2. Dünya Savaşı‘nın simgesi rekor fiyata satıldı

İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın en önemli haberleşme silahlarından biri olan Enigma açık artırmada rekor fiyata yeni sahibinin oldu.

2. Dünya Savaşı‘nın simgesi rekor fiyata satıldı
2. Dünya Savaşı‘nın simgesi rekor fiyata satıldı
GİRİŞ 09.12.2016 15:00 GÜNCELLEME 09.12.2016 15:00

Enigma, insanlık tarihinin kara lekelerinden biri olan İkinci Dünya Savaşı‘nda Nazi Almanyası‘nın, gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacıyla kullanılmıştı.

Savaş döneminde Almanya'nın en önemli silahlarından biri olan M4 Enigma, Kara kuvvetlerinin yanı sıra dört rotorlu yapıda olan ve donanma arası haberleşmeyi sağlamaya yarıyordu. 1941 yılında bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen Alan Turing ve Tommy Flowers'ın M3 Enigma üzerindeki şifreleri kırması ve Almanların planlarını deşifre etmesinin ardından ilk kez 1943 yılında Berlin'de bir araya getirilen M4 Enigma'da 26 adet tuş bulunuyor.

Savaşın acı hatıraları hala devam etse de bu tür ürünler koleksiyonerlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. İlk başta 1600 adet üretilen Enigma'dan günümüzde sadece 120 tanesi çalışabilir durumda. Enigma'yı açık artırma yoluyla satışa çıkartan ve bu tarz nadir parçaların işlemlerini gerçekleştiren Bonhams şirketinin düzenlediği son açık artırmada bir tanesi 463.500 dolara alıcı bularak rekora imza attı. Bir önceki rekor ise yine Bonhams şirketi tarafından 2015 yılında yapılan açık artırmada 350.000 dolarla kırılmıştı.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Batı'ya rest: Hepsi örtbas ediliyor!
Bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak