Arakanlı mültecilerden Facebook'a 150 milyar dolarlık dava

Myanmar'da müslüman nüfusa yönelik katliamlarda Facebook'un nefret söylemine izin verdiği gerekçesiyle sosyal medya devine dava açıldı. Rohingyalı müslümanların açtığı davanın büyüklüğü 150 milyar dolar olarak belirtildi.

Arakanlı mültecilerden Facebook'a 150 milyar dolarlık dava
Arakanlı mültecilerden Facebook'a 150 milyar dolarlık dava
GİRİŞ 07.12.2021 12:23 GÜNCELLEME 07.12.2021 12:23

Facebook'un başı beladan kurtulmuyor. Şirketin uzun yıllar benimsediği önce etkileşim politikasının ağır sonuçları olduğu ortaya çıkmıştı.

Şirketin raporları bile Facebook'un insanları kötü etkilediğini belgelemişti. Ancak Facebook yönetimi yüksek etkileşimin getirdiği yüksek gelirden vazgeçmek istememişti.

Son olarak Facebook'a açılan davalara bir yenisi eklendi. 2017 yılında Arakanlı Müslümanlar, Myanmar'da katliama uğramıştı. Yüzbinlerce Roginhya bölgesinden göç etmek zorunda kalmış, binlercesi ise öldürülmüştü.

Bu kayıtların hepsi Birleşmiş Milletler raporlarında bulunuyor. BM bir adım öteye giderek bizzat Facebook'u "yavaş ve etkisiz" olmakla itham etmişti. Myanmar'da başlayan bu katliam ordunun güçlenmesini sağlamıştı ve daha sonra ordu 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

150 MİLYAR DOLARLIK DAVA

Bu katliamlar nedeniyle İngiltere ve ABD'ye iltica eden Arakanlı Müslümanlar, Facebook'u da suçluyor. Yüzlerce mülteci bir araya gelip şirkete karşı dava açtı. Davanın büyüklüğü ise tam olarak 150 milyar dolar. Facebook'u nefret söylemine izin vermekle suçlayan Arakanlı Müslümanlar, maruz kaldıkları zulümde şirketin de payının olduğunu savunuyor.

FACEBOOK MÜSLÜMAN KARŞITI NEFRET SÖYLEMİNİ DESTEKLEDİ GEREKÇESİ

BBC'de yer alan bilgilere göre Meta yönetimi iddialara yanıt vermedi. Davada yer alan suçlamalar arasında şunlar da bulunuyor:
 

Rohingyalılara karşı nefret söylemini artırdığı

Şirketin Myanmar'daki durumu bilmesine rağmen gerekli müdaheleleri yapmadığı ve asılsız iddiaları kontrol etmediği

Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti körükleyen paylaşımları kaldırmadığı

Sivil toplumdan ve medyadan gelen uyarılara kulak tıkadığı ve zamanında önlem almadığı

Reuters'da yer alan bilgilere göre davaya konu olan paylaşımlardan birinde, "Onlarla (Arakanlı Müslümanlar), Hitlerin Yahudilere yaptığı şekilde savaşmalıyız" ifadeleri kullanılıyor.

HİTLER BENZETMESİ YAPILDI

Reuters'da yer alan bilgilere göre davaya konu olan paylaşımlardan birinde, "Onlarla (Arakanlı Müslümanlar), Hitlerin Yahudilere yaptığı şekilde savaşmalıyız" ifadeleri kullanılıyor.

Facebook, 2018 yılında Rohingya'da yeterince çaba göstermediğini itiraf etmişti. Faceook'un Ürün Yöneticisi Tessa Lyons, ""Belli ülkelerde gerginliklere neden olabilecek ve fiziksel zarara yol açabilecek belirli türde bir bilgi kirliliği olduğunu belirledik. Yalnızca bu tür içeriği azaltmak değil; kaldırmak için de, daha geniş bir sorumluluğumuz var" ifadeleriyle bu paylaşımların kaldırılacağını söylemişti.

Bu karar fiziksel zarara yol olabilecek paylaşımlar için geçerli. Facebook yönetimi yalan haber ve dezenfermasyon için daha çok görünürlüğü azaltma yöntemini kullanıyor.

KAYNAK: NTV, HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!