Alman polisinin casus yazılım Pegasus kullandığı ortaya çıktı

Akıllı telefonlara gizlice sızarak tüm aktiviteleri takip eden Pegasus isimli casus yazılımı Alman polisi tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Alman polisinin casus yazılım Pegasus kullandığı ortaya çıktı
Alman polisinin casus yazılım Pegasus kullandığı ortaya çıktı
GİRİŞ 08.09.2021 15:19 GÜNCELLEME 08.09.2021 15:19

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Pegasus casus yazılımı dünya genelinde büyük bir tehlike arz ediyor. İnsanların telefonlarına gizlice sızan ve tüm işlemleri izleyebilen Pegasus yazılımının Alman polisinin de kullandığı öğrenildi.

İsrail merkezli casus yazılım şirketinin fişi çekildiİsrail merkezli casus yazılım şirketinin fişi çekildi

Dünyada 'Pegasus' skandalı büyüyor! Macron şoku!Dünyada 'Pegasus' skandalı büyüyor! Macron şoku!

ALMAN POLİSİ 2017'DE GÖRÜŞMELERE BAŞLAMIŞ

Gelen bilgilere göre Almanya Federal Kriminal Polis Dairesi (BKA), İsrail merkezli özel bir şirket olan NSO tarafından dünyanın dört bir yanındaki bazı hükümetler için geliştirilen, casus yazılım Pegasus’u 2019 yılından itibaren kullanıyor.

Hatta ülkenin 2017 yılında da Pegasus yazılımına erişim sağlamak için görüşmeler gerçekleştirdiği, ancak yazılımın işlevleri ile ilgili endişeler nedeniyle görüşmelerin başarılı olmadığı kaydedildi. Bunun üzerine yaklaşık iki yıllık dönemde kendi casus yazılımını geliştirmek için mesai harcayan Alman polisi, girişimlerin başarısız olmasının ardından 2019 yılında NSO ile anlaşarak Pegasus’tan erişim satın aldı.

SIFIR GÜN AÇIĞINDAN YARARLANIYOR

Özellikle Android ve iOS gibi işletim sistemlerinde üreticilerin henüz keşfedemediği ‘’Sıfır gün’’ olarak adlandırılan güvenlik açıklarından yararlanan Pegasus ile bugüne kadar siyasetçi, gazeteci, akademisyen ve ünlü kişiler de dahil olmak üzere binlerce kullanıcının hedef alındığı biliniyor. Ancak Alman polisinin Pegasus yazılımını ne sıklıkla veya kimlere karşı kullandığı ise şu an için merak ediliyor.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ GÖZETLEME SKANDALI

Alman gazeteci dernekleri, son ifşaların ardından açıklama ve karşı önlemler talep etti.

Berlin merkezli Alman Gazeteciler Federasyonu başkanı Frank Ueberall, "benzeri görülmemiş bir gözetleme skandalı" hakkında konuşurken, yetkililerin yazılımın Alman gazetecilere karşı kullanılıp kullanılmadığını açıklaması gerektiğini söyledi.

Alman Gazeteciler Sendikası başkanı Monique Hofmann, gözetim teknolojisinin ihracatına kısıtlamalar getirilmesi çağrısında bulundu.

“Otoriter devletler, eleştirel ve muhalif sesleri susturmak için Pegasus'u kullanıyor. İnsan haklarının tekrar tekrar ihlal edildiği ülkelere casus yazılım verilmemelidir” dedi.

KAYNAK: SHİFTDELETE, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!