Sosyal medya platformları kullanıcıları çalışan gibi görüyor

Sosyal medya platformlarında yapılan tüm aktiviteler dev şirketler tarafından saklanıyor ve yine kullanıcılara pazarlama yapmak için kullanılıyor. Bu sayede sosyal medya kullanıcıları küresel şirketler için birer işçi görevi görüyor.

Sosyal medya platformları kullanıcıları çalışan gibi görüyor
Sosyal medya platformları kullanıcıları çalışan gibi görüyor
GİRİŞ 17.10.2021 10:10 GÜNCELLEME 17.10.2021 10:11
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dijital dünyaya her giriş yaptığımızda bir iz bırakıyoruz. Dev sosyal medya şirketleri de bu izleri en büyük gelir kaynağı olan reklamlar için kullanıyor. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre sanal ortamlarda aslında her birimiz şirketlerin istediği gibi davranıyor, beğenilerimizle reklamını yapmasına yardım ediyor ve onun için çalışıyoruz.

2010 yılında Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ‘Mahremiyetin öldüğü çağa hoş geldiniz’ demişti. Yapay zeka uygulamaları hayatımızda her geçen gün daha fazla yer alırken, reklamcılığın kuralları da değişiyor. Reklam faaliyetleri şimdilerde mobil asistana yönelmiş durumda. Örneğin, çevrede iyi bir restoran sorduğunuzda, akıllı telefonunuz size uygun olanı değil en fazla reklam bütçesi ayıranı tavsiye ediyor.

KÖTÜ BİLE OLSA YORUMLAR DEĞERLİ

Gittiğimiz restoranda çekip Instagram’a eklediğimiz resimler ise yine markaların pazarlama stratejilerine malzeme oluyor. İşte keyifli anlarımız, firmalar için önemli referans durumunda. Aldığımız bir ürün hakkında yorum yaparken, ilgili şirketin tanıtımına hizmet ediyoruz. Kötü değerlendirmeler de rakiplerin işine yarıyor. Aslında büyük bir reklam pastası için çalışıyoruz.

VERİLER ASLA SİLİNMİYOR

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr Üyesi Semih Yumuşak’a göre, dijital dünyada tüm hareketlerimiz, ve kişisel verilerimiz kayıt altında. Bu bilgileri ele geçirmek için devletler ve şirketler bir savaş halindeler, çünkü yeni çağın en değerli şeyi veri. Öte yandan, internete girmiş bir verinin gerçek anlamda silinebileceğini veya yok edilebileceğini söylemek mümkün değil.

PAZAR ARAŞTIRMASI İÇİN MİLYARLARCA DOLARA GEREK KALMIYOR

İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Özdemir, Mark Zuckerberg’in mahremiyetin öldüğü yönündeki yorumunu “2021 yılı itibariyle işlenen veriler ve elde edilen güçle hür iradenin öldüğü çağa hoş geldin diyebiliriz” sözleriyle genişletiyor. Özdemir, şu yorumu yapıyor: “Bu durum; büyük şirketlerin milyarlarca lira dolar harcayarak yaptıkları pazar araştırması sonuçlarını çok kolay şekilde yürütmesini sağlıyor. İhtiyacı olsun ya da olmasın, karakter özelliklerine göre farkında olunmadan toplanan veriler eşliğinde tüketicilerin manipüle edilmesinden bahsediyoruz.”

 

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 4
  • Diriliş 2 yıl önce Şikayet Et
    Derhal kendi internet sunucu yazilim iletişim.hersey yerli olmalı.burdan herkeze söylüyorum.Haçlı seferleri yaklaşıyor.Cok güçlü olmaliyiz.Gerekiyorsa bir bombada Abd yi Yunanistani bize karşı gelen leri yok etmeliyiz.Cunku Onlar bize aynısını yapacaklar acimayacaklar.
    Cevapla
  • CCC 2 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyden vazgeçip sosyal medyadan vaz geçmeyen Aşıda cip arayan şapşallar kimin kölesi olduklarına baksınlar.
    Cevapla
  • temsil 2 yıl önce Şikayet Et
    ebu cehilliğin putlaşmanın riyakarlığın ismi aklı başında insanlar hiç uraşıyormu bu işlerle ya cahil ya sonradan görme yada aç gezip telefona ayda yüzlira fatura ödeyenler uraşıyor genel olarak
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Köle olmak böyle birşey. Senin elini kolunu her türlü bağlayıp çalıştırıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!