Kara deliklerden altın ve gümüş üretilebilir

Bilim insanları, kara deliklerin henüz erken dönemlerindeyken altın ve gümüş gibi ağır elementleri üretebileceğini söyledi.

Kara deliklerden altın ve gümüş üretilebilir
Kara deliklerden altın ve gümüş üretilebilir
GİRİŞ 25.11.2021 11:13 GÜNCELLEME 25.11.2021 11:30
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Her türlü maddeyi ve ışığı kendisine çekebilecek kadar güçlü bir çekim alanı olan ve kütleleri oldukça büyük olan kara delikler, günümüzde hala gizemini koruyor.

Bilim insanları, kara deliklerin henüz oluşum aşamasındayken altın ve gümüş gibi ağıt elementleri üretebileceğini iddia ediyor.

GSI Helmholtz Ağır İyon Araştırmaları Merkezi'nden astrofizikçiler, Japonya ve Belçika'dan meslektaşlarıyla iş birliği içinde yürüttükleri araştırmada, çeşitli simülasyonlar üzerinde çalıştı.

UYGUN ORTAM KARA DELİKLERDE VAR

Bu elementlerin oluşumu için yüksek enerji gerektiren koşulların ortaya çıkması gerektiğini vurgulayan araştırmacılar, kara deliklerin söz konusu uygun ortama ev sahipliği yaptığını keşfetti.

Simülasyonlar, kara deliklerin kütle çekim kuvvetine kapılarak gök cisminin etrafını çeviren, sıcak ve yoğun maddelerden oluşan yığılma diskini hedef aldı.

Bu diskler, protonların nötronlara dönüşümünü hızlandırarak yoğun nötron oluşumunu kolaylaştırıyor. Araştırmacılar, fazla sayıda nötron varlığının, altın gibi elementlerin oluşumunun temel gereksinimi olduğunu belirtti.

Bu sayede kara delikler, oluştukları esnada etrafındaki alandan çektiği toz ve gazı altın, gümüş ve uranyum gibi elementlere dönüştürebilir.

YORUMLAR 7
  • abdulfettah 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretiliyor ama cennet köşklerine !
    Cevapla
  • tahmin 2 yıl önce Şikayet Et
    Sonunda simyacıları tozdan topraktan altın üretme fikrinin mümkün olduğu bilimsel olarak keşfedildi. Bütün elementler uzayda üretilip dünyaya toz olarak saçılıyor galiba.
    Cevapla
  • Törkiş eyirlayn 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsan oğlu gafayı yedi şimdide deliklere göz diktiler
    Cevapla
  • Bilgehan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hah !! El değmedik bi ora kaldiydi orayı da berbat edin,hala anlamadi bu insaniğlu aç gözlülük ettikçe kendi sonuna biraz daha hizli yaklaşiyor...
    Cevapla
  • Abc 2 yıl önce Şikayet Et
    Bide kara delik çıktı. Kara delikten çıkacak şey olsa olsa zart zırt olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Putin'in 5. dönemi başladı
Anayasa Hukukçusu uyardı! Bu hata tekrar yapılmamalı