Uydularla "uzay vatan"da haklar garantiye alındı

Uydularla "uzay vatan"da Türkiye'nin haklarının garantiye alındığı, "çılgın proje" olarak adlandırılan Kanal İstanbul'da ilk temelin atıldığı bu yılki süreçlerin, 2022 yılında yeni adımlarla pekiştirilmesi hedefleniyor.

Uydularla "uzay vatan"da haklar garantiye alındı
Uydularla "uzay vatan"da haklar garantiye alındı
GİRİŞ 30.12.2021 13:29 GÜNCELLEME 30.12.2021 13:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'den 4 saatlik uçuş süresiyle 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya ve 7 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkeye ulaşılabiliyor. Ülkenin bu stratejik konumunun yüklediği misyonla hava, deniz, kara ve demir yollarının bölgesel kesişme ve hub noktası haline getirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Sosyodemografik, arazi kullanımına ait ulaştırma sistemleri, altyapı ve turizme ilişkin veriler ışığında hazırlanan Ulaştırma ve Lojistik Master Planı ile 2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı'na dayalı şekilde ülkenin bütünsel ve sürdürülebilir kalkınma hamleleri devam ediyor.

Ulaşım ve haberleşme sektörleri, başta ekonomi olmak üzere her alandaki gelişmenin ana lokomotifi işlevleriyle 2071 hedeflerine uzanan yolculukta en önemli dinamikler olacak. Bu sektörlerin dünya ve Türkiye'deki geleceğinin yol haritasının belirlendiği, lojistik, mobilite ve dijitalleşme vizyonuyla geleceğin ulaşım ve haberleşme teknolojilerinin sürdürülebilir bir dünyanın ve yaşamın kapılarını nasıl açabileceğinin konuşulduğu 12'nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası, bu yılın öne çıkan etkinliklerinden biri oldu.

5G İÇİN YERLİ VE MİLLİ İMKANLAR SEFERBER EDİLECEK

Haberleşme sektöründe, bilgi ve iletişim altyapısının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, geniş bant altyapısının ve kullanımının yaygınlaştırılması, sektörde etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesi, yerli ve milli üretimin desteklenmesi, siber güvenliğin geliştirilmesi hedefleniyor.

Sektör büyüklüğü 187 milyar liraya yaklaşırken mobil abone sayısı 87 milyon kişiye, fiber hat uzunluğu 455 bin kilometreye ulaştı.

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile elektronik haberleşme altyapısında dışa bağımlılığın kaldırılması amaçlanıyor. 5G altyapısında ihtiyaç duyulan antenden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin, yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı.

Yerli GPS Projesi'nde de ilk adım atıldı. Ulusal Konum Belirleme Sistemi'nin 2023’te devreye alması planlanıyor.

Mavi Vatan Uydu Haberleşme Projesi ile deniz sahasında haberleşmenin güvenli şekilde yapılması sağlanacak.

BİR YILDA İKİ UYDU UZAYA ÇIKTI

Türksat, yapılan yatırımlar sayesinde Asya, Avrupa ve Afrika'da 118 ülkede yaşayan 3 milyar insana ulaşan uydu kapasitesine erişti.

Uydu haberleşme kapasitesi geliştirilmeye devam ediliyor. 8 Ocak’ta uzaya gönderilen Türksat 5A, 28 Haziran'da hizmete alındı. 19 Aralık'ta uzaya başarıyla fırlatılan Türksat 5B'nin ise gelecek yıl haziran ayında yörüngeye ulaşması bekleniyor. Türksat 5A’nın yörüngede 32 yıl, Türksat 5B’nin ise 35 yıl hizmet vermesi öngörülüyor.

Türkiye’nin en büyük Ar-Ge projelerinden Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A'ya ilişkin çalışmalar ise devam ediyor. Uydunun 2023’te uzaya fırlatılması planlanıyor.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    K.K ; Ne işimiz var uzayda ...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat
Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması! Harekete geçildi: Kapatma cezası...