FCC, TikTok'un kaldırılması için Apple ve Google'ye mektup gönderdi

ABD'nin RTÜK muadili FCC, Apple ve Google'ye bir mektup göndererek sahibi oldukları uygulama marketi App Store ve Play Store'den TikTok'un kaldırılmasını talep etti.

FCC, TikTok'un kaldırılması için Apple ve Google'ye mektup gönderdi
FCC, TikTok'un kaldırılması için Apple ve Google'ye mektup gönderdi
GİRİŞ 29.06.2022 11:14 GÜNCELLEME 29.06.2022 11:14

FCC Federal İletişim Kurulu, İngilizce resmi ismiyle Federal Communications Commission, ABD'nin eyaletler arası ve uluslararası radyo, televizyon, uydu ve kablo iletişimini denetleyen bir devlet kurumu. Dolayısıyla FCC'nin Apple ve Google'ye gönderdiği mektup TikTok açısından kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

FCC'den Brendan Carr imzası taşıyan mektup, Apple ve Google'dan TikTok'u "gizli veri uygulamaları modeli" nedeniyle uygulama mağazalarından kaldırmalarını talep ediyor. Bu mektup geçen hafta TikTok'un Çin'deki personelinin Ocak ayına kadar ABD merkezli kullanıcıların verilerine erişimi olduğunun anlaşılmasından sonra geldi.

TikTok için korkutan iddia: Çalışanlar kullanıcıların verilerine ulaşabiliyorTikTok için korkutan iddia: Çalışanlar kullanıcıların verilerine ulaşabiliyor

Özellikle Google ve Apple CEO'larına hitaben yazılan mektup "Bildiğiniz gibi TikTok, uygulama mağazalarınız aracılığıyla milyonlarca Amerikalıya sunulan bir uygulama ve bu ABD'li kullanıcılar hakkında çok sayıda hassas veri topluyor" cümlesiyle başlıyor. Devamında ise TikTok'un, Çin Komünist Partisi'ne bağlı olan ve Çin yasalarının ÇHC'nin gözetim taleplerine uyması gereken bir kuruluş olan Pekin merkezli ByteDance'e ait olduğunu belirtildi.

TİKTOK ULUSAL GÜVENLİK RİSKİ OLUŞTURUYOR

Mektupta "TikTok'un, kapsamlı veri toplamasının ve Pekin'in bu hassas verilere kontrolsüz erişimin olması kabul edilemez bir ulusal güvenlik riski oluşturduğu açık" sözleriyle TikTok'un tehdit olarak görüldüğü söylendi.

TikTok benzer iddialar gündeme geldiğinde böyle bir şeyin olamayacağını söylüyor. TikTok bu iddiaların önüne geçmek için ABD kullanıcılarının verilerini ülkede bulunan Oracle sunucularına taşıdığını duyurdu. Ancak şirket yedekleme için hâlâ ABD ve Singapur'da bulunan kendi sunucularını kullanıyor. 

TikTok'un kullanıcı verileri konusunda birçok ülkeyi tedirgin ediyor. 2020'de Hindistan, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'u yasakladı. ABD'de henüz yasaklanmadı ancak hem eski Başkan Donald Trump hem de mevcut başkan Joe Biden, uygulamanın Çin ile ilişkileri nedeniyle yakın takibe alındı. Trump, TikTok'a doğrudan bir yasaklama veya ABD'deki işini yerel bir alıcıya devretme seçeneği teklif ederken, Biden ise ulusal güvenlik riskleri oluşturabilecek "yabancı rakipler" ile bağlantılı uygulamalar üzerinde daha fazla gözetim sağlayacak yeni kurallar önerdi. 

Mektubun Apple ve Google tarafında nasıl karşılanacağı bilinmiyor. Ancak iki teknoloji devi bu teklife sıcak bakarsa Türkiye'de de TikTok'a ulaşmada soruna neden olabilir. İki şirketten henüz bir açıklama gelmedi.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnsansız kara aracı BARKAN, yeni silahıyla sahada
Protestocu gençleri hedef aldı! Skandal sözler: Filistinlilerin işgal ettiği topraklar…