‘Cemil Robot’ koronavirüse karşı göreve hazır!

Kovid-19 ile mücadele için “bomba imha robotu” mantığıyla çalışan robot geliştirildi. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun anısına “Cemil Robot” adı verilen robot kimyasal püskürtme tankı ve UV-C lambaları sayesinde doktorlar tedaviye başlamadan önce ortamdaki bakteri ve virüsleri temizleyecek.

GİRİŞ 16.04.2020 08:25 GÜNCELLEME 16.04.2020 09:24
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Elektroland Defence ve ODTÜ İVME-R işbirliğiyle, “Biyolojik Mücadele Robotu” geliştirdi. Robota, Türkiye’de ilk Kovid-19 teşhisini koyan ve kısa süre önce hayatını kaybeden Profesör Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun adı verildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılan TMR-II Çetin bomba imha robotu üzerinden geliştirilen robot, beş litrelik dezenfektan tankı ve morötesi ışık sayesinde, dezenfeksiyon yapılması istenen alanlardaki insan varlığını asgariye indiriyor. Bu sayede, doktorlar virüs teşhis ve tedavisine başlamadan önce ortamdaki bakteri ve virüsleri uzaktan arındırabilecek.

 

 

ULTRAVİYOLE IŞIK VEREN UV-C LAMBALAR YERLEŞTİRİLDİ

 

 

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in savunma sanayii sektörüne talimatı üzerine harekete geçen Türkiye’nin milli robotik şirketi Elektroland Defence’in ürettiği biyolojik mücadele robotu Kovid-19 ile mücadele hedefiyle dönüştürüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğünde yıllardır başarıyla hizmet veren bomba imha robotlarından TMR-II Çetin platformu üzerine, 5 litrelik bir kimyasal dezenfeksiyon tankı yerleştirildi. Tankın üzerine 180 derece dönebilen bir taret; taretin üzerineyse ultra düşük seviyede, ancak uzun süreli etki gücüne sahip ince püskürtme yapabilen bir ULV cihazı yerleştirildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezinin önerisiyle robotun üzerine, ayrıca, morötesi (ultraviole/UV-C) ışık veren lambalar yerleştirildi.

Yemek ve ilaç servisi yapabilir

Cemil Robot, çok rahat merdiven inip çıkabiliyor. Üzerinde kameraları da bulunan TMR-II Çetin Platformunun yapay zeka tabanı da mevcut. Robot istendiğinde otonom hale getirilebiliyor ve tanımlı görevleri hiçbir ekstra denetime gerek olmaksızın yerine getirebiliyor. Prototip olarak geliştirilen robot hem salgında hem salgın sonrası, normal hastane hizmetlerinde etkin olarak kullanılabilir bir platform olarak öne çıkıyor. Otonom olarak da kullanılabilecek olan robotu gerektiğinde hasta odalarına yemek, ilaç götürebilecek şekilde tasarlamanın ise çok kısa sürede ve basit olarak yapılabileceği belirtiliyor. Biyolojik mücadele robotu Cemil’in koronavirüs salgınının sona ermesi ardından, tarımsal alanda, zirai mücadele amaçlı olarak da hizmet verebileceği bildirildi.

250 metreye kadar uzaktan komuta

GSM şebekesi bulunan her yerde kablosuz olarak, GSM şebekesi bulunmayan alanlarda ise 250 metre mesafeye kadar uzaktan komuta edilebilen robot, üzerindeki ekipmanla olay yerine önceden giderek biyolojik arındırma yapıyor. Üzerindeki 4 adet UV-C lambalar da bu sırada bakterileri öldürüyor, virüs ve mikroorganizmaların genlerini bozarak işlevsiz hale getiriyor. Ortam, doktorların teşhis ve tedavi amaçlı doğrudan müdahalesi için hazırlıklı hale getiriliyor.

Yenişafak

YORUMLAR 6
  • ramazan 5 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun. yazılım bilişim otomasyon el ele verdimi yapılamıyacak birşey yok. iste yeter. düşün taşın üret...
    Cevapla
  • tebrikler 5 yıl önce Şikayet Et
    süper. katkısı olanları tebrik ederim. bu robot versiyon versiyon adım adım mükemmele doğru gidecek inşaallah.
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 5 yıl önce Şikayet Et
    şimdi bunu da ner den ithal ettiler diyece karaktersiz ve kanı bozuk neden diyeceksiniz bir okul solunum cihazı yapmışlar ama ahlaksız gezi zekalı ee tamam şimdi nereden ithal ede çek siniz diye bir yazı yazmış onun için dedim bunun gibi ahlaksız şerefinden yoksun kansız zihniyeti bozuk gezi terörünü estiren bu ahlaksızlar beğenmez hani bu ..CHP.. li vekil ne dedi AK PARTİ DÜNYANIN EN İYİSİNİ YAPSA BİZ DESTEKLEMEYİZ VE BİZİ BU MİLLET BUNUN İÇİN SEÇTİ DEDİ İŞTE BUNU GİBİ ZİHNİYETİ AHLAKI BOZUK İNSANLAR YAZIYOR
    Cevapla
  • UV - C ... 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel, AKİM'e yazmıştık, birilerinin ciddiye alması güzel. Yalnız UV-C insan ve hayvanın olmadığı yerde kullanılmalı. Cilt kanseri yapma ve göze zarar verme ihtimali var. Bu yüzden üzerinde hareket dedektörü olmalı, bir hareket farkederse ışığı kesmeli.
    Cevapla
  • Delidemir 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAh c.c razı olsun.Emeğinize sağlık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Orman yangınlarında son durum! İstanbul'da iki farklı noktada yangın
Şikayet yağdı bakanlık uyardı: IBAN'a para yatırmayın!