İlber Ortaylı'dan ferman gibi uyarı

Topkapı Müze Başkanı İlber Ortaylı, 'taht' skandalından sonra saraya ferman gibi bildiri yayımladı: Haremde çaya, hünkâr odasında misafir ağırlamaya son.

İlber Ortaylı'dan ferman gibi uyarı
İlber Ortaylı'dan ferman gibi uyarı
GİRİŞ 08.06.2011 13:24 GÜNCELLEME 08.06.2011 13:24

Topkapı Sarayı Müzesi'nde Müdür Yusuf Benli'nin 3. Selim tahtını lojmanına taşıtmaya kalkması ve Mecidiye Köşkü'nde tarihi eserlerin üzerinde kahvaltı ettiğinin ortaya çıkmasıyla Müze Başkanı İlber Ortaylı saray çalışanlarına yönelik bildiri yayımladı.

Osmanlıca ifadelerle yayımlanan 'ferman' gibi bildiride Ortaylı, Benli'nin 3. Selim'e ait tahtı lojmanına taşıtmasına da atıfta bulunuyor: "Saray bölümleri ve eşyalarının korunması, yer değiştirilmesi şahsi mülkümüzdeki gibi düşünülemez ve ancak mahviyetkâr (alçakgönüllü) bir hizmetkârın saygı ve huşu dolu çalışmasıyla yapılmalıdır. Eşyaların keyfi yer değiştirmesi saray envanterlerinde de içinden çıkılmaz sorunlar yaratır."

Topkapı Sarayı Müze Müdürü Yusuf Benli, Harem bölümünde yıllardır sergilenen 3. Selim tahtını lojmanına taşıtmak istemiş, lojman kapısından geçmeyeceği anlaşılınca 'yıkın' talimatı vermiş ancak iç kapıdan da geçmeyeceği anlaşılınca tahtı depoya geri götürmek zorunda kalmıştı. Ayrıca Benli'nin Mecidiye Köşkü'nde tarihi eserler üzerinde misafirlerini ağırladığı da ileri sürülmüştü. Radikal'in 3 Haziran'da manşetten duyurduğu haber yankı uyandırmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz'ı muhakkik olarak göndermişti.

'Âli kat'tan uyarı gelmiş

Topkapı Sarayı Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı haberin ardından uzmanlarla toplantı yaptı. Ortaylı, toplantı sonrası da tüm çalışanlar için bildiri yayımladı. Bildirinin bir bölümü şöyle:

"Son zamanlarda sarayın Harem'de Hünkâr Sofası, Bağdat ve Revan Köşkü gibi bölümlerinde çay içildiği ve Mecidiye Köşkü'nde kuratörlerle toplantılar yapıldığı, Mecidiye Köşkü'nde hünkârın kahve odasında misafir ağırlandığı, aynı âdetin Bağdat Köşkü'nde de tekrarlandığı, maalesef Bakanımızın âli katından ihtar edilmiştir. Bu gibi kullanımların ilgili birimlerce izin alınmadan yapıldığı ve müze başkanlığına da bilgi verilmediği üzüntüyle müşahade edilmektedir. Hamiyetkâr bir memur sınıfının bu gibi usulsüz kullanımlardan rahatsız olması beklenir."

Bildiride ayrıca inşaat molozlarının gelişigüzel çöpe atıldığı da vurgulandı. Ortaylı bildiride molozların gelişigüzel toplanamayacağını belirtti:

Çöpten tarihi çini çıktı

"Revan Köşk'te hoyratça kaldırılan yığında tesadüfen bir çiniye rastlanılmıştır. Topkapı Saray Müzesi'nin yönetimindekilerin ve en küçük rütbeli çalışanının hep birlikte bu milli abidenin hizmetkârları olduklarını unutmamaları gerektiğini hatırlatırız. Aksine davranışlar Sayın Bakanımızın da belirttiği gibi hoş görülmeyecektir."

Sarayın ışıkları bütün gece sönmedi!

