BM'den endişelendiren rapor: Kötüye kullanım 4 kat arttı

Birleşmiş Milletler (BM) dijital teknolojilerin siyasi ve askeri amaçlarla hem devlet hem devlet dışı aktörlerce kötüye kullanımının 2015'ten beri 4 kat arttığını bildirdi.

BM'den endişelendiren rapor: Kötüye kullanım 4 kat arttı
BM'den endişelendiren rapor: Kötüye kullanım 4 kat arttı
GİRİŞ 23.05.2022 19:06 GÜNCELLEME 23.05.2022 19:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary di Carlo, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, dijital teknolojilerin hayatın her alanında sınırsız fırsatlar sunduğuna ancak yeni riskler de yarattığına dikkati çekti.

"Dijital teknolojilerin siyasi ve askeri amaçlarla hem devlet hem devlet dışı aktörlerce kötüye kullanımı 2015'ten beri neredeyse 4 kat arttı." diyen di Carlo, "Aynı zamanda ölümcül otonom silahlar güç kullanımında insanın sorumluluğuna ilişkin soruları gündeme getiriyor." endişesini dile getirdi.

Di Carlo, insan müdahalesi olmadan can alan makinelerin "siyasi açıdan kabul edilemez, ahlaki açıdan ise iğrenç" olduğunu belirterek, bu makinelerin uluslararası hukuk tarafından yasaklanması gerektiğini ifade etti.

KÜRESEL DİJİTAL İLKELER BELİRLENMELİ

Devlet dışı aktörlerin ise ajandalarını gerçekleştirmek için düşük maliyetli ve yaygın olan dijital teknolojileri kullanma konusunda giderek daha da ustalaştığına dikkati çeken di Carlo, DEAŞ ve El-Kaide'nin sosyal medya platformlarını istihdam ve planlama için aktif kullandığını ve bu mecralarda para topladığını söyledi.

Dijital teknolojiler kullanılarak belirli toplumlar ve bireylerin gözlemlendiğine ve hedef alındığına da dikkati çeken di Carlo, sosyal medyanın ise kutuplaşmayı ve zaman zaman şiddeti körüklediğini ifade etti.

Di Carlo, dijital teknolojilerin kullanımı konusunda küresel dijital ilkeler belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: AA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 2
  • Mermer 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya da sadece deaş ve el kaide terör örgütü var sanki.
    Cevapla
  • öğyenci 1 yıl önce Şikayet Et
    e önlem varmı ....yokkkkkk....birileri para kazanacak diye....sigara serbest zehirlenin....alkol serbest zehirlenin ...dijital bağımlılık tv, internet ,telefon....serbest oyalanın...zamanınız boştan işe gitsin...tinerci balici tineri baliyi rahat buluyor ise ...madde bağımlılarını da demiyorum onuda siz düşünün...insan ucuz,,,, iti zehirleyemezsin amma insanı zehirlersin...işte bunun için ilerleyemiyoruz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza