Apple'ın Uygulama Takibi Şeffaflığı internette yeni bir dönemi başlattı

iOS 14.5 güncellemesiyle geleceği duyurulduktan sonra büyük tartışmaları getiren özellik yeni bir dönemi resmen başlattı.

Apple'ın Uygulama Takibi Şeffaflığı internette yeni bir dönemi başlattı
Apple'ın Uygulama Takibi Şeffaflığı internette yeni bir dönemi başlattı
GİRİŞ 28.04.2021 11:00 GÜNCELLEME 28.04.2021 11:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Haber7/ Mustafa Kalkan

Apple'ın iOS 14.5 ile getirdiği Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliği daha yayınlanmadan Facebook tarafından eleştirilmeye başlanmıştı. Bunun nedeni ise Facebook gibi sosyal medya devleri kişiselleştirilmiş reklamlar üzerinden para kazanıyor.  Kullanıcılar, Facebook gibi uygulamalar tarafından toplanan verilerin ticari amaçla kullanılmasına "Hayır" diyebilecek.

Facebook, bu özelliğin ilk duyurulduğu zamanlarda ABD'deki gazetelere tam sayfa ilan vererek Apple'a saldırmıştı. Facebook bu ilanlarda "Apple'a karşı küçük işletmelerin yanındayız" başlığını kullanmıştı. Apple kullanıcı verileriyle ilgilenmiyor çünkü reklamlar yerine cihazlar ve uygulamaların satışından kazanç elde ediyor.

Facebook, iOS 14.5 ile gelen bu özelliğin reklam ağı yoluyla kazandığı parayı yarıya indirebileceği için endişeli. Bu zararın sadece Facebook'u değil küçük işletmeleri de etkileyeceğini de savunuyor. 

VERİLERİNİZİN KONTROLÜ SİZDE OLMALI

Tim Cook iOS 14.5 ile gelen Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliğini şu cümlelerle tanıttı, "Apple'da her zaman verilerinizin kontrolünün sizde olması gerektiğine inandık - onunla ne yapacağınız ve kimlerle paylaşacağınız size kalmış olmalıdır. İOS 14.5'teki Uygulama İzleme Şeffaflığı, sizin hakkınızda toplanan verileri uygulamalar ve web siteleri arasında paylaşma seçeneği sunar."

MOBİL UYGULAMALAR İÇİN YENİ BİR DÖNEM

Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin ana gelir kalemini bu tür reklamlar oluşturuyor. Apple'ın iOS 14.5 ile kullanıma sunduğu Uygulama Takibi Şeffaflığı özelliği internette yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Kullanıcıların yaşı, cinsiyeti, beğenileri, mesleği, yaşadığı yer, internet geçmişi vs. gibi verilerin tamamı hedeflenmiş reklamlarda kullanılıyor. Uygulama Takibi Şeffaflığı yaygınlaştıkça bu veriler artık kullanıcının tercihine kalacak. 

Google anti izleme özelliğiyle Apple'ı takip edecek

GOOGLE BENZER BİR ÖZELLİK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Bunun nedeni ise veriler artık internette kontrolsüz olarak paylaşılmayacak ve ayrıca Google'da Android 12 ile benzer bir özellik getirmeye hazırlandığını açıklamıştı. Dünya üzerindeki tüm akıllı telefonlarda iOS ve Android işletim sistemleri kullanıldığı düşünülürse Facebook ve TikTok gibi sosyal medya platformları yeni gelir kalemleri oluşturmak zorunda kalabilir. 

Uygulamalar artık sizin verilerinizi ve hareketlerinizi izniniz olmadan takip edemeyecek. Bu veri gizliliği için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak Facebook ve TikTok gibi şirketler veri toplayamayacağı için bu özelliği sert bir şekilde eleştirmeye devam ediyor. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • Qwerty 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan inanmayın bilgileriniz satın aldığınız telefondan daha fazla para eder işin uzmanindan bir yorum
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Yallah Facebook
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Evden kaçan pitbull dehşet saçtı
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”