâdîs, Hizb-i A`zam, Delâil-i Hayrât ve Kasîde-i Bürde okutmak üzere icazet, diploma aldı. Beyazıt, Fatih ve Ayasofya Camii ve medreselerindeki derslerine de devam Hocaefendi, bu sırada hafızlığını tamamladı. Bunlarla yetinmeyen Kotku Hazretleri, Hacı Hasîb Efendi’den kırâat ilmi ve fıkıh icâzeti aldı. Hocasının işaret etmesinden dolayı çeşitli kasaba ve köylere giderek imamlık yaptı ve insanlara İslamiyet’i anlattı. 

BURSA’YA DÖNSE DE İSTANBUL, HOCA’YI BIRAKMADI 

Tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla baba ocağı Bursa`ya dönen Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi, 1929 senesinde babası İbrahim Efendi’nin vefatından sonra onun yerine Bursa`nın İzvat köyünde imam-hatiplik yapmaya başladı.  Yaklaşık on beş sene bu vazifeyi yürüttükten sonra Bursa il merkezindeki Üftade Camii imam-hatipliğine tayin edildi. Üftade Camii’ndeki görevi yedi yıl sürdü. Çünkü 1952 senesinin Aralık ayında Gümüşhanevi Dergâhı’ndan arkadaşı Kazanlı Abdülaziz Bekkine’nin vefat haberini aldı. Sevenlerinin ve talebelerinin ısrarlarıyla İstanbul`a taşınan Zahid Kotku Hazretleri, İstanbul Fatih’te bulunan Çivizade Câmii ve Ümmügülsüm Mescidi’nde imamlık yaptı. Ekim 1958 tarihinde İskenderpaşa Camii’ne geçen Zahid Kotku Hazretleri, vefatına kadar vazifesini burada yürüttü. Yanında bulunanlara, sohbetlerine gelenlere yol gösteren ve nasihat eden Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, birlik ve beraberliğe çok önem veriyordu. 

HAC DÖNÜŞÜ RAHMAN’A KAVUŞTU

Hayatının son yıllarını rahatsızlıklarla geçiren Kotku Hoca, şiddetli ağrısı olmasına rağmen sohbetlerine devam etti. 1979 yılının yazında uzunca bir süre kalmak için gittiği Hicaz`dan 1980 senesinin Şubat’ında ağır hasta olarak döndü. Dönüşünden bir ay sonra ameliyat edildi ve yavaş yavaş düzeldi. Öyle ki ağır hasta dönüp ameliyat olduğu 1980 senesinin Ramazan orucunu aksatmadan tuttu. Teravih namazını hatimle kılan Hocaefendi, sohbetlerini de bırakmadı. Aynı sene, hac vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklara gitti. Fakat hastalığı tekrarladı ve hac vazifesini güçlükle tamamladı. Peygamberimiz’in (s.a.s.) kabrini ziyaret ettikten sonra Kasım 1980`de ağır hasta olarak İstanbul`a döndü ve bir hafta sonra 13 Kasım 1980 Perşembe günü öğleye yakın vefat etti.

KAYNAK: MİLLİ GAZETE
YORUMLAR 7
  • hashus 7 yıl önce Şikayet Et
    ALlah rahmet eylesin evliya gibi güler canım dedem benim işte senin gibilerin duaları hürmetine bu ülke bu durmlarda bugün daha da güçlenecek inş..
    Cevapla
  • doktor 7 yıl önce Şikayet Et
    o görünmeyen üniversite mezunları bugün devlet yönetiyorlar.
    Cevapla
  • sivas 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin hocamıza ve sonrasında bayrağı devralan ve alim Mahmud Esad Coşan a. Sohbetlerinde Tasavvuf , hadis ışığında Allah aşkını işleyen alimlerdi. Fetö gibi kafir ve din düşmanlarıyla mücadele ettiler aynı zamanda . Rahmetlik Erbakan ile aslında omuz omuzaydı rahmetlik hocaefendiler birlikte mücadele ettiler.
    Cevapla
  • Muhammed 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin hocamıza...
    Cevapla
  • Ahmet Nair 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet etsin.Esad Hoca da onun izinden gitti, görünmeyen üniversiteyi güzelce devam ettirdi ama daha sonra onların yeri doldurulamadı. meydan çakallara kaldı.
    Cevapla
  • Yuus 7 yıl önce Şikayet Et
    eee görmek içi göz lazım
    Cevapla
  • aydın 7 yıl önce Şikayet Et
    ne demek yeri doldurulamadı. sizin bir şeyden haberiniz yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler