İnekler plastik atıkları yok etmede kullanılacak

Araştırmacılar, çevre kirliliğinin en büyük kaynağı olan plastik atıkları yok etmek için yeni bir yöntem keşfetti. İneklerin işkembesindeki bir enzim sayesinde plastik atıklardan kurtulmak mümkün.

İnekler plastik atıkları yok etmede kullanılacak
İnekler plastik atıkları yok etmede kullanılacak
GİRİŞ 04.07.2021 13:27 GÜNCELLEME 04.07.2021 13:29
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İneklerin mideleri dört bölmeden oluşur ve bunlardan biri olan işkembe, plastik atık konusunda bir yol gösterebilir. İşkembedeki bakteriler, yaygın olarak kullanılan bazı plastikleri parçalayabilen enzimler üretir. Bilim insanları bu özelliği inceleyerek kullanımdan sonra bu tür malzemelerin işlenmesi için yeni teknolojiler arıyor. Nihayetinde ineklerin midelerindeki bakteriler şişelerde, gıda ambalajlarında ve sentetik kumaşlarda kullanılan polietilen tereftalat (PET) dahil olmak üzere belirli türdeki plastiği parçalayabilir.

Avusturya’daki Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesinden Georg Guebitz ve meslektaşları bu konuda bir çalışma yaptı. Araştırmacılar bulgularını Frontiers in Bioengineering and Biotechnology‘de yayımladı.

İŞKEMBEDEKİ ENZİMLER ÇOK ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Ekip, yerel bir mezbahayı ziyaret etti. Ardından dağ çayırlarında beslenen genç bir öküzün işkembesinden sıvı örnekleri topladı. Sıvının, kutinazlar da dahil olmak üzere birçok enzim türü içerdiğini buldular. Otçul diyete sahip inekler, kutin isimli bitkilerin ürettiği doğal bir polyester tüketir. Sentetik polyester PET ise bu doğal maddeye benzer bir kimyasal yapıya sahip.

Çalışma, bu enzimlerin yaygın olarak kullanılan üç tip polyesteri (polietilen tereftalat/PET, polibütilen adipat tereftalat/PBAT ve polietilen furanoatı/PEF) parçalayabildiğini gösterdi.

MEVCUT GERİDÖNÜŞÜMDEN DAHA UCUZ OLABİLİR

Enzimleri, bir ineğin midesi gibi eşleşmesi için yaklaşık 40°C’lik bir sıcaklıkta tuttular. Sonucunda 1 ila 3 gün içinde bu maddeleri parçaladı. Gubitz, “İneklerin diyetinin polyesterlere benzer bir kabuğu olan yiyecekler içerdiğini bulduk. Bu, işkembedeki bakterilerin neden sentetik polyesterlerle bile başa çıkabilen enzimler ürettiğini açıklıyor.” dedi.

Guebitz, gelecekte bu enzimlerin polyesterleri daha büyük, ticari bir ölçekte parçalamak için kullanılabileceğini söyledi. Ayrıca en azından potansiyel olarak şu anda plastikleri işlemek için kullanılan teknolojilerden daha ucuz olabileceğini ekledi. Ancak diğer araştırmacılar bu konuda temkinli.

YORUMLAR 12
  • İbrahim GÜL 2 yıl önce Şikayet Et
    çevre sorununu ineklerle çözeceklermiş. peki memurların sorununu kimle çözecekler ????
    Cevapla
  • 1/10 memur 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim senin yaptığın işi senin yaptığın fiyatın 1000 lira eksiğine yapmaya talibim. Beğenmiyorsan bırak bana. Yetkililer e duyurulur.
    Cevapla
  • Oka 2 yıl önce Şikayet Et
    Memurlara ne olmuş. Sizin beğenmediğiniz maaşın yarısıyla geçinenler var . Allah tan korkunda az yeyin az tatil yapın orta halli arabaya binin lux evlerde oturmayın.
    Cevapla
  • Adem Demirci 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim veterinerler ve zirat mühendisleri yat yat uyu yat
    Cevapla
  • DADAŞ 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz sadece dalga geçeriz el alem bilim adamı yetiştiriyor yazık çok yazık
    Cevapla
  • Ben 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim inekler çevreci de bu çevredeki ineklerin midesine bakmak lazım
    Cevapla
  • vay be arkadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim bidüve vardı o da bahceye giderken sokakalrda plastik atsalar yerdi bizde tıkanma olur diye korkardık demekki biizm inek çevreciymiş.diğer inekler de atarak çevreyi kirletityorlar
    Cevapla
  • Dadaş 25 2 yıl önce Şikayet Et
    dogru keciler ve büyük baş hayvanlar yiyi yor ama bence zararli hem hayvanlar icin hem insanlar icin ne malum monoküllerin sütüne etine karişmadigi? pvc pp pe bunlar zararli madde.hele pvc icinde kurşun var...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı