Türkiye'de grafen film üretildi! Savunma, otomotiv ve enerji alanında kullanılıyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde organik atıkların geri dönüştürülmesiyle endüstriyel seviyede karbon temelli grafen film (nano malzeme) üretildi.

Türkiye'de grafen film üretildi! Savunma, otomotiv ve enerji alanında kullanılıyor
Türkiye'de grafen film üretildi! Savunma, otomotiv ve enerji alanında kullanılıyor
GİRİŞ 31.12.2021 21:54 GÜNCELLEME 31.12.2021 21:57
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Zan, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Demirel ile aynı fakülteden Doç. Dr. Öznur Begüm Gökçek, Dr. Öğretim Üyesi Hamdi Muratçobanoğlu ve Bursa Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Uçar tarafından yürütülen, TÜBİTAK destekli iki aşamalı proje kapsamında ilk olarak çevresel organik atıklardan biyogaz üretildi.

Biyogazdan elde edilen metan gazından ise Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (NÖHÜNAM), endüstriyel seviyede düşük maliyetle karbon temelli grafen filmi üretildi.

Doç. Dr. Recep Zan, AA muhabirine, NÖHÜNAM'da 2014 yılında beri grafen ve benzeri iki boyutlu malzemeler üzerinde çalışma yürüttüğünü söyledi.

Bu malzemelerin sentezi ve karakterizasyonu ile uygulamaları noktasında araştırma yaptığını belirten Zan, "Özellikle grafenin ve diğer iki boyutlu malzemelerin enerji uygulamaları üzerine yoğunlaşmış durumdayız. Güneş hücresi uygulamaları ve enerji depolama üzerine projeler sürdürüyoruz. Özellikle grafenin güneş hücresine uygulanması sonucunda elde edilen verimin artırılması hedefiyle çalışıyoruz." dedi.

Son birkaç yıldır nano malzemelerin çevresel uygulamaları üzerine projeler yürüttüklerini de vurgulayan Zan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda öncelikle çevresel atıklardan üretilen biyogazın verimliliğini artırdık. Projenin birinci kısmı bu yöndeydi. İkinci kısmında ise ürettiğimiz bu biyogazdan ki bunun büyük bir kısmı metan gazından oluşuyor, bunu yüksek saflığa getirerek laboratuvarda grafen ürettik. Grafen, bilindiği üzere nano malzemeler arasında en popüler olanı. Grafen, yüksek ısıl iletkenlik, yüksek elektriksel iletkenlik ve ışık geçirme özellikleriyle öne çıkan bir malzeme. Bu anlamıyla birçok alanda kullanılma potansiyeline sahip. Özellikle savunma sanayinde, otomotiv sektöründe ve enerji depolama alanında kullanılma potansiyeline sahip bir malzeme."

MALİYET OLDUKÇA DÜŞÜRÜLDÜ

Zan, çevresel atıklardan biyogaz üretiminin bilinen bir durum olduğuna işaret ederek, "Grafeni, çevresel atıklardan yani organik diye ifade edebileceğimiz atıklardan, metan gazından ki grafen üretiminde kullanılan en temel malzememiz, hem düşük maliyetle hem çevreci bir yaklaşımla döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak şekilde üretmeyi başardık. Özelikle şu vurguyu yapabiliriz, kendi ürettiğimiz metan gazından geliştirdiğimiz grafenin kalitesi, diğer metan ya da standart olarak tanımlanan metan gazından ürettiğimiz grafenle kıyaslanabilir, yarışabilir düzeyde. Bu anlamda maliyetimizi oldukça düşürdüğümüzü söyleyebiliriz." diye konuştu.

YORUMLAR 24
  • Doctor who 2 yıl önce Şikayet Et
    Grafen ile amaçları hiç iyi değil.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Karbon dünyada en çok bulunan element, karbon nano tüp, yada film grafen dedikleri yanma sonucu çıkan karbonun grafen formda tohumlanarak bağlanması. Silikon çip, nükleer silah, uzay mekiği falan yapamayanlar için bor ve karbon nano tüp ve grafen masalı vereceksin ki uzay silahı yapıyoruz sansınlar. Boru sürmediğimiz yerimiz kalmadı, azıcık da grafen süreriz. Fakirliğin gözü kör olsun, apple ın piyasa değeri 3 trilyon dolarken ve abd de sayısız bu büyüklükte şirketi varken, kendi hazinesine bakmayıp büyük ülkeyiz diye sevinsinler diye idare et işte garibanları.
    Cevapla
  • Trakyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizin işinize gelmemesi normal tabii bunu biliyoruz, büyük Türkiye böyle yüksek teknoloji hamleleri ile kendi otomobilini, uçağını, gemisini, silah/mühimmatını üretecek sizde hep tedirgin olacaksınız ama mani olamayacaksınız...
    Cevapla
  • ilahi adaleTürkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah hocam durmak yok yola devam sizlere güveniyoruz
    Cevapla
  • Memoks 2 yıl önce Şikayet Et
    Zincir marketlerde aynı ürünlerin fiyatları aynı . İnceleyin portakal 3,90 elma 4,75 kebir tereyağı 47,50 mi ne . Ya hepsi aynı toptancıdan alıyor . Ya da marketler birbirini ezdirmeden tekel olup vatandaşı eziyor . Devlet de izliyor olanları.
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    o fiyatlar gayet normal sen hiç üretim yaptinmi.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Habere baktın mı kardeş burası başka dükkan. Zam protestoları bir önceki haberdeydi.
    Cevapla
  • fani 2 yıl önce Şikayet Et
    Masallah...Allah basirilarinizi daim etsin..ulkemiz adina bu tarz haberlerin dahada artmasi dilegiyle..cokta onemli bir alan..gelecegin teknolojisi.
    Cevapla
  • EMS 2 yıl önce Şikayet Et
    maşallah. Rabbim muvaffakıyetler nasib etsin. şevkini artırsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak