Bilgisayarların kapasiteleri bin kat artacak

Yeni teknikle üretilen depolama aygıtları, mevcut kapasiteyi 1000 katına çıkarıyor! Üstelik oda sıcaklığının üzerinde de stabil çalışabiliyor.

Bilgisayarların kapasiteleri bin kat artacak
Bilgisayarların kapasiteleri bin kat artacak
GİRİŞ 31.07.2018 12:38 GÜNCELLEME 31.07.2018 12:38

Alberta Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının ürettiği bir çeşit katı hal belleğinin kapasitesi, mevcut bilgisayar depolama aygıtlarının kapasitesinden bin kat daha fazla. Çalışmanın başyazarı ve fizik bölümü doktora öğrencisi Roshan Achal şöyle diyor: "Depolama aygıtı bu teknikle, iTunes'ta bulunan 45 milyon şarkının hepsini alabilir. Üstelik bu şarkılar cihazın yalnızca çeyreğini doldurabilir. Bu, beş yıl öncesine kadar gerçekleşebileceğini düşündüğümüz bir şey bile değildi."
 
Bilim insanları, tek Hidrojen atomunu hızlıca çıkarmaya veya değiştirmeye imkan veren atomik ölçekli devreler üretmek için geliştirdikleri teknolojiyi kullandılar. Teknoloji, belleğin yeniden yazılabilmesini sağlıyor. Bu da çok daha verimli katı hal sürücüleri anlamına geliyor.

Atomik ölçekli bilgisayar depolamasıyla ilgili daha önce de çalışmalar yapılmıştı. Fakat ortaya çıkan ürünler ancak çok düşük sıcaklıklarda çalışabiliyordu. Yeni çalışmada elde edilen aygıt, oda sıcaklığının üzerinde de kararlı olarak çalışıyor.
 
Bu teknolojinin hayata geçmesi, hem kurumların hem de bireylerin devasa arşivler oluşturmasına imkan verecek. Yakın gelecekte ticari amaçlı üretime geçilmesi bekleniyor. Quantum Silicon adlı şirket bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

KAYNAK: DONANIM HABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir