'Beyin uçuşları'na hazır olun!

Beyinden gelen sinyalleri algılayacak sistemin hayata geçirilmesiyle pilotların iş yükü azalacak, uçuşlar daha güvenli hale gelecek.

'Beyin uçuşları'na hazır olun!
'Beyin uçuşları'na hazır olun!
GİRİŞ 30.05.2016 10:56 GÜNCELLEME 30.05.2016 10:56

Türkiye'de de yatırım yapan, ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri üreticisi Honeywell'in, "sentetik uçuş sistemi, dokunmatik ekran, sesle kontrol, beyin izleme" teknolojilerinde gelinen son nokta, ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Phoenix kentinde basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Pilotların kokpitlerde daha etkili olabilmeleri için insan beynini izleyerek, kişinin bilişsel durumuna müdahalede bulunabilecek algoritma ve yazılımlar üzerinde çalışan şirket, iş yükü ve dikkat gibi değişkenlerin tek değerli çıktısını veren beyin aktivitesinin modelini oluşturarak, uçuşları daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.



"Pilotlar elleri serbest, beyinleriyle uçak uçurabilecek"

Honeywell Havacılık'ın Beyin İzleme Laboratuvarı'nda görev yapan bilim insanlarından Santosh Mathan, beyinle ilgili çalışmaların, yorgunluk ve insan performansının düşük olduğu durumlarda, uçak otomasyonunun daha akıllı kullanılmasını sağlayacağını söyledi.

Mathan, uzay ve havacılıkta insan beyni ile ilgili çalışmaların uzun bir döneme dayandığını işaret etti:

"Pilotun uçağı kullanırken yapmak istediği bir hareketi, beyinden gelen sinyali algılayacak olan sistemle otomatik pilot yapabilecek. Uçağı sağa döndürmek isteyen pilotun isteği, beyinden gelen sinyaller, algori̇tmalarla algılanacak ve otomatik pilot bunu yerine getirecek. Artık pilotların elleri serbest, beyinleriyle uçakları uçurmaları mümkün olacak."


 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar