Cumhurbaşkanlığı açıkladı! Türkiye'nin yüzde 98,5'i sosyal medya kullanıcısı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mayıs ayında yaptığı bir araştırmayla Türkiye'nin sosyal medya profilini ortaya çıkardı. Araştırma sonucuna göre Türkiye'de sosyal medya kullanımı yüzde 98,5.

Cumhurbaşkanlığı açıkladı! Türkiye'nin yüzde 98,5'i sosyal medya kullanıcısı
Cumhurbaşkanlığı açıkladı! Türkiye'nin yüzde 98,5'i sosyal medya kullanıcısı
GİRİŞ 10.07.2022 17:31 GÜNCELLEME 11.07.2022 09:10

Sosyal Ağ Haritası, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Türkiye'nin sosyal ağ profilini ortaya çıkarmak amacıyla hayata geçirildi. Sosyal Ağ Haritası platformunda, Türkiye’deki internet erişimi, oyun alışkanlıkları ve sosyal ağ kullanım alışkanlıkları konusunda istatistikler ve raporlar  sık sık yayınlanıyor. Kurum son olarak mayıs ayında gerçekleştirilen bir yeni araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

Sosyal Ağ Haritasında Türkiye’nin yedi bölgesinde düzenli aralıklarla yapılan araştırmalar internet erişimi, cihaz sahipliği, oyun oynama alışkanlıkları, sosyal ağ kullanım alışkanlıkları ile spesifik olarak belirlenen ve en çok kullanılan sosyal ağlara ilişkin kullanım alışkanlıkları verilerini elde etmeyi hedefliyor. Sosyal Ağ Haritası Mayıs 2022 araştırması kapsamında elde edilen veriler İnternet Erişimi, Cihaz Sahipliği, Oyun Oynama Alışkanlıkları, Sosyal Ağ Kullanımı, Facebook Kullanımı, Twitter Kullanımı, Instagram Kullanımı ve YouTube Kullanımı hakkında yeni raporlar sunuyor.

Araştırma 11-22 Mayıs tarihleri arasında 15 yaşından gün almış 2,521 kişi ile yüz yüze anket uygulaması yöntemi ile yürütüldü.

Sosyal Ağ Haritası Platformu'nun bu yıl ikinci kez yaptığı araştırmasında internet kullanımı, cihaz sahipliği, oyun oynama alışkanlıkları ve sosyal ağ kullanımına ilişkin hazırlanan sorular katılımcıların tamamına yöneltildi. Bunun yanı sıra Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, TikTok ve Snapchat kullanımına ilişkin spesifik raporların oluşturulabilmesi amacıyla her bir platform için ayrı anket formları ve sorular katılımcılara yöneltildi. 

TÜRKİYE'DE 15 YAŞ ÜSTÜ SOSYAL MEDYA KULLANMAYAN NEREDEYSE YOK

Araştırma sırasında katılımcılara yöneltilen "Sosyal ağ kullanıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 98,5'i evet derken yüzde 1,5'i hayır yanıtını verdi. İstatistiklere bakıldığında Türkiye'de sosyal medya kullanmayan kimse neredeyse yok.

TÜRKİYE'DE SOSYAL MEDYA OLARAK EN ÇOK WHATSAPP KULLANILIYOR

Araştırmacılara "Hangi sosyal ağları kullanırsınız?" sorusu da yöneltildi. Katılımcıların verdiği cevaplara göre Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformu Instagram olurken sonuncusu ile Tinder oldu. Cevaplara göre Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformları şu şekilde:

GÜNÜN EN AZ 2 SAATİ SOSYAL MEDYAYA AYRILIYOR

Katılımcıların yüzde 34'ü en az 2 saat mutlaka sosyal medya için vakit ayırdıklarını belirtti. Ardından ise katılımcıların yüzde 26,8 günün en fazla 4 saatini sosyal medyaya ayırdıklarını söyledi. Yüzde 19'u ise en az 4 saat olmak kaydıyla 6 saatten fazla sosyal medyada vakit geçiriyor.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI TÜRKİYE'DE EN AZ EĞİTİM AMACIYLA KULLANILIYOR

Kullanıcılar "Sosyal ağ kullanımınız arttı ise, sebebi nedir?" sorusuna en çok vakit geçirmek amacıyla kullanılırken en az ise eğitim amacıyla kullanılıyor. 

Son olarak katılımcılar sosyal medya kullanmaya devam edeceklerini ancak sosyal medyadaki bilgilere şüpheyle yaklaştıklarını belirtiyor. Bu nedenle katılımcıların yüzde 49'u sosyal medyayı kontrol altında tutmak için bir denetim mekanizmasının gerekli olduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Putin'in 5. dönemi başladı
Dünya ekonomik büyümesine katkı sağlayacak ülkeler açıklandı! Türkiye kaçıncı sırada?