Dünya dışı ilk radyoaktif izotop keşfedildi

Bilim insanlarının Dünya’da keşfettiği ilk Dünya dışı radyoaktif izotop gezegendeki elementlerin kökenleri hakkında yeni soruları beraberinde getirdi.

Dünya dışı ilk radyoaktif izotop keşfedildi
Dünya dışı ilk radyoaktif izotop keşfedildi
GİRİŞ 16.05.2021 12:29 GÜNCELLEME 16.05.2021 12:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar Dünya’da ilk defa bir Dünya dışı radyoaktif izotop keşfetti. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular gezegenimizdeki elementlerin kökeni hakkında önemli sorulara işaret ediyor.

Yaşayan robotlar mikroplastik kirliliği ile savaşacak

Anton Wallner isimli araştırmacıya göre fizikteki en çarpıcı üç sorudan biri, ağır metallerin nasıl oluştuğunu araştırıyor. Çünkü insan yaşamı için önemli olan demir, potasyum ve iyot gibi ağır metaller süpernovalarla ortaya çıkıyor.

BÜYÜK OKYANUSUN DERİNLİĞİNDE KEŞFEDİLDİ

Değerli madenler olarak adlandırdığımız plütonyum, altın ve uranyum gibi ağır metaller ise iki nötron yıldızının birleşmesi gibi olaylarla ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak Büyük Okyanusun 1.5 kilometre derinlerinden alınan örneklerde görülen Plütonyum-244 izotopu, bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı. İncelenen okyanus kabuğunda radyoaktif demir-60 izotopu da bulundu.

Wallner, hikaye karmaşık diyerek araştırmayı şöyle açıklıyor, “Verilerimiz, süpernovaların gerçekten plütonyum-244 ürettiğine dair ilk kanıt olabilir. Veya belki de izotop süpernova patlamadan önce yıldızlararası ortamdaydı ve süpernovanın püskürmesiyle güneş sistemi boyunca itildi.”

DÜNYA DIŞINDAN GELMİŞ OLMALI

Araştırma ekibi, Dünya 4 milyar yıl önce yıldızlararası gaz ve tozdan oluştuğunda orada bulunan herhangi bir plütonyum-244 ve demir-60'ın çoktan çürüyeceğini söyledi. Dolayısıyla bu iki izotopun, Dünya'nın çevresinde meydana gelen şiddetli kozmik olayların kanıtı olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları bu gizemi çözmek için farklı yarı ömürlere (azalmakta olan bir maddenin baştaki miktarın yarısına düşmesi için gereken zaman) sahip farklı atomları incelemek istiyor. Yarı ömür, bir saate benziyor. Dolayısıyla elementlerin yaşları bununla tahmin edilebiliyor.

YORUMLAR 2
  • Aksaraylı 2 yıl önce Şikayet Et
    Demir süper novaların patlaması sonucunda oluşur ve bize en yakın süper novalar çok uzaktadır yani bu demiri dünyaya indiren bir güç vardır ayriyetten einsteinin izafiyet teorisiyle uyuşur
    Cevapla
  • Serin 2 yıl önce Şikayet Et
    Demir dünya oluşurken meydana gelemeyecek yüksek sıcaklıklarda oluşur. Bu zaten bilinen bir gerçek. Kur-an i kerim de hadid(demir) suresinde demirin dünyaya gönderildiği anlatılır. Allah herşeyin doğrusunu bilendir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!