Mars'ta su var mı? Avrupa Uzay Ajansı'ndan çarpıcı fotoğraf

Kızıl Gezegen'deki suyun varlığının boyutları merak edilen konuların başında geliyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bu kapsamda Mars'tan oldukça ilgi çeken bir fotoğraf yayınladı.

Mars'ta su var mı? Avrupa Uzay Ajansı'ndan çarpıcı fotoğraf
Mars'ta su var mı? Avrupa Uzay Ajansı'ndan çarpıcı fotoğraf
GİRİŞ 01.02.2022 20:34 GÜNCELLEME 01.02.2022 20:34

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ExoMars yörünge aracı, eşmerkezli halkaları olan bir ağaç kütüğüne benzeyen bir Mars kraterinin çarpıcı bir fotoğrafını yakaladı. Ağaç şeklindeki kraterin kuşbakışı görüntüsü, geçen Haziran ayında ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) üzerindeki CaSSIS kamerası tarafından çekildi.

Mars'ta su var mı? Avrupa Uzay Ajansı'ndan çarpıcı krater fotoğrafı - 1
TGO, 2016 yılında Kazakistan'ın güneyindeki Baykonur Uzay Üssü'nden havalandı ve yaklaşık dört yıldır Kızıl Gezegen’in çevresinde dönüyor.

Mars'ta su var mı? Avrupa Uzay Ajansı'ndan çarpıcı krater fotoğrafı - 5

SUYUN VARLIĞINI GÖSTERİYOR

Bununla birlikte tıpkı bir ağaç kütüğündeki halkalar gibi, krater de su buzunun genleşmesi ve büzülmesinden kaynaklandığı düşünülen pürüzlü kırıklara sahip. Krater, bir zamanlar geniş bir okyanusa ev sahipliği yapmış olan Acidalia Planitia'nın kuzey ovalarında yer alıyor.

Mars'ta su var mı? Avrupa Uzay Ajansı'ndan çarpıcı krater fotoğrafı - 6

ACIDALIA PLANITIA'DA ÇEKİLDİ

ESA, olağandışı görüntünün 13 Haziran 2021'de TGO'daki CaSSIS kamerası tarafından 51.9°K/326.7°D merkezli Acidalia Planitia'nın uçsuz bucaksız kuzey ovalarında çekildiğini ortaya çıkardı.

Aynı zamanda, 2015 yapımı The Martian (Marslı) filminde, kurgusal astronot Mark Watney, Mars'ta mahsur kaldıktan sonra kurtarılmak için Acidalia Planitia'yı geçiyor.

ESA’dan fotoğrafa ilişkin yapılan açıklamada, “Bu özel kraterin içi, muhtemelen milyonlarca yıl öncesine dayanan su buzu bakımından zengin tortularla dolu. Bu özellik, karakteristik eşmerkezli halkalara sahip bir ağaç kütüğüyle kolaylıkla karıştırılabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?