Aslantepe kabartmalarının kopyaları yapıldı
Malatya Valiliğine bağlı KUDEB, Aslantepe Ören Yeri'nden çıkarılan ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen 15 ortostatın (kabartmalı taş blok ve levha) replikasını yaptırdı.

Malatya Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Uygulama Denetim Bürosu Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya Valisi Ulvi Saran'ın Orduzu beldesindeki Aslantepe Ören Yeri'nden çıkan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen taş kabartma eserlerin tamamının replikalarının yapılmasını istediğini ve büro olarak bunun için çalışma yaptıklarını söyledi.
Daha önce de yine Aslantepe Ören Yeri'nden çıkarılan aslan ve kral heykellerinin replikalarını yaptırdıklarını ve ören yerine yerleştirdiklerini anımsatan İskenderoğlu, söz konusu replikaları yapan Cengiz Göğebakan isimli heykeltraştan bu defa da yine ören yerinden çıkan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenen 15 ortostatın replikasını yapmasını istediklerini belirtti.
Ortostatların replikalarının yapımının tamamlandığını kaydeden Levent İskenderoğlu, ''Bütün insanlarımızın belki Ankara'ya gitmesi ve oradaki müzede bu eserleri görmesi mümkün olmayabilir. Ancak insanımızın, Malatya'ya 8 kilometre uzaklıkta Aslantepe Açık Hava Müzesinde bu eserlerin bire bir taştan eski usullerle yontularak yapılmış örneklerini görmelerini, hafızalarını diri tutmalarını sağlamak için çalışma yaptık'' dedi.
İskenderoğlu, 15 ortostatın Geç Hitit dönemine tarihlendiğini sözlerine ekledi.
-Aslantepe Ören Yeri-
Malatya'nın Orduzu beldesi sınırları içinde olan Aslantepe Ören Yeri, binlerce yıl üst üste yığılan pek çok yerleşim tabakasından oluşuyor.
İlk kazılar 1930'lu yıllarda Fransız arkeologlar tarafından yapılan Aslantepe Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda, taş üzerine alçak kabartma ile dekore edilmiş avlu ve giriş kapısının iki yanında iki aslan heykeli ve karşısında devrilmiş bir kral heykeli ile Geç Hitit Sarayı bulundu. Bu eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor.
İtalyan arkeologlar tarafından devam ettirilen kazılarda ise höyükte Milattan Önce 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, Milattan Önce 3600-3500 yıllarına ait bir tapınak ve binlece mühür baskısı bulundu.