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, geçen cumartesi günü Topkapı Sarayı Müzesi'nde göreve başladı. Müze uzmanları, güvenlik görevlileri ve tahtı taşıyanların tek tek ifadelerini aldı. İfade işlemi üç gün boyunca gece geç saatlere kadar sürdü. Müze müdürünün taht taşıtmayla ilgili olarak "Depolar rutubetliydi, lojmanın daha sağlıklı olduğunu düşündüm" şeklindeki ifadesi müze çalışanlarınca "Aynı depodaki 3 binden fazla esere yazık değil mi?' diye eleştirildi.

Teftiş Kurulu'ndan müfettiş yerine personelden muhakkik gönderilmesi de akıllarda soru işaretine yol açmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay dün Teftiş Kurulu Başkanlığı'na soruşturma izni verdi. Bir müfettişin bu hafta müzeye geleceği bildirildi.

Yeni Şafak

YORUMLAR 3
  • suleyman d 14 yıl önce Şikayet Et
    Alaylı dönemi başlıyor,Mektepli dönemi bitiyor yazacak ken, Alaylı bitiyor yazmışım.Düzeltiyorum. BAKAN YARDIMCILIĞI AÇIKLAMASINDAN ANLAŞILACAĞI GİBİ .Mektepli dönemi bitiyor,Alaylı dönemi başlıyor. Paşalık sistemi geliyor :) Peki liyakata ne kadar dikkat ettik? YANİ ALAY BAŞLIYOR ANLAYACAĞINIZ :)
    Cevapla
  • suleyman d 14 yıl önce Şikayet Et
    BU OLAYDAN SONRA İLBER HOCANIN ADINI SEX SKANDALINA BULAŞTIRMAK İSTEDİ BİRİLERİ.. Çok ilginç değil mi? Bunlardan herhangi birisine dokunan; YA SİLİVRİYE YA KASETE KURBAN GİDİYOR. Global bir güçbirliği. Ama ne güç!
    Cevapla
  • suleyman d 14 yıl önce Şikayet Et
    BAKAN YARDIMCILIĞI AÇIKLAMASINDAN ANLAŞILACAĞI GİBİ . Alaylı dönemi bitiyor. Paşalık sistemi geliyor :) Peki liyakata ne kadar dikkat ettik?. Sık sık vurguladığım KİFAYETSİZ MUHTERİSLERİN yaygınlaşan VAZİYETİ HABERE KONU OLAYDA MÜŞAHHASLAŞMIŞ :) Sultan tahtını evine atan,X.Lui masasında kahvaltı yapan SAZCININ Topkapı sarayında PROFOSÖR İ.ORTAYLININ AMİRİ YAPILIŞI SIRADAN BİR OLAY DEĞİL.ÖNEMLİ BİR GÖSTERGE!İSTERSENİZ SON DÖNEME KISA BİR PROJEKSİYON YAPALIM Astsubaydan MİT MÜSTEŞARIMIZ var.O kadar derinlere inemediğim için geçelim.YÖKÜN başında 'yasaların arkasından dolaşacağız' diyen,ÖSYM nin başında 'sifre var kopya yok' savunmasına sığınan başka bir deha! BOĞAZLARIN İMARI teslim edile n adam rüşvetten içeride değil mi? Bakan ayakkabısı silen valimiz,hükümeti protesto edenlere yuh çeken (M.Borozan vali yardımcımız yok mu? HAYDARPAŞAYI TAŞERON AMELESİNE teslim edip YAKTIRMADIK MI? Riki riki yi Eurovisiona seçen jüriyi hatırlayan kalmamıştır sanırım.Daha düne kadar Tokiyi 'Başbaka kağıtları şöyle tüzüme savurdu,Böyle ağır konuştu' diye övünen bir adam yönetmiyormuydu? Lafı uzatmaya gerek yok.Etrafınıza bakın yeter!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İslam Alimleri Vakfı'nın bölge toplantısı Diyarbakır'da gerçekleşti: İşte sonuç bildirgesi
Taciz kurbanı Tuana Elif Torun'un ailesi konuştu! CHP'lilerden ahlaksız teklif