TÜBİKTAK müjdeledi! Yerli uydularda dışa bağımlılık azalacak

TÜBİKTAK uzun bir süredir devam eden bir projenin başarıya ulaştığını duyurdu. Türk bilim insanları uydularda kullanılmak üzere güneş paneli üretmeyi başardı. Bu sayede Türkiye'nin iletişim teknolojilerindeki bağımlılığı azalacak.

TÜBİKTAK müjdeledi! Yerli uydularda dışa bağımlılık azalacak
TÜBİKTAK müjdeledi! Yerli uydularda dışa bağımlılık azalacak
GİRİŞ 12.06.2022 12:23 GÜNCELLEME 12.06.2022 12:23

Türkiye’nin yerli yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu olarak hizmet verecek İMECE için tüm hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. 2017 yılında başlatılan proje için şu ana kadar çok büyük bir yol katedildi. Son olarak İMECE için TÜBİTAK tarafından heyecanlandırılan bir açıklama yapıldı. İMECE uydusunun enerji ihtiyacını karşılayacak güneş panellerinin başarıyla üretildiği duyuruldu. Türkiye'nin bu gelişme dışa bağımlılığı giderek azalacak.

Üretilen paneller yalnızca İMECE uydusu için değil Göktürk serisi uydularında da kullanılacak. TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Fotovoltaik Teknolojiler Merkezi tarafından geliştirilen bu paneller, güneş ışınlarını yaklaşık 100 watt'lık elektrik enerjisine dönüştürebiliyor. Bu ise dünyadaki rakiplerinden hiçbir eksin yanının olmadığını gösteriyor.

Dışa bağımlığının özellikle iletişim teknolojileri konusunda azalması büyük önem taşıyor. Batılı ülkeler her an ambargo tehdidinde bulunarak ülkemizi zor duruma sokabiliyor. Yerli teknolojilerin artması hem batılı ülkelerin tehditlerinin önüne geçilmesi hem de milyarlarca dolar dövizin ülkemizde kalması anlamına geliyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma