Yerli imkanlarla lityum iyon batarya simülatörü geliştirildi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğretim üyesi Prof. Dr. Serhan Özdemir, lityum iyon bataryaların şarj cihazlarını test etmek için kullanılan ve bu pillerin şarj esnasında akım ile voltaj değerini gösteren simülatör geliştirdi.

Yerli imkanlarla lityum iyon batarya simülatörü geliştirildi
Yerli imkanlarla lityum iyon batarya simülatörü geliştirildi
GİRİŞ 23.06.2021 16:49 GÜNCELLEME 23.06.2021 17:26
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yerli imkanlarla geliştirilen ve prototipi tamamlanan şarj devrelerinin test edilmesi ve pillerin incelenmesinde kullanılan cihaz sayesinde, pil üretiminde test süreleri kısa sürede tamamlanabiliyor.

Prof. Dr. Özdemir, lityum pillerle çalışan cihazların şarj ve deşarj döngüsünün araştırmacılarca tespit edilmesi adına batarya simülatörlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Porsche, Alman firma ile batarya işbirliğine gitti Porsche, Alman firma ile batarya işbirliğine gitti

Samsung’dan uygun fiyatlı batarya canavarı: Galaxy M32Samsung’dan uygun fiyatlı batarya canavarı: Galaxy M32

Batarya simülatörlerinin yürüttüklerin çalışma sayesinde artık Türkiye'de de üretilebileceğini vurgulayan Özdemir şunları kaydetti:

"Lityum iyon bataryaların sağlıklı bir şarj süreci saatler almaktadır. Bu da tek bir batarya hücresinin şarj ve deşarj döngüsüne tanık olmak için saatler harcanması anlamına gelir. İşte tam da bu noktada, batarya simülatörleri devreye girer. Batarya simülatörleri, saatler tutabilen şarj sürecini, akım ve voltajlar aynı kalmak şartıyla, sadece dakikalara sıkıştırabilirler. Bu anlamda, batarya simülatörleri ağırlığınca altın eder. Çünkü saatler süren tek bir deneyin gözlemlenmesi yerine bu özellikler dakikalar içinde gözlemlenebilir. Böylece araştırmaların maliyeti ciddi anlamda düşerken sonuca ulaşmak da hızlanmaktadır. Bu kapsamda, ciddi araştırmacılara dahi hitap edebilecek temel fonksiyonlara sahip yerli bir lityum iyon batarya simülatörünün eksikliği çok uzun zamandır hissedilmekteydi. İYTE Makine Mühendisliği Bölümü olarak, hem bu alandaki boşluğu doldurmak hem de bir temel enstrümanı öncelikle kendi laboratuvarımıza kazandırmak için ilk yerli prototipi çıkarmış bulunuyoruz."

YABANCI MUADİLLERİ 2 İLA 4 BİN DOLAR

Cihazın pil gibi davranan kartlardan ve diğer bileşenlerden oluştuğunu aktaran Prof. Dr. Özdemir şu açıklamaları da yaptı:

"Cihazın temel amacı şarj devrelerinin test edilmesi ve pil davranışının incelenmesi. Tüm bunları gerçek şarj süreleri olan saatler yerine sadece 3-4 dakikada bitiriyor. Bu cihazla tüm pil araştırmacıları, şarj devresi tasarımcıları veya kullanıcıları, elektrikli araç üreticileri ilgilenecektir. Bu cihazların yabancı muadilleri 2 bin ila 4 bin dolar. Cihazımız bir prototip olmasına rağmen tüm araştırma masrafları dahil sadece 3 bin dolara mal olmuştur. Seri üretime geçilirse, maliyetinin 1500 dolar veya altında kalacağı tahmin ediyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • EMS 2 yıl önce Şikayet Et
    Tebrik ediyoruz
    Cevapla
  • ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Dışarıdan ithal edilen 2000 ile 4000 Dolar arasında satılan bir cihazın,Türkiyede yerli imkanla seri üretime geçildiğinde 1500 dolar civarında olması bir gariplik olur. İthal edilen o ürün Türkiyeye girişi 1000 Dolardan bile aşağıdır. Bu şartları göz önüne aldığında terlisi 1000 Dolarında altında olması gerekir.
    Cevapla
  • EMS 2 yıl önce Şikayet Et
    önce bi takdir et. hemen eleştirme. fiyatı ayarlarız
    Cevapla
  • HANİFİ ÇİFÇİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Maaşallah Başarılarıyın Devamını Diliyorum
    Cevapla
  • murat 2 yıl önce Şikayet Et
    bunlar güzel haberler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Özgür Özel, 15 Temmuz direnişçilerine alçak sözler: Kot üstüne kefen çeken zibidiler...