iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max'te yer alan LIDAR sensörü ne işe yarıyor?

iPhone 12 serisinin yüksek performanslı versiyonları iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max modellerinin arka kamerasına entegre bir LIDAR sensörü yer alıyor. Bu sensör insan gözünün göremeyeceği kızılötesi ışınlar ile etrafı tarayarak 3B harita oluşturuyor. Apple bu sensörü neden iPhone 12 Pro modellerine ekledi? Sorusunun cevabı haberimizde.

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max'te yer alan LIDAR sensörü ne işe yarıyor?
iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max'te yer alan LIDAR sensörü ne işe yarıyor?
GİRİŞ 16.10.2020 09:53 GÜNCELLEME 16.10.2020 09:53

Apple’ın bu hafta düzenlediği etkinlikle merakla beklenen iPhone 12 serisi tanıtıldı. iPhone 12 ailesinin yüksek donanımlı versiyonları iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max modelleri üçlü kamera dizilimine ek olarak LIDAR sensörüyle tanıtıldı. Bu sensörün ne işe yaradığı yönünde internette bazı sorular ortaya çıkmaya başladı.

LIDAR sensörü, daha önce tanıtılan iPad Pro 2020 tabletinde ilk kez karşımıza çıkmıştı. Çevreyi ve nesneleri algılayıp telefonun hafızasında 3 boyutlu olarak modelleyebilen LIDAR sensöreri, aslında bilimsel çalışmalarda yıllardır kullanılan bir teknoloji. Örneğin arkeologlar, yağmur ormanlarının üzerinden LIDAR kameralarıa sahip drone uçuşları gerçekleştirip, ormanların altında hizli antik kentleri açığa çıkartabiliyorlar. iPhone 12 Pro'larda yer alan sensör bu kadar gelişmiş olmasa da önemli işlevleri var.

LiDAR nedir?

Açılımı Light Detection and Ranging olan LiDAR, 3 boyutlu lazer tanıma tekniğiyle çalışan bir teknolojidir. 1960’lı yıllardan beri çeşitli sektörlerde kullanılan bu sensör, başlarda askeri amaçlı olarak erişilmesi zor bölgelerin haritalarını çıkarmada kullanıldı. Ardından son yıllarda otonom arabaların çevrelerini ve yayaları algılaması için kullanıldı. LIDAR'in bir diğer gündelik kullanım alanı da akıllı süpürgeler oldu. Bu sensör sayesinde evin 3 boyutlu dijital kopyasını çıkaran süpürgeler, yolunu daha kolay bulabiliyorlar.

Teknoloji geliştikçe bu sistemin kullanılabileceği alanlar artmaya devam ediyor. Yavaş yavaş GPS sistemleri ve tabletler gibi daha küçük cihazlarda da kullanılmaya başlanan LiDAR, son olarak karşımıza Apple iPhone 12 Max Pro telefonun kamerasında karşımıza çıktı ve akıllı telefonlarda da kendisine yer edindi.

LiDAR sensör ile iPhone 12’de neler yapılabilir?

LiDAR sensör iPad Pro 2020’de en iyi performansı oda büyüklüğündeki genişlikler için sunuyor. Peki bu teknoloji sayesinde iPhone 12 Pro Max telefonlarda ne yapabiliriz? LiDAR sensör teknolojisinin mobil cihazlarda yeni yeni kullanılmaya başlandığını söylemiştik. Bu yüzden de bu teknolojiden beklentilerimiz çok büyük olmamalı.

Şu anda LiDAR sensör ile yapılacak en iyi şeylerin arasında artırılmış gerçekliğe dayanan oyunlar ve alışveriş uygulamaları bulunuyor. Apple, iPhone 12 Pro Max piyasaya sürüldükten sonra bu yılın sonlarına doğru LiDAR sensör ile uyumlu çalışacak birkaç uygulamanın önizlemesini gösterdi.

KAYNAK: WEBTEKNO, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi