Kırılması en zor şifre kombinasyonu açıklandı

Siber güvenlik uzmanları en güvenilir şifrelerin birbirinden bağımsız 3 rastgele kelimeden oluştuğunu belirtti. Ayrıca kısa ve sembol içeren şifrelerin daha kolay kırılabildiği de açıklandı.

Kırılması en zor şifre kombinasyonu açıklandı
Kırılması en zor şifre kombinasyonu açıklandı
GİRİŞ 09.08.2021 10:08 GÜNCELLEME 09.08.2021 10:08

İnternet sitelerinde bilgilerinizi güvende tutmak için bir giriş şifresi kullanırız. Her yıl açıklanan listelere göre insanların çoğunluğu basit ve hatırlanabilir şifreler kullanmayı tercih ediyor. Ancak bu şekildeki şifrelerin kırılması ve bilgilerinizin çalınması oldukça kolaylaşıyor.

İlk internet sitesi 30 yaşındaİlk internet sitesi 30 yaşında

TikTok kullanıcıları için uçaklarda ücretsiz internetTikTok kullanıcıları için uçaklarda ücretsiz internet

UZMANLAR KLASİK YAPININ GÜVENLİ OLMADIĞINI SAVUNDU

İnternet ortamında kullanılabilecek en güvenli şifreler genelde uzun, büyük harf- küçük harf ve sayılar içeren şifreler olarak bilinir. İngiliz siber güvenlik uzmanları bunun doğru olmadığını ve en güvenilir şifrelerin 3 kelimeden oluşan şifreler olduğunu açıkladı.

Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, kullanıcıların 3 kelimeden oluşan şifreler kullanmasını tavsiye etti. 3 kelimeden oluşan ve her siteye uyarlanabilecek şifrelerin, özgün ve karmaşık yapıları nedeniyle kırılmasının çok daha zor olacağını belirten araştırmacılar, kısa şifrelerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

BİLGİSAYAR KORSANLARI İÇİN OLDUKÇA KOLAY

Uzmanlara göre basit ve tahmin edilebilir simgelerle oluşturulan şifreler kırılması en kolay şifreler. Bu şifrelerde genellikle "İ" harfi yerine "1", "S" harfine "5" ve "A" harfi yerine "@" kullanılıyor. Harf yerine simge ve sayı kullanımı çok yaygın olduğu için hackerların, brute force sistemlerini buna göre ayarladıklarını ve bu sayede karmaşık gibi görünen şifreleri kolayca bulabildikleri tespit edildi.

3 KELİMELİ ŞİFRELER YÜZDE 70 DAHA GÜVENİLİR

Yapılan açıklamaya göre, kısa şifrelerden uzun ve daha karmaşık şifrelere geçen kullanıcıların en çok yaşadığı sorun, bu şifrelere geçiş yaptıklarında bunları hatırlayamıyor olması. Bu duruma çözüm sunan araştırmacılar, kullanılan 3 kelimelik şifrelerin her site için değiştirilebilmesinin önemli olduğunu belirtti. Örneğin Instagram için kullandığınız şifrenizdeki kelimelerden birisi, Instagram ile ilgili bir kelime olabilir.

3 kelimeli şifrelerin, diğer sıradan şifrelere göre %60 ila %70 oranında daha zor kırıldığı da belirtildi.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